SANATATE

Accidentul vascular cerebral silențios: Care este cauza și de ce este atât de periculos?

Foto: Pinterest.com

Accidentul vascular cerebral silențios: Care este cauza și de ce este atât de periculos? La fiecare minut și jumătate, cineva suferă un accident vascular cerebral. Acesta apare nu numai la persoanele în vârstă, ci și la cei care sunt în floarea vârstei.

Accidentul vascular cerebral este a doua cauză principală de deces la nivel mondial și principala cauză de invaliditate. Aceasta este o problemă foarte gravă!

De obicei, un accident vascular cerebral acut (AVC) se manifestă prin simptome foarte evidente (tulburări de vorbire, slăbiciune, instabilitate unilaterală etc.), care îi obligă pe pacienți să apeleze la serviciul de urgență și să fie spitalizați pentru tratament.

Se întâmplă uneori ca în timpul unui examen de scanare cu altă ocazie ca medicii să descopere un accident vascular cerebral suferit în trecut. Din păcate, creierul poate masca cu mult succes simptomele unui infarct cerebral de mică amploare, potrivit actualno.com.

CITEȘTE ȘI: Gestul, pe care mulți dintre noi îl facem în timpul somnului, ce poate duce la micșorarea creierului

Accidentul vascular cerebral silențios: Cum se determină?

Un accident vascular cerebral silențios este un accident vascular cerebral ischemic care nu are simptome externe care să vă alerteze să le acordați atenție. Acesta este diagnosticat prin metode de cercetare suplimentare, de exemplu, folosind un RMN al creierului.

Accidentul vascular cerebral silențios: Care sunt motivele?

Un accident vascular cerebral silențios apare din aceleași motive ca și un accident vascular cerebral clasic. Dar acesta afectează acele zone ale creierului care rareori prezintă simptome. De regulă, volumul de afectare a substanței creierului în acest caz este mic.

„Tăcerea” clinică a accidentelor vasculare cerebrale silențioase poate fi, de asemenea, asociată cu precondiționarea ischemică cronică – adaptarea țesutului cerebral la condițiile de lipsă de oxigen și de flux sanguin neregulat în acea parte a creierului, sau cu leziuni ale unor zone mari care, de asemenea, nu dau simptome active.

Astfel, principalul pericol al unui accident vascular cerebral silențios este că o persoană care nu are probleme de sănătate poate avea accidente vasculare cerebrale repetate care se manifestă deja clinic. De asemenea, pe fondul accidentelor vasculare cerebrale silențioase, riscul de a dezvolta demență crește semnificativ.

Accidentul vascular cerebral silențios: Te poți apăra?

Din nefericire, loviturile silențioase nu sunt neobișnuite. Potrivit statisticilor, acestea sunt prezente la aproximativ unul din 5 vârstnici nediagnosticați și dublează riscul unui accident vascular.

În cazul în care se detectează un accident vascular cerebral tăcut, este important să se evalueze riscurile pacientului de accident vascular cerebral recurent și să se reducă la minimum aceste riscuri prin vizita la un cardiolog.

CITEȘTE ȘI: Primele semne ale atrofierii creierului: Cum poți inversa procesul

Este necesar să se știe că o serie de boli, afecțiuni și obiceiuri proaste cresc riscul de accident vascular cerebral repetat cu manifestări clasice:

  • anemie falciformă;
  • fibrilație atrială sau flutter;
  • hipertensiune arterială ;
  • dislipidemie și ateroscleroză;
  • sindrom metabolic și obezitate;
  • boli renale;
  • insuficiență cardiacă cronică;
  • ischemie cardiacă;
  • diabet;
  • apnee în somn;
  • fumat;
  • hiperhomocisteinemie

Dacă există astfel de boli, este necesar să se acorde o atenție deosebită sistemului cardiovascular și să nu se uite să se consulte periodic un cardiolog. Este o muncă completă cu un medic care poate reduce riscul de accident vascular cerebral.

Comentarii: