RELATII

Vrei să ştii dacă relaţia ta are şanse să dureze? 10 întrebări la care trebuie să răspunzi

Zece întrebări esenţiale puse înainte de a te implica serios într-o relaţie pot determina şansele partenerilor unui cuplu de a rămâne împreună, arată un studiu realizat recent în Marea Britanie.

Mărturiile unor cupluri, avocaţi specializaţi în divorţuri, mediatori şi judecători i-au ajutat pe oamenii de ştiinţă să identifice zece aspecte cheie ale unei relaţii pe care partenerii de viaţă le pot utiliza pentru a afla dacă au şanse să rămână împreună şi să reziste testului timpului.

În plus, repetarea acestui exerciţiu poate ajuta cuplurile să îşi cultive în timp relaţia, notează Press Association, citat de Agerpres.

CITEȘTE ȘI: ‘Testul Obama’: Cele trei întrebări care te ajută să-ți dai seama dacă ți-ai găsit partenerul ideal

Cele zece întrebări sunt:

– Suntem o alegere bună unul pentru celălalt?

– Avem o relaţie de prietenie solidă?

– Ne dorim aceleaşi lucruri în relaţia noastră şi de la viaţă?

– Aşteptările noastre sunt realiste?

– În general, vedem ce e mai bun unul la celălalt?

– Depunem amândoi efort pentru a menţine relaţia vie?

– Simţim amândoi că putem discuta liber şi putem comunica problemele unul altuia?

– Suntem amândoi determinaţi să cooperăm în vremuri grele?

– Când ne confruntăm cu situaţii dificile vom trage din greu pentru a o scoate la capăt?

– Beneficiază fiecare dintre noi de susţinerea celor din jur?

Studiul realizat la Universitatea Exeter a fost susţinut de Fiona Shackleton, o celebră avocată din Marea Britanie specializată în divorţuri, care a reprezentant personalităţi precum Prinţul Charles, Paul McCartney şi Liam Gallagher.

CITEȘTE ȘI: Relația ta merge spre căsătorie? Iată cum poți afla

„Sigur că fiecare relaţie este diferită şi este important ca partenerii de cuplu să clădească relaţii semnificative pentru ei, însă am descoperit că relaţiile care rezistă au în comun câteva aspecte fundamentale“, a declarat Anne Barlow, cadru didactic la Universitatea Exeter şi cea care a condus studiul.

La studiu au luat parte zece avocaţi şi mediatori specializaţi în divorţuri, doi judecători, 43 de cupluri căsătorite de zece ani sau care s-au separat în această perioadă şi zece cupluri homosexuale şi heterosexuale care au trăit împreună, căsătorite sau în uniuni civile, în ultimii 15 ani.

Avocaţii şi judecătorii au identificat patru motive comune care conduc la destrămarea relaţiilor de cuplu. Acestea sunt: incompatibilitatea, aşteptările nerealiste, eşecul de a rezolva împreună problemele şi nereuşita în cultivarea relaţiei.

Comentarii: