NUTRITIE

Vinul, un adevărat medicament dacă e băut în cantităţi mici: TOP 6 beneficii pentru sănătate

Foto: Pinterest.com

Vinul este o băutură care se consumă din cele mai vechi timpuri, dovezile arheologice sugerând că licoarea se producea încă din anul 6.000 î.Hr.

Potrivit specialiştilor, un pahar de vin are numeroase beneficii. Băut cu moderaţie, alcoolul nu este dăunător, spun specialiştii. Iar dacă ne referim la vin, cu atât mai bine. O doză standard de alcool echivalează cu 14 grame de alcool pur, adică 150 ml de vin, 45 ml de lichior sau 350 ml de bere, potrivit mnn.com.

* Vinul – în special cel roşu – este foarte bogat în antioxidanţi, benefici pentru sănătate. Cunoscuţi drept polifenoli, antioxidanţii protejează celulele de problemele cauzate de moleculele potenţial dăunătoare.

CITEȘTE ȘI: Aparenţele pot înşela! Cum alegi cel mai bun vin din magazin, în opinia unui specialist

* Vinul previne apariţia aterosclerozei. Potrivit Asociaţiei Americane a Inimii, compuşii polifenolici din vinul roşu împiedică apariţia ori dezvoltarea aterosclerozei, o boală cardiovasculară caracterizată prin depunerea de plăci ateromatoase în interiorul arterelor.

* Un pahar de vin roşu pe zi ţine la distanţă colesterolul „rău” şi determină creşterea colesterolului „bun”, adică a celui care măreşte speranţa de viaţă.

* Consumul moderat al acestei băuturi alcoolice poate reduce apariţia bolilor cardiovasculare. Un raport al Asociaţiei Americane a Inimii a stabilit că incidenţa unor astfel de afecţiuni este cu aproximativ 20% mai mic în cazul celor care beau un pahar de vin pe zi.

* Vinul este un bun digestiv. Un studiu publicat în revista americană Gastroenterology arată că această băutură creşte numărul anumitor bacterii care contribuie la o mai bună sănătate intestinală.

CITEȘTE ȘI: De ce vinul mai SCUMP are un gust mai bun

* Potrivit unui studiu publicat în revista Neuropharmacology, un compus din vinul roşu numit resveratrol reduce stresul şi anxietatea.

Comentarii: