Pepene, fructul medicament: Bolile de care acesta te protejează. Dulce și suculentă, pepenele verde este un simbol al verii. La prima vedere, ai putea crede că este compus în principal din zahăr și apă. Dar, odată ce aprofundezi și descoperi vasta sa gamă de nutrienți, vei fi surprins de cât de multe beneficii potențiale pentru sănătate are.
„Considerăm pepenele verde un aliment sezonier, distractiv, potrivit pentru grătare și plajă, dar este și foarte bun pentru sănătate”, spune Lara Whitson, dieteticiană autorizată, RD, RD, RD. „Are un conținut caloric redus, te hidratează și îți oferă o mulțime de alți nutrienți care te ajută să te menții sănătos.”
Pepene, fructul medicament: Bolile de care acesta te protejează
Deși pepenele verde nu conține proteine și fier, valoarea sa nutrițională nu trebuie subestimată. De asemenea, nu conține grăsimi, sodiu și colesterol și este certificat Heart-Check de către American Heart Association. Chiar și semințele de pepene verde sunt benefice, datorită magneziului, fierului, grăsimilor sănătoase și zincului.
O cană de pepene verde tăiat cubulețe are doar 46 de calorii și:
- 0 g grăsimi.
- 1 mg sodiu.
- 9 g zahăr.
- 10 mg calciu.
- 12 mg vitamina C.
- 15 mg magneziu.
- 139 g apă.
Și mai impresionant este faptul că conține 170 miligrame de potasiu, un mineral esențial care susține funcția nervoasă și musculară, precum și echilibrul hidric al organismului. În plus față de vitamina C, conține și cantități importante de vitamina A.
Antioxidanții din pepene verde, precum licopenul și cucurbitacina E, pot contribui la protejarea împotriva bolilor precum cancerul și diabetul. Licopenul conferă, de asemenea, pepenelui verde culoarea roșie.
CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă cu nivelul glicemiei atunci când mănânci pepene
Sunt utile semințele sau cojile de pepene verde?
Înainte de a arunca cojile la gunoi data viitoare, ia-ți un moment să te gândești la beneficiile pentru sănătate ale cojilor și semințelor de pepene verde.
Coaja de pepene verde conține mai puțin zahăr și mai multe fibre decât pulpa și conține, de asemenea, citrulină. Semințele de pepene verde – uscate sau crude – sunt bogate în magneziu și acid folic, care ajută organismul să funcționeze bine și să prevină bolile. Semințele conțin, de asemenea, tipuri de acizi grași care reduc colesterolul rău din sânge și vă ajută să evitați atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale.
„Puteți să sotați cojile împreună cu alte legume și să adăugați condimente la semințe, așa cum ați face cu semințele de dovleac, pentru a obține o gustare ușoară și sănătoasă”, sugerează Whitson.
Cercetările arată că pepenii în general sunt buni pentru sănătate, dar sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege cum afectează în mod specific pepenele verde organismul. Whitson prezintă nouă beneficii potențiale ale pepenelui verde pentru sănătate:
1. Te ajută să rămâi hidratat
Chiar și o deshidratare ușoară poate avea efecte negative, provocând oboseală, crampe musculare și dureri de cap. Pepenele verde conține 92% apă, deci este o modalitate ușoară de a te hidrata și de a-ți susține organismul.
Încercați să mâncați pepene verde presărat cu sare după activitate fizică sau un antrenament intens pentru a reface electrolitele și carbohidrații din organism. „Este uimitor ce poate face pentru a vă restabili energia și a vă potoli setea”, spune Whitson.
2. Mențineți o greutate sănătoasă
Pepenele verde poate fi o opțiune excelentă dacă încercați să mențineți sau să atingeți o greutate sănătoasă și să rezistați tentației gustărilor zaharoase cu un conținut caloric ridicat. Deoarece conține foarte multă apă, pepenele verde are un conținut caloric redus și vă poate menține senzația de sațietate pentru mai mult timp.
Un studiu din 2019 realizat pe 33 de persoane considerate suprapondérale sau obeze a constatat că cei care au consumat pepene verde în loc de biscuiți cu conținut redus de grăsimi timp de patru săptămâni au raportat o senzație de foame mai redusă și mai puține pofte. Consumul de pepene verde a fost asociat cu o greutate corporală mai mică, un indice de masă corporală (IMC) mai mic și un raport talie-șold mai mic, precum și o tensiune arterială mai scăzută.
3. Protejează împotriva bolilor
Primele dovezi sugerează că consumul regulat de pepene verde promovează sănătatea și poate reduce riscul de boli cronice, cum ar fi diabetul, obezitatea, bolile cardiovasculare și cancerul. Acest lucru se datorează, în parte, antioxidanților conținuți de pepene verde, care ajută la protejarea organismului împotriva stresului și la prevenirea sau încetinirea deteriorării celulelor.
De fapt, pepene verde conține mai mult licopen decât orice alt fruct sau legumă, inclusiv roșiile. Este, de asemenea, cea mai bogată sursă de aminoacid citrulină, care produce o moleculă numită oxid nitric, care ajută la relaxarea vaselor de sânge.
Beneficiile nutriționale ale pepenelui verde vă pot ajuta să combateți tensiunea arterială, colesterolul și inflamațiile care pot duce la boli. Într-un studiu de mică amploare, cercetătorii au descoperit că extractul de pepene verde a scăzut tensiunea arterială la nivelul gleznelor persoanelor de vârstă mijlocie cu hipertensiune arterială precoce (tensiune arterială ridicată) și obezitate.
„Știm că persoanele care au o dietă echilibrată și nutritivă pot avea rezultate mai bune în ceea ce privește sănătatea atunci când aceasta este combinată cu stilul lor de viață și alți factori”, observă Whitson. „Pepenele verde poate face parte din această ecuație, menținându-vă mai sănătoși pentru mai mult timp.”
4. Susține sănătatea ochilor
Nutrienții din pepene verde sunt deosebit de buni pentru ochi. Antioxidanții pot ajuta la prevenirea sau încetinirea formării cataractei. Aceștia pot chiar reduce riscul de a dezvolta degenerescența maculară legată de vârstă, care poate cauza orbire.
Vitamina A din pepene verde susține, de asemenea, sănătatea corneei. Și nu aveți nevoie de mult: o singură felie de pepene verde de dimensiuni medii conține până la 11% din vitamina A de care aveți nevoie în fiecare zi.
5. Întărește sistemul imunitar
Doza generoasă de vitamina C (acid ascorbic) din pepene verde susține sistemul imunitar, care combate germenii și infecțiile. Pepene verde poate contribui, de asemenea, la reducerea riscului de apariție a cancerului.
CITEȘTE ȘI: Este sau nu este periculos pentru sănătate să înghiți sâmburii de pepene roșu? Ce spun specialiștii
6. Ameliorează durerile musculare
Unul dintre beneficiile pepenelui verde și ale sucului de pepene verde poate fi faptul că ajută organismul să se recupereze și să se simtă mai bine după un antrenament. Acest lucru se poate datora citrulinei, care ajută la producerea de oxid nitric pentru a îmbunătăți fluxul sanguin și funcția musculară. Citrulina elimină, de asemenea, amoniacul din organism. Acest lucru reduce cantitatea unei substanțe numite lactat, care se acumulează în organism în timpul exercițiilor fizice și poate duce la dureri musculare.
7. Susține sănătatea pielii
Vitamina C din pepene verde ajută organismul să producă colagen, care susține sistemul imunitar, sănătatea celulelor și capacitatea de vindecare a leziunilor. Colagenul conferă pielii rezistență și elasticitate și ajută la înlocuirea celulelor moarte. Acest lucru înseamnă că consumul de pepene verde poate îmbunătăți aspectul pielii și încetini efectele îmbătrânirii.
Vitamina A, produsă din beta-carotenul din pepene verde, ajută la repararea celulelor pielii, prevenind uscarea și descuamarea. Vitamina B6, prezentă în pepene verde, poate ajuta la prevenirea acneei. Nu v-ați înșela dacă ați crede că pepenele verde ar putea fi un ingredient bun pentru o mască facială — chiar este.
8. Îmbunătățește digestia
Compușii vegetali (polifenolii) din pepene verde hrănesc bacteriile bune din intestin. Acest lucru nu numai că ajută la digestie, dar poate stimula și sistemul imunitar și producția de nutrienți esențiali în intestin.
9. Reglează glicemia
Pepenele verde este o alternativă excelentă dacă încercați să vă mențineți glicemia stabilă sau să reduceți riscul de diabet. Are un conținut redus de carbohidrați și un indice glicemic scăzut. Acest lucru înseamnă că pepenele verde intră în fluxul sanguin și produce mai puțină glucoză decât alte alimente, astfel încât puteți mânca o felie fără a avea o creștere semnificativă a glicemiei.
Comentarii:









