SANATATE

Afecțiunea ignorată de români, care poate duce însă la IMPOTENȚĂ

Foto: Pinterest.com

Anumite substanțe nutritive pot fi foarte dăunătoare în cantități mari, atrag atenția specialiștii. Printre aceste substanțe nutritive se numără și fierul, un mineral esențial, de altfel, pentru organism.

O acumulare prea mare de fier în organism poate fi un fenomen care se manifestă treptat sau subit și care poate duce la probleme grave de sănătate. Printre acestea, hemocromatoza, o boală ereditară, deci „moștenită“ pe cale genetică de la unul dintre părinți.

Indivizii afectați de această boală pot să nu manifeste deloc simptome. Viața lor va decurge normal, iar longevitatea se va încadra în limitele cunoscute. Alte persoane, în schimb, pot fi afectate de semne și simptome severe ale supraîncărcării cronice cu fier, de la disfuncții de natură sexuală la stări inexplicabile de oboseală sau chiar diabet.

Ce este hemocromatoza

Un conținut normal de fier în organism ar trebui să se situeze în jurul valorilor de aproximativ 3-4 grame.

Organismul este dotat cu capacitatea de a controla singur nivelul acestui mineral. Astfel, un bărbat pierde în jur de 1 miligram de fier în fiecare zi și acumulează o cantitate similară, absorbită de intestine din alimentație. Persoanele care suferă de hemocromatoză absorb zilnic o cantitate mai mare de fier decât necesarul pentru a înlocui pierderile naturale, scrie site-ul irondisorders.org.

Activitatea care poate fi la fel de stimulativă precum SEXUL pentru unii oameni / STUDIU

Specialiştii fac un anunţ îngrijorător: Dependența sexuală, simptomul unei grave tulburări mintale

La acest fenomen se adaugă incapacitatea organismului uman de a crește gradul de eliminare a fierului, iar mineralul ajunge să se acumuleze în organism în cantități de-a dreptul impresionante.

De exemplu, un bărbat care suferă de această afecțiune va strânge în corp chiar și 20 de grame de fier până la vârsta de 40-50 de ani. Excesul se depune pe articulații, ficat sau în inimă și testicule, provocând leziuni grave ale organelor.

Prevenție și tratament

Veștile proaste nu se opresc aici. O simplă căutare în Google scoate la iveală că în România nu există o cercetare care să arate numărul bărbaților afectați. Cât despre campanii de informare – acestea rămân un vis frumos! Mai greu este ca autoritățile Ministerul Sănătății să se mobilizeze.

Diferenţa dintre afecţiunile colicistului şi ale fierei. SEMNELE care te atenţionează care dintre ele nu funcţionează

Cu toate acestea, și în țara noastră există laboratoare de genetică, ce vin în ajutorul bărbaților, cu teste genetice de ultimă generație, care pot să descopere din timp o predispoziție a organismului de a dezvolta boala.

Foto: Pinterest.com

În cadrul testelor se evaluează genetic capacitatea corpului de a absorbi fierul. Tot acest test genetic poate detecta și un nivel ridicat de fier în organism, înainte ca organele să fie afectate iremediabil. Astfel, pacientul va evita consecințele severe asupra sănătății, iar medicul va ști ce măsuri simple de tratament și prevenire să-i recomande.

Care este mâncarea tradiţională românească cea mai dietetică şi echilibrată nutriţional

Dacă boala s-a instalat deja, medicul îți poate recomanda un tratament potrivit nevoilor tale, dar și o corecție din dietă a nivelului de sânge din organism. În cazuri mai grave se poate ajunge de tratament chirurgical, care poate include la nevoie chiar și un transplant hepatic.

Care sunt simptomele hemocromatozei

Persoanele afectate de hemocromatoză în stadii incipiente nu suferă niciun simptom, deci nu știu că au boala. Tocmai de aceea, măsurile de prevenție prezentate mai sus sunt cruciale pentru depistarea din timp a afecțiunii.

Instalarea bolii poate fi suspectată abia când un nivel ridicat de fier în sânge este depistat la testele de sânge de rutină. În cazul bărbaților, semnele bolii se manifestă de obicei abia după vârsta de 30 de ani, în multe cazuri mult mai târziu.

Potrivit site-ului mayoclinic.org, simptomele bolii includ:

  • Piele închisă la culoare, dacă fierul se acumulează în tegument;
  • Micșorarea testiculelor și impotență, dacă fierul se acumulează la nivelul organelor genitale sau în glanda pituitară;
  • Creșterea nivelului de insulină și instalarea diabetului, dacă fierul se acumulează în pancreas;
  • Boli cardiovasculare – aritmii, cardiomiopatie – dacă fierul se acumulează în mușchii inimii;
  • Ciroză și cancer hepatic, dacă fierul se acumulează în ficat.

Cărei BOLI i se datorează fascinanta culoare a ochilor fiicei lui Michael Jackson, Paris

De ce îmbătrânim repede: Obiceiurile ‘ucigătoare’ pentru organism

Cea mai simplă metodă de a evita toate aceste simptome grave este testarea genetică. Numai astfel de investigații medicale îți pot spune cu exactitate dacă ai o predispoziție ereditară în a dezvolta boala, pentru ca tu să poți lua măsurile necesare din timp.

Comentarii: