SANATATE

Vitamina care poate provoca pietre la rinichi

Foto: Pinterest.com

Vitamina care poate provoca pietre la rinichi. Mulți oameni se bazează pe suplimentele nutritive pentru a obține nutrienții suplimentari de care au nevoie, dar administrarea unei singure vitamine poate fi periculoasă, în special pentru rinichi.

Unii oameni întâmpină dificultăți în a include suficiente alimente în dieta lor, în timp ce alții pot avea probleme în a absorbi în mod corespunzător substanțele nutritive din acestea. Oricare ar fi motivul, administrarea de suplimente poate veni cu unele riscuri.

Vitamina D este unul dintre cele mai populare suplimente pe care oamenii le iau, în special în timpul lunilor de iarnă. Acest lucru se datorează faptului că cea mai mare parte a acestei substanțe este sintetizată de soare. Cu toate acestea, ea poate fi găsită și în alimente precum peștele gras, carnea roșie și ouăle. Dar completarea ei prin administrarea de suplimente poate fi riscantă.

CITEȘTE ȘI: Cel mai bun fruct pentru rinichi, pentru persoanele peste 45 de ani

Vitamina care poate provoca pietre la rinichi

„Luarea unei cantități prea mari poate provoca pietre la rinichi. Pentru multe persoane care nu reușesc să o obțină în dozele necesare, suplimentele pot fi foarte utile. Cantități prea mari (peste 100 de nanograme pe mililitru) pot provoca o absorbție suplimentară de calciu, ceea ce duce la dureri musculare, tulburări de dispoziție, dureri abdominale”, spune medicul rus Dr. Tatyana Zakharova.

Vitamina D și riscul mai mare de pietre la rinichi

Există multe medicamente care nu funcționează bine cu acest supliment vitaminic. Printre acestea se numără corticosteroizii, diureticele și multe medicamente pentru slăbit. Pietrele la rinichi se formează atunci când produsele reziduale din organism se cristalizează și apoi se formează în bulgări tari în rinichi. Aceștia pot fi extrem de dureroși și, dacă nu sunt tratați, pot duce la infecții renale sau probleme renale.

Simptomele bolii pietrelor la rinichi includ:

  • durere în partea laterală a abdomenului
  • durere severă care apare și dispare brusc
  • greață sau vărsături

Potrivit studiului oamenilor de știință britanici, pacienții cu niveluri ridicate ale substanței discutate în sânge s-au recuperat de trei ori mai repede după o boală decât cei la care s-a constatat o deficiență a acestei substanțe.

CITEȘTE ȘI: Opt obiceiuri proaste care îmbolnăvesc rinichii

Rezultatele studiului lor au fost anunțate în cadrul unei conferințe a Societății de Endocrinologie din Glasgow. Pacienții cu niveluri mai mici decât media ale substanței în cauză sunt mai predispuși decât ceilalți să dezvolte demență, potrivit actualno.com.

Comentarii: