SANATATE

Activitatea care te păzește de moarte subită: E la îndemâna tuturor

littlerockcosmeticsurgery.com

Activitatea care te păzește de moarte subită: E la îndemâna tuturor. Întâlnirile rare cu prietenii sau familia sunt asociate cu un risc crescut de deces, potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători.

Autorii sugerează că descoperirile lor pot fi folosite pentru a identifica pacienții cu risc mai mare de deces din cauza factorilor sociali și pentru a dezvolta măsuri mai eficiente pentru a combate riscul crescut de deces asociat cu izolarea socială.

Deși cercetările anterioare au constatat o asociere între mortalitatea cauzată de diverși factori și atât „singurătatea”, cât și faptul de a trăi singur, efectele combinate ale diferitelor tipuri de interacțiune socială asupra mortalității au fost neclare.

CITEȘTE ȘI: Atenție la rolul Potasiului în organism: Cum îți dai seama că suferi de deficit

Activitatea care te păzește de moarte subită: E la îndemâna tuturor

Cercetătorul Hamish Foster și colegii săi au folosit date de la 458.146 de adulți din Marea Britanie pentru a examina relația dintre mortalitate și cinci tipuri de interacțiune socială. Participanții au fost recrutați între 2006 și 2010 și aveau o vârstă medie de 56,5 ani. Participanții au completat un sondaj la recrutare în care au răspuns la întrebări despre cinci tipuri de interacțiune socială.

Măsuri subiective:

  • cât de des s-au destăinuit unei persoane apropiate;
  • cât de des s-au simțit singuri.

Măsuri obiective:

  • cât de des au fost vizitați de prieteni și familie;
  • cât de des au participat la o activitate de grup săptămânală;
  • dacă locuiesc singuri.

După o urmărire mediană de 12,6 ani, 33.135 dintre participanți au decedat, pe baza certificatelor de deces corelate.

Rezultatele anchetei

Autorii au constatat că toate cele cinci tipuri de interacțiune socială au fost asociate în mod independent cu mortalitatea din toate cauzele. În general, mortalitatea crescută a fost mai puternic asociată cu scoruri scăzute la măsurile obiective de interacțiune socială decât cu scoruri scăzute la măsurile subiective.

Cea mai puternică asociere a fost la persoanele care nu au fost niciodată vizitate de prieteni sau de familie, care au avut un risc de deces cu 39% mai mare.

Mai mult, beneficiul participării la activități săptămânale de grup nu a fost observat la participanții care nu au primit niciodată vizite de la prieteni sau familie – participanții care nu au fost niciodată vizitați, dar care s-au alăturat activităților de grup au avut un risc crescut de deces asociat comparabil cu cei care nu au primit vizite și nu s-au alăturat activităților (50% și, respectiv, 49%).

Cu toate acestea, participanții care au primit vizite de la prieteni sau de la familie cel puțin o dată pe lună au avut un risc asociat crescut de mortalitate semnificativ mai mic, ceea ce sugerează că ar putea exista un potențial efect pozitiv al acestei interacțiuni sociale.

CITEȘTE ȘI: Descoperirea cercetătorilor de la Harvard: Legătura dintre flotări și bolile de inimă la bărbați

Autorii avertizează că, deși este probabil ca puterea generală a asocierii să fie generalizabilă, eșantionul de date nu este pe deplin reprezentativ pentru populația generală din Marea Britanie și că măsurile de interacțiune socială pe care le-au evaluat au fost relativ simple.

Autorii sugerează că cercetările ulterioare ar putea stabili efectele altor tipuri de interacțiune socială asupra mortalității sau ar putea examina ce schimbare în ceea ce privește tipul de interacțiune este necesară pentru ca persoanele izolate din punct de vedere social să beneficieze cel mai mult, potrivit actualno.com.

Comentarii: