NUTRITIE SANATATE

Experții răspund – Care apă e mai sănătoasă: cea de la robinet, cea filtrată sau cea îmbuteliată?

Organismul uman e alcătuit, în proporție de 65 – 80%, din apă. Ea este ingredientul principal, prin urmare, e important nu doar să o bem. Contează și calitatea ei, dacă ținem la sănătate. Tu ce fel de apă bei? Știi ce efecte are, pe termen lung, apa de la robinet? Dar cea îmbuteliată? Mihaela Dudescu, consultant în hidratare, vine cu toate răspunsurile.

Există două tipuri de apă

De nivel 1: cea potabilă, cu rol strict de a te menține în viață.

De nivel 2: să aibă potențial de a reduce stresul oxidativ și să aibă nivel mare de hidratare, pH neutru, alcalin (7.0 – maxim 9.5)

Cât de bună e apa de la robinet

Dacă stai la bloc și ea îți vine din sistemul centralizat de distribuție, trebuie să știi că, de la furnizor, apa rece pleacă în parametri optimi pentru consum. Ce ajunge să curcă la tine la robinet este, însă, altă poveste, deoarece pe traseu, de pe conductele învechite, poate aduna impurități.

Mihaela Dudescu, potrivit click.ro, recomandă să o filtrezi înainte de consum, explicând ce efect are clorul din apă asupra organismului nostru. „Clorul este un agent de dezinfectare necesar în apă, care distruge germeni, bacterii, microorganisme ce ar putea cauza giardia, dizinterie, hepatită și alte boli grave. Ne salvează viața, dar ne-o și pune în pericol, atunci când e consumat a la long.

CITEȘTE ȘI: Cum să îți dai seama care e cantitatea de apă de care ai nevoie în fiecare zi: Formula pe care o poți folosi

S-a demonstrat că femeile care au băut apă cu clor în timpul sarcinii au avut un risc mai mare să dezvolte malformații congenitale la făt. Apoi, consumul de clor favorizează apariția cancerului rectal și de colon. Efectele negative sunt și externe, la nivelul pielii, care se usucă mai ușor și îmbătrânește mai rapid”, avertizează expertul în hidratare.

Metode de filtrare a apei

Pe piață există numeroase aparate de filtrat apa, de la unele care costă 50 de lei, până la sisteme moderne, care ajung la 3.000-4.000 de euro. Poți opta pentru căni filtrante, filtre pe blat sau sub blat, sisteme cu osmoză inversă sau sisteme de ionizare.

„Una dintre cele mai complete însă, incluzând și filtrare mecanică, dar și eliminare electrică a componentelor acide din apă, este la acest moment un sistem de uz casnic pe care aleg să îl folosească din ce în ce mai mulți oameni. Deoarece e de producție 100% japoneză, produce dintr-o singură apă de rețea 7 ape cu 7 valori diferite de pH (dintre toate, doar una din ele este echivalenta celorlalte sisteme de filtrare de apă cunoscute pe piață) și toate sunt ape cu ultilizări de la cele mai simple de consum propriu până la unele de uz extern, despre care în România încă nu s-a auzit la scară largă, dar în Japonia sunt folosite în 1 din 5 case”, a declarat Mihaela Dudescu.

Apa îmbuteliată e mai sigură?

Dacă nu îți dorești apă de la robinet, filtrată, și ești adeptul apei îmbuteliate, e bine să fii cu băgare de seamă, căci plasticul în care e ținută apa îi afectează calitatea.

„O apă bună pentru sănătate trebuie să fie naturală și proaspătă. Apele proaspete sau carbogazoase, dacă sunt de izvor, pot fi cel mai spectaculos dar de la natură, însă numai dacă sunt băute de la sursă sau cât mai proaspete, adică de o zi, maximum două. Astfel, indiferent cât de special e izvorul-sursă, timpul petrecut de la îmbuteliere până la momentul consumului o face să fie o apă veche. Deci nici vorbă de prospețime. Cu cât sunt mai vechi și mai stătute, cu atât sunt mai greu absorbite în țesuturi”, adaugă specialistul.

CITEȘTE ȘI: Argumente pro și contra: Ce se întâmplă în corp dacă bei apă noaptea

Contează și condițiile de depozitare a sticlelor, temperatura la care sunt ținute

„O imagine cu doi munți și trei brazi pe etichetă nu înseamnă că apa din acel recipient chiar vine dintr-o așa regiune și chiar dacă ar fi așa, următorul criteriu de calitate este timpul pe care îl petrece stând, condițiile de depozitare (temperatură și mișcare) și tipul de recipient în care este ținută. Nu mai este niciun secret pentru nimeni că recipientul din plastic – indiferent cât de naturală a fost apă la sursă – este nociv și afectează grav sănătatea, unele tipuri de plastic fiind chiar cancerigene. Apa îmbuteliată conține microparticule de plastic și derivați chimici ai benzenului”, mai spune Mihaela Dudescu.

Încearcă să consumi apă proaspătă, ușor alcalină!

În societatea modernă, în care majoritatea avem un stil alimentar cu precădere acid, ba chiar super acid (din zahăr, alimente procesate, proteină animală, alcool etc.), apa alcalină ar fi de un real ajutor.

„PH-ul sângelui arterial este menținut la valoarea alcalină de 7.35 – 7.45 pH. Doar că alcalinul este rapid neutralizat de acid și invers. Așadar, fiind supus la un “bombardament” permanent al acestor surse de acid, corpul uman luptă zilnic să își păstreze starea naturală alcalină a sângelui arterial și face asta sacrificând cantități enorme de minerale alcaline din rezervele lui naturale (calciu, magneziu sodiu potasiu). Consumate în exces și neaduse la loc, lipsa acestor rezerve și păstrarea mediului intern în stare de aciditate duce cu timpul orice organism, oricât de puternic ar fi, la boală, suferință și chiar deces”, atrage atenția specialistul în hidratare.

Comentarii: