SANATATE

Vitamina extrem de importantă pentru sănătatea organismului: Are grijă de sistemul nervos, scade colesterolul și reglează glicemia

Foto: Pinterest.com

Vitamina extrem de importantă pentru sănătatea organismului: Are grijă de sistemul nervos, scade colesterolul și reglează glicemia. Vitamina B3, cunoscută și sub numele de niacină, joacă un rol esențial în menținerea sănătății și a stării generale de bine.

Este o vitamină solubilă în apă care face parte din grupul complexului B, format din opt vitamine esențiale de care organismul dumneavoastră are nevoie pentru a funcționa corect.

CITEȘTE ȘI: Alimentele care au grijă de tiroida ta: Sunt pline de vitamina D, omega-3 și zinc

Vitamina extrem de importantă pentru sănătatea organismului: Vitamina B3

Producerea de energie

Unul dintre principalele roluri ale vitaminei B3 este de a ajuta la transformarea carbohidraților, grăsimilor și proteinelor în energie utilizabilă pentru organism. Este o componentă cheie a enzimelor implicate în aceste procese metabolice, ceea ce o face esențială pentru producția de energie la nivel celular.

Un nivel suficient de niacină asigură organismului energia necesară pentru a desfășura activitățile zilnice și pentru a menține o funcționare optimă. Această vitamină scade colesterolul și curăță organismul

Susține funcționarea sistemului nervos

Vitamina B3 este esențială pentru buna funcționare a sistemului nervos. Ea joacă un rol vital în sinteza neurotransmițătorilor, care sunt mesageri chimici ce transmit semnale între celulele nervoase. Nivelurile adecvate de niacină ajută la susținerea funcției cognitive, la reglarea dispoziției și la sănătatea neurologică generală.

Reduce nivelul de colesterol

Niacina este cunoscută pentru capacitatea sa de a reduce nivelurile de colesterol LDL (adesea numit colesterol „rău”) și trigliceride, crescând în același timp colesterolul HDL (cunoscut ca și colesterol „bun”). Prin promovarea unui echilibru sănătos al colesterolului în sânge, vitamina B3 susține sănătatea cardiovasculară și reduce riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral.

Susține sănătatea pielii

Un alt beneficiu important al vitaminei B3 este rolul său în menținerea sănătății pielii. Niacina ajută la menținerea integrității barierei cutanate, care este esențială pentru protecția împotriva toxinelor din mediul înconjurător, a bacteriilor și a altor agenți dăunători. De asemenea, susține producția de ceramide, care sunt molecule lipidice care ajută la reținerea umidității în piele, menținând-o hidratată și suplă.

Reglează nivelul de zahăr din sânge

Vitamina B3 joacă un rol în metabolismul glucozei, ajutând la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru este deosebit de important pentru persoanele cu diabet sau rezistență la insulină, deoarece niacina poate contribui la un mai bun control al glicemiei și la reducerea riscului de complicații legate de diabet, potrivit actualno.com.

Susține sănătatea sistemului digestiv

Niacina este implicată în producerea de enzime digestive care descompun alimentele și facilitează absorbția substanțelor nutritive. Nivelurile adecvate de vitamina B3 contribuie la menținerea unui sistem digestiv sănătos, la prevenirea problemelor digestive, cum ar fi indigestia și diareea, și sprijină sănătatea generală a intestinului.

CITEȘTE ȘI: Vitamina cea mai importantă pentru diabetici: Reglează nivelurile glicemiei

Reduce inflamația

Studiile arată că vitamina B3 are proprietăți antiinflamatorii care pot ajuta la reducerea inflamației din organism. Inflamația cronică este legată de o varietate de afecțiuni de sănătate, inclusiv de artrită, boli cardiovasculare și unele tipuri de cancer. Prin reducerea inflamației, niacina poate contribui la prevenirea și tratarea generală a bolilor.

Esențială pentru repararea ADN-ului

Niacina este necesară pentru repararea și sinteza ADN-ului, jucând un rol crucial în menținerea integrității materialului genetic. Este importantă pentru creșterea și diviziunea celulară și pentru funcția celulară generală.

Comentarii: