SANATATE

Vitaminele care au grijă de articulațiile tale: Efectul pe care îl au asupra inflamațiilor din organism

Foto: Pinterest.com

Dacă te numeri printre persoanele care suferă de dureri articulare de pe urma artritei sau a unei forme de artroză (la șold, genunchi ori mâini), poate că la un moment dat ai luat în considerare și ideea de a-ți administra anumite vitamine și suplimente nutritive care pot calma durerile articulare. Iată ce poți alege pentru articulații mai sănătoase!

În cazul în care nu știi ce să alegi dintre sutele de variante disponibile pe piață, cere sfatul medicului tău, care îți poate recomanda cele mai bune suplimente pentru a-ți menține articulațiile sănătoase. Având acești aliați la îndemână, vei putea ține și mai bine sub control durerile articulare cauzate de osteoartrită sau de poliartrita reumatoidă.

Suplimente pentru articulații sănătoase

Unii specialiști recomandă următoarele: condroitina (sulfatul de condroitină), glucozamina (sulfatul de glucozamină), calciul, vitamina D3, remediile care conțin ghimbir, remediile din turmeric, acizii grași Omega-3, ceaiul verde, bromelaina, astaxantina, vitamina E, acidul hialuronic, iar lista poate continua, desigur, pentru că există și alte tipuri de suplimente care pot ajuta la menținerea unor articulații sănătoase.

Extractele din membrana cojii de ou

Cercetările arată că membrana cojii de ou sau acea pieliță pe care o vezi când spargi un ou ca să îl prepari, este o sursă naturală de glucozamină, sulfat de condroitină, acid hialuronic, proteine și mulți alți nutrienți, potrivit doc.ro. Pe piață există suplimente care sunt derivate din aceasta, indicate persoanelor active, care fac mișcare, însă unul dintre cele mai eficiente, naturale și cu biodisponibilitate maximă o reprezintă formula patentată NEM, recomandată în cantitatea de 500 mg, zilnic.

În combinație cu o cantitate de peste 1500 mg de acizi grași Omega 3, într-o formulație specială în care raportul cantității de EPA (acid eicosapentaenoic DHA (acid docosahexaenoic) este de 3/2, contribuie la diminuarea inflamației articulare asociată artrozelor și artritelor, precum și la atenuarea febrei musculare.

Potrivit unui studiu clinic, suplimentele zilnice cu extractul obținut din membrană din coaja de ou pot reduce simptomele artrozei. Cercetătorii germani au ajuns la concluzia că aceasta este eficientă în tratamentul durerii asociate cu gonartroza și coxartroza.
Suplimentele cu extract de membrană din coajă de ou au redus semnificativ durerea, atât rapid (în 10 zile), cât și continuu (pe o perioadă de 60 de zile), demonstrând că sunt o opțiune terapeutică eficientă pentru tratamentul durerii asociate cu gonartroza și coxartroza.

CITEȘTE ȘI: Diferența dintre durerea de oase de cea de mușchi sau articulații – Când poate fi o urgență medicală

Glucozamina

Substanța se găsește în mod natural în cartilajul articular, iar cel mai bun mod prin care poți consuma glucozamina este să prepari o supă de oase. În cazul în care ai carență de glucozamină și nu o asimilezi din sursele alimentare medicul îți poate recomanda să iei un supliment.

Astaxantina
Astaxantina este un antioxidant cu rol antiinflamator, care influențează o paletă largă de mediatori ai inflamației, însă într-o manieră mai blândă, fără efectele adverse negative asociate cu medicamentele antiinflamatoare steroidiene și nesteroidiene. În plus, administrarea susținută de astaxantină funcționează în cazul unui procent mare de pacienți reumatici, iar studiile confirmă că substanța țintește mai multe afecțiuni.

Ceaiul verde

Ceaiul verde conține compuși chimici care au proprietăți antioxidante și antiinflamatoare puternice, care ar putea fi utile în combaterea durerii articulare. Ceaiul verde nu este un remediu ori un supliment, însă îl poți include în alimentația ta, în cazul în care nu ai vreo contraindicație de la medic (o cană pe zi, în cursul dimineții).

Omega-3 din uleiul de pește

Numeroase studii științifice demonstrează că acizii grași Omega-3 (EPA și DHA) din alimentație (în special din peștele gras, de dimensiuni mici, pescuit la mare adâncime) pot ajuta la reducerea inflamației din corp. Peștele gras de mare adâncime, din sălbăticie, inclusiv somonul (despre care știm deja că are numeroase beneficii), reprezintă prima opțiune.

După peștele gras, nutriționiștii recomandă carnea de vită (care provine de la animale care au fost hrănite cu iarbă), semințele de in, semințele de chia și nucile românești, pentru că toate acestea sunt opțiuni bogate în Omega 3. În cazul în care nu consumi des nuci, somon, semințe de in și semințe de chia, îți poți asigura necesarul de Omega-3 luând suplimente nutritive din ulei de pește de mare adâncime, care conțin doza pe care ți-o recomandă medicul.

Condroitina

Nu doar glucozamina se găsește în mod natural în corp, în cartilajul articular (ajutându-l să se mențină într-o stare optimă de funcționare), ci și condroitina poate fi găsită atât în cartilaj, cât și în oase.

Suplimentele cu sulfat de condroitină sunt derivate din anumite organe de animale. Condroitina reduce durerea articulară și inflamația, îmbunătățește funcția articulațiilor și încetinește progresia artrozei. Specialiștii cred că substanța stimulează proprietățile colagenului și blochează enzimele care distrug cartilajul.

Calciul și vitamina D, combinația câștigătoare

Oasele și dinții au nevoie de calciu, însă corpul nu îl poate produce în mod natural. Prin urmare, trebuie să absorbi calciul pe care îl aduci în organism prin intermediul alimentelor sau să iei un supliment cu calciu, dacă ai carență.

Sursele naturale de calciu sunt numeroase (legume frunzoase, produse lactate, migdale etc.). În cazul în care alegi un supliment pentru articulații sănătoase, asigură-te că produsul conține și vitamina D, pentru că aceasta ajută organismul să absoarbă cât mai mult calciu cu putință. Este important de reținut că organismul nu poate absorbi suficient calciu fără cantitățile adecvate de vitamina D.

Peștele, ouăle și lumina soarelui (când razele soarelui intră în contact cu pielea, fără cremă de protecție) sunt cele mai bune surse naturale. Când alegi un supliment pentru articulații sănătoase, caută un produs cu vitamina D3, întrucât aceasta este aceeași formă pe care o obții prin expunerea la soare.

Acidul hialuronic

Și acidul hialuronic este o componentă-cheie a cartilajului, fiind responsabil pentru transportul nutrienților în interiorul celulelor. Una dintre cele mai importante funcții biologice ale sale este retenția de apă, după funcția principală, aceea de a asigura nutrienții necesari și de a elimina „deșeurile” din celulele cărora le lipsește alimentarea directă cu sânge, cum ar fi celulele cartilajului.

CITEȘTE ȘI: Remediul natural pentru durerile de articulații: Poate fi folosit și intern, și extern

Din cauza procesului de îmbătrânire, cantitatea de acid hialuronic sintetizată de corpul nostru se reduce în timp. Suplimentele orale pot să ajute în mod eficient pacienții care vor articulații sănătoase, cu cartilajele bine lubrifiate.

Turmericul

Un studiu apărut în Journal of Alternative and Complementary Medicine a arătat că administrarea suplimentelor care conțin extract de turmeric, în fiecare zi, pe o perioadă de 6 săptămâni, a fost la fel de eficientă ca administrarea ibuprofenului pentru a calma durerea în gonartroză. Acest efect se datorează efectelor antiinflamatoare ale curcuminei, pigmentul care îi dă turmericului acea culoare galben-oranj.

Nu uita: cere sfatul medicului tău curant înainte de a lua suplimente nutritive, întrucât acestea pot avea interacțiuni cu unele medicamente pe care le iei pentru diverse afecțiuni.

Comentarii: