NUTRITIE SANATATE

Ce să mănânci dacă ai tensiunea prea mare – Alimentele care conțin vitaminele și mineralele ideale pentru hipertensivi

Foto: Pinterest.com

Hipertensiunea arterială este cel mai frecvent factor de risc care poate fi prevenit pentru bolile de inimă.

Peste 1 miliard de persoane din întreaga lume are tensiune arterială ridicată, care este definită ca valori ale tensiunii arteriale sistolice (SBP) (numărul maxim) de 130 mm Hg sau mai mult, tensiunii arteriale diastolice (DBP, numărul inferior) mai mare de 80 mm Hg, sau ambele.

Medicamentele, inclusiv inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ECA), sunt frecvent utilizate pentru a reduce nivelul tensiunii arteriale. Cu toate acestea, modificările stilului de viață, inclusiv modificările dietetice, pot ajuta la scăderea nivelului tensiunii arteriale la valori optime și la reducerea riscului de boli de inimă.

Urmarea unei diete hrănitoare, sănătoase pentru inimă este sugerată tuturor persoanelor cu tensiune arterială crescută, inclusiv celor care iau medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale.

O dietă sănătoasă este esențială pentru scăderea tensiunii arteriale și menținerea nivelurilor optime, iar cercetările au arătat că includerea anumitor alimente în dieta dvs., în special a celor bogate în substanțe nutritive specifice, cum ar fi potasiu și magneziu, vă reduce nivelul tensiunii arteriale, scrie healthline.com.

Citrice

Citricele, inclusiv grapefruitul, portocalele și lămâile, pot avea efecte puternice de scădere a tensiunii arteriale. Acestea sunt încărcate cu vitamine, minerale și compuși vegetali care vă pot ajuta să vă mențineți inima sănătoasă prin reducerea factorilor de risc ai bolilor de inimă, cum ar fi hipertensiunea arterială.

Un studiu de 5 luni care a implicat 101 femei japoneze a demonstrat că aportul zilnic de suc de lămâie, combinat cu mersul pe jos, a fost corelat semnificativ cu reducerea SBP, efect pe care cercetătorii l-au atribuit conținutului de acid citric și flavonoide al lămâilor.

CITEȘTE ȘI: Proprietățile terapeutice ale citricelor: Detoxifică ficatul, previn apariția infecțiilor și au efect laxativ

Somon și alți pești grași

Peștii grași sunt o sursă excelentă de grăsimi omega-3, care au beneficii semnificative pentru sănătatea inimii. Aceste grăsimi pot ajuta la reducerea nivelului tensiunii arteriale prin reducerea inflamației și scăderea nivelului de compuși care constrâng vasele de sânge numite oxilipine.

Cercetările au legat aportul mai mare de pești grași cu conținut ridicat de omega-3 la scăderea nivelului tensiunii arteriale.

Semințe de dovleac

Semințele de dovleac pot fi mici, dar sunt o sursă concentrată de substanțe nutritive importante pentru controlul tensiunii arteriale, inclusiv magneziu, potasiu și arginină, un aminoacid necesar pentru producerea de oxid nitric, care este esențial pentru relaxarea vaselor de sânge și reducerea tensiunii arteriale.

Fructe de padure

Fructele de pădure au fost asociate cu o varietate de beneficii impresionante pentru sănătate, inclusiv potențialul lor de a reduce factorii de risc ai bolilor de inimă, cum ar fi hipertensiunea arterială. Boabele sunt o sursă bogată de antioxidanți, inclusiv antocianine, care sunt pigmenți care conferă boabelor culoarea lor vibrantă.

S-a demonstrat că antocianinele cresc nivelul de oxid nitric din sânge și reduc producția de molecule care restricționează vasele de sânge, ceea ce poate contribui la reducerea nivelului tensiunii arteriale. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări la om pentru a confirma aceste mecanisme potențiale (Sursa de încredere).

Afinele, zmeura, murele și căpșunele sunt doar câteva dintre fructele de pădure care au fost asociate cu efecte de scădere a tensiunii arteriale.

Morcovi

Morcovii crocanți, dulci și nutritivi sunt o legumă de bază în dietele multor oameni. Morcovii au un conținut ridicat de compuși fenolici, cum ar fi acizii clorogenici, p-cumarici și cafeici, care ajută la relaxarea vaselor de sânge și la reducerea inflamației, ceea ce poate ajuta la scăderea nivelului tensiunii arteriale.

Deși morcovii pot fi cosumați fierți sau cruzi, consumul lor crud poate fi mai benefic pentru reducerea tensiunii arteriale crescute. Un studiu care a inclus 2.195 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 59 de ani a constatat că aportul de morcov brut a fost semnificativ asociat cu niveluri mai scăzute ale tensiunii arteriale.

CITEȘTE ȘI: Remediu natural pentru tuse: Reţeta pe bază de morcovi şi miere

Roșii și produse din roșii

Roșiile și produsele din tomate sunt bogate în numeroși nutrienți, inclusiv potasiu și pigmentul carotenoid licopen.

Licopenul a fost asociat în mod semnificativ cu efecte benefice asupra sănătății inimii și consumul de alimente bogate în acest nutrient, cum ar fi produsele din roșii, poate ajuta la reducerea factorilor de risc ai bolilor de inimă, cum ar fi hipertensiunea arterială.

O analiză a 21 de studii a concluzionat că consumul de roșii și produse din roșii îmbunătățește tensiunea arterială și vă poate ajuta să reduceți riscul de boli de inimă și de moarte cauzată de boli de inimă.

Comentarii: