SANATATE

Veşti bune pentru persoanele hipertensive: Combinaţia dintre un exerciţiu fizic şi un aliment face minuni

Foto: Pinterest.com

Un studiu recent arata ca mersul pe jos si consumul zilnic de lamaie au un efect asupra tensiunii arteriale, in sensul ca o scad. Aceasta pare sa fie o veste buna pentru pacientii care sufera de hipertensiune, care cauta modalitati noi prin care poata reduce valorile tensiunii arteriale.

Un studiu japonez a descoperit ca, dintre 101 femei, acelea care au mers pe jos in mod regulat si au consumat lamaie in fiecare zi au avut o tensiune arteriala mai mica decat acele femei care nu au facut miscare si nu au mancat acest fruct, potrivit doc.ro.

CITEȘTE ȘI: Stresul de la birou, una dintre principalele surse de boli. Cum să îl combaţi

Si alte studii recente au mai sugerat ca un consum zilnic de lamaie are un efect benefic asupra sanatatii, insa pana acum acest lucru nu fusese confirmat in cazul oamenilor. Asa ca cercetatorii japonezi s-au gandit sa vada daca persoanele care consuma in mod regulat lamaie si fac miscare zi de zi reusesc sa isi mentina tensiunea arteriala la un nivel normal.

La aceasta cercetare au participat 101 femei de varsta mijlocie, de pe o insula din zona Hiroshima, din Japonia. Aceste femei, dupa ce au fost instruite, si-au notat cat de des au ingerat (consumat) lamaie si numarul de pasi pe care i-au facut, pe o perioada de 5 luni (atat cat a durat studiul).

Cercetatorii le-au facut diverse masuratori pentru a vedea cum se modifica acesti parametri, le-au facut femeilor teste de sange, le-au masurat tensiunea arteriala si pulsul in perioada de observatie si au fost luate in considerare corelatiile dintre consumul de lamaie si numarul de pasi facuti de participante.

Drept rezultat, s-a sugerat ca mersul pe jos si consumul zilnic de lamaie (Citrus limon) sunt masuri eficiente pentru hipertensiunea arteriala, deoarece ambele au aratat o corelatie negativa semnificativa fata de presiunea sistolica a sangelui.

Cantitatea de lamai pe care subiectii o consumau inainte de aceasta perioada de studiu nu este clara, spun oamenii de stiinta. Potrivit interviurilor anterioare, desi participantele proveneau de la ferme care produceau lamaie, acestea nu mancau in mod normal prea multe lamai. La fel ca majoritatea japonezilor, cele mai multe dintre participante foloseau lamaile doar pentru gatitul ocazional al mancarii.

CITEȘTE ȘI: Remedii pentru tensiunea prea mare: Trei băuturi preparate în casă, care te feresc de medic

In perioada de 5 luni de studiu, participantele au fost rugate sa inregistreze informatii despre consumul de lamai si sa poarte un pedometru, care le masura numarul de pasi. Cercetatorii cred ca aceste masuri care le-au fost impuse femeilor din cadrul studiului au devenit motivatia pentru ca participantele sa fie mai dedicate sanatatii lor.

Cresterea inregistrata in ceea ce priveste consumul de lamaie pe perioada studiului este in mod indirect reflectata in cresterea acidului citric seric. Tensiunea arteriala, in special tensiunea sistolica, a aratat o corelatie semnificativa negativa in raport cu consumul de lamaie si cu numarul de pasi pe care ii faceau participantele. Pe de alta parte, insa, numarul de pasi inregistrat in studiu si consumul de lamaie tind sa fie in corelatie.

Oamenii de stiinta japonezi presupun ca participantele care au avut un grad mai mare de constientizare in privinta propriei stari de sanatate au mancat mai des lamai si au facut miscare mai des decat in mod normal. Asta inseamna ca rezultatele nu sunt dependente doar de aportul de lamaie.

In acest studiu, dintre toate substantele pe care le contine lamaia, cercetatorii s-au axat pe acidul citric. Ratele de modificare ale acidului citric au variat foarte mult, in functie de consumul de lamaie, si mai putin in functie de numarul de pasi pe care participantele i-au facut. Prin urmare, spun cercetatorii, s-a sugerat ca acest acid citric din sangele participantelor la studiu se datoreaza consumului regulat de lamaie.

Care este mecanismul prin care acidul citric influenteaza tensiunea arteriala?

Oamenii de stiinta incearca sa inteleaga mai bine mecanismul de actiune al acidului citric din acest studiu. Una dintre proprietatile raportate ale acidului citric este ca acesta genereaza citrat de calciu din saruri anorganice, pentru a incuraja absorbtia din tractul intestinal. In plus, exista rapoarte cum ca acidul citric din fructele citrice a incurajat absorbtia calciului si a magneziului din alimentele mancate de participante.

CITEȘTE ȘI: Îţi poate salva viaţa: Cum şi unde să-ţi măsori tensiunea arterială

Prin urmare, exista o posibilitate ca magneziul si calciul (care au fost absorbite in mod eficient in organismul participantelor la studiu) sa participe la reglarea tensiunii lor arteriale.

Comentarii: