NUTRITIE SANATATE

9 lucruri care se întâmplă în organismul tău când bei 8 pahare de apă pe zi

billboard.com

Ai auzit că ar trebui să bei opt pahare de apă pe zi. Dar este cu adevărat necesar? Modul surprinzător prin care apa te menține sănătos.

Mai întâi de toate, câtă apă ar trebui să bei?

Ai auzit de atâtea ori că ar trebui să bei opt pahare de apă în fiecare zi. Aceasta e cantitatea pe care ar trebui o persoană obișnuită să o bea, dar sunt persoane care ar putea avea nevoie de mai mult sau mai puțin.

Există o modalitate ușoară de a afla cât de mult are nevoie corpul tău. „Când vorbim despre hidratare, trebuie să vorbim despre urină”, spune dr. Jen Bruning, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică. „Cea mai bună măsură pentru a știi dacă sunteți hidratat în mod adecvat este să vă uitați în toaletă.”

Dacă urina este limpede sau foarte palidă, felicitări – te hidratezi bine. Dar dacă are o culoare galben mai aprins sau chihlimbar, probabil că ar trebui să bei mai multă apă, potrivit thehealth.com.

Vei fi în stare să depui mai mult efort când faci mișcare

Unul dintre numeroasele beneficii ale apei potabile este că te va ajuta la antrenament. Mușchii au nevoie de un echilibru bun de electroliți, cum ar fi sodiu, potasiu și magneziu, pentru a funcționa corect. Fără o hidratare adecvată, electroliții nu se pot schimba la fel de ușor, iar mușchii pot fi mai predispuși la crampe.

CITEȘTE ȘI: Experții răspund – Care apă e mai sănătoasă: cea de la robinet, cea filtrată sau cea îmbuteliată?

Rinichii vor funcționa mai bine

Rinichii curăță deșeurile din corp sub formă de lichide și au nevoie de suficientă apă pentru a face acest lucru. Dacă ești deshidratat cronic, ar putea fi mai greu pentru rinichi să își facă treaba. Testarea ureii serice din sânge îți poate arăta dacă nu funcționează corect, spune Bruning. În plus, dacă nu simți nevoia să mergi la baie în mod regulat poți ajunge să ai pietre la rinichi, spune dr. Kelly Pritchett, Purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică.

Vei fi energizat

Mulți oameni nu își dau seama că unul dintre beneficiile apei potabile este că ajută cu nivelul de energie. Corpul tău are nevoie de apă pentru a-și menține nivelul de energie, motiv pentru care s-ar putea să te simți lent dacă nu bei suficientă apă în fiecare zi.

Pielea ta va străluci

Când celulele pielii tale nu primesc apa de care au nevoie, vor începe să se ofilească și să se micșoreze. Dar dacă bei suficientă apă, pielea ta va arăta mai strălucitoare, ștergând liniile fine care se formează atunci când ești deshidratat. Cu toate astea, nu te aștepta să te facă să arăți cu 20 de ani mai tânăr, spune Bruning. Nu este chiar atât de miraculoasă.

Veți merge regulat la baie

Fiecare celulă din corpul tău necesită apă și, dacă corpului tău îi lipsește hidratarea îți va fi mai greu să faci treaba mare. „Când corpul tău are nevoie de mai multă apă într-o anumită parte, acesta va scoate din zonele mai puțin esențiale – și asta înseamnă că va lua din sistemul digestiv”, spune Bruning. Rămânând hidratat, poți evita constipația.

Te vei însătăși mai repede când vei răci

Un alt avantaj al apei este că te poate ajuta să te vindeci mai repede. Există un motiv pentru care medicul îți spune să bei mai multe lichide când răcești. Corpul tău trebuie să lanseze un atac împotriva germenilor când ești bolnav, ceea ce înseamnă că celulele tale au nevoie de mai multe calorii și lichide pentru a ține pasul cu cerințele.

Mai puține dureri de cap

Dacă ești predispus la dureri de cap și nu bei suficientă apă în fiecare zi, atunci o bună hidratare îți poate oferi o ameliorare. Atunci când corpul tău nu are fluidele de care are nevoie, nu poate transfera substanțe nutritive importante la fel de ușor și o durere de cap este semnul de avertizare. „Este modul în care corpul tău semnalează că ceva nu este în regulă”, spune Bruning. „Capul tău spune:„ Sunt deshidratat – și asta mă afectează ”.

CITEȘTE ȘI: Ce să NU mănânci când te doare capul

Vei transpira mai mult

Oricât de neplăcut se simte, o frunte umedă în timpul activității fizice este de fapt un lucru bun – arată că corpul tău își face treaba de a menține o temperatură normală. Dar dacă nu ai băut suficientă apă, este posibil să nu creezi acea transpirație răcoritoare în timpul unui antrenament intens.

„Dacă faci o activitate energică și nu transpi, înseamnă că ai nevoie să te hidratezi.”, spune Bruning.

Inima ta nu va fi atât de stresată

Ca orice mușchi, inima ta are nevoie de o hidratare adecvată pentru a funcționa corect. Dacă nu bei suficientă apă, sângele nu e pompat la fel de eficient, crescând ritmul cardiac și scăzând tensiunea arterială. Menținerea sănătății inimii este unul dintre cele mai importante beneficii ale apei potabile. „Dacă nu sunteți hidratat în mod adecvat, puneți o presiune suplimentară asupra inimii, iar aceasta trebuie să lucreze mai mult pentru a-și face treaba”, spune Bruning.

Comentarii: