REVIEW

VIDEO | ‘Cer de sânge’ – Un fenomen straniu lângă Shanghai i-a făcut pe locuitori să se teamă de sfârșitul lumii

Scene stranii cu un cer roșu ca sângele deasupra unui oraș chinezesc a stârnit teamă în rândul cetățenilor.

Imaginile filmate de locuitorii din Zhoushan, oraș vecin cu Shanghai, oraș portuar din China afectat de Covid, arată cum cerul nocturn se transformă în nuanțe roșu-portocalii, printr-un strat gros de ceață.

Fenomenul „cerului roșu” a putut fi văzut în întregul oraș timp de ore întregi începând de sâmbătă seara (7 mai).

De când videoclipurile cu cerul roșu au devenit virale pe Douyin, o platformă de socializare asemănătoare cu TikTok din China, oamenii s-au temut că ar putea fi un semn rău legat de lupta în curs de desfășurare în regiune împotriva coronavirusului.

„Este o culoare roșu-sânge, nu arată deloc bine”, a menționat unul dintre ei, iar un al doilea a scris: „Va fi un cutremur peste șapte zile, nu este normal să vezi cerul devenind roșu”.

CITEȘTE ȘI: Trauma trăită de Vlăduța Lupău înainte să anunțe că e gravidă! Te cutremuri

„Se apropie Ziua Judecății de Apoi”, a adăugat un al treilea.

Alții au încercat să înlăture gândurile negative și au spus că culoarea roșie reprezintă țara lor, sugerând „vitalitate”, „noroc” și „prosperitate”.

Biroul meteorologic din Zhoushan a răspuns între timp la speculații și a precizat că nu a fost vorba de nimic supranatural.

„Ieri a fost destul de multă ceață și s-au format nori la o altitudine mică”, a declarat un purtător de cuvânt. „Acesta este un fenomen cauzat de refracția luminii”.

Potrivit mass-mediei de stat CCTV, o companie locală de pescuit a confirmat că refracția luminii provenea de la una dintre bărcile lor de pescuit.

Directorul adjunct al companiei a declarat: „Nu am văzut nimic: „Luminile roșii proveneau de la bărcile noastre de pescuit. Le avem aprinse atunci când prindem sauri.”

„Lumina roșie s-a refractat din apă și s-a proiectat pe cer, provocând un fenomen asemănător unui miraj.”

„Este un fenomen foarte frecvent, în special în jurul zonelor de coastă.”

Biroul meteorologic din Zhoushan a emis o avertizare cod galben de „vizibilitate redusă” de sâmbătă seara până duminică dimineața, când cerul roșu a revenit la normal.

CITEȘTE ȘI: Dacă ar divorța, Valentina Pelinel pleacă cu mâna goală de la Borcea! Ce a dezvăluit cea de-a treia doamnă Borcea

Unii internauți au amintit de un cer roșu care a apărut timp de nouă zile în multe țări în 1770, despre care oamenii de știință japonezi au afirmat într-un articol academic din 2017 că a fost cauzat de o activitate solară masivă.

Un expert din cadrul echipei de cercetare în domeniul fizicii spațiale de la Universitatea de Geostiințe din China din Wuhan a declarat presei că activitatea solară și geomagnetică de sâmbătă a fost calmă și nu au existat anomalii semnificative în activitatea solară, conform înregistrărilor de observație, ceea ce a exclus practic posibilitatea ca activitatea geomagnetică și solară să fi făcut ca cerul să devină roșu în Zhoushan.

Comentarii: