LIFESTYLE

Afecțiunea rară de care suferă Cabral: A moștenit-o și cea de a doua fiică a sa

Îndrăgita vedeta de la ProTV a dezvăluit recent că suferă, încă din copilărie de o afecțiune rară și că, din păcate, și cea de-a doua fiică a sa, Namiko, l-a moștenit.

Este vorba de Sindrolmul picioarelor neliniștite, sau boala Willis-Ekbom. Acesta a explicat modul în care se manifestă sindromul picioarelor neliniștite. Se pare că în copilărie, Cabral a avut mult de suferit din cauza acestei afecțiuni, dar cu timpul a învățat să o stăpânească.

Sindromul Willis-Ekbom, boala rară de care suferă Cabral

Mai exact, acesta simte căldură sau frig în talpa picioarelor, iar acest lucru îl face să se miște mai mult decât și-ar dori. Ce înseamnă, de fapt acest sindrom?

„Trăiesc cu el de când încă eram copil şi din cauza lui am fost certat nu de puţine ori. Sindromul picioarelor neliniştite. Cum se manifestă? În mai multe feluri. E vorba de o… nelinişte pe care o au propriile picioare. Efectiv nu găseşti confortul decât dacă tot frichineşti labele picioarelor, le freci ba între ele, ba de pat, ba de aşternuturi”, a povestit Cabral pe rețelele de socializare.

CITEȘTE ȘI: Pare că are viața perfectă, dar Mirela Vaida a trecut printr-o adevarată dramă! A pierdut două sarcini înainte să devină, ce îi spuseseră medicii

Vedeta ProTV susține că există persoane la care afecțiunea se manifestă cu mâncărimi. Din fericire, Cabral nu a trecut prin astfel de situații și nu consideră sindromul o problemă extrem de gravă.

„Uneori e cu senzaţie de cald la picioare. Alteori cu senzaţie de rece. Nu e cu mâncărime, dar am auzit că are şi manifestarea asta la unii. Pe alţii îi şi înţeapă. Mai sunt cazuri când şi amorţesc picioarele. Ideea, per ansamblu, este că nu-i un disconfort major (în majoritatea cazurilor), dar nici nu poţi face abstracţie de treaba asta”, a explicat acesta.

„Schimbi poziţia picioarelor de 89 de ori pe secundă”

Cabral a povestit că în copilărie mama lui a observat că are această problemă în momentul în care îl punea să doarmă. Pentru acest lucru, el a avut de suferit din cauza certurilor pe care le primea de la aceasta.

„De cele mai multe ori te lasă în pace după vreo oră, aşa. Şi revin la ideea de mai sus: ai mei au înţeles devreme că e cu defect la băiat – şi ăsta s-a dovedit a fi cel mai mic – şi nu m-au mai certat.

Dar în alte cazuri am fost apostrofat, pentru că atunci când te ia cu neliniştea labelor… nu poţi adormi. Şi de nu te frichineşti, te răsuceşti pe toate părţile, schimbi poziţia picioarelor de 89 de ori pe secundă… că-l lasă nervii pe orice adult care ar trebui să se asigure că dormi.

Ăsta cred că a fost în cazul meu singurul neajuns palpabil… am adormit mai greu din cauza agitaţiei de prin pat. Dar sunt unii care se chinuie pe bune cu boala asta (are şi-un nume afecţiunea asta neurologică, Willis-Ekbom), pentru că din cauza ei pot apărea probleme severe de somn şi de la asta se poate ajunge la epuizare, incapacitate de muncă etc”, a concluzionat Cabral.

Ce este Sindromul picioarelor neliniștite

Mișcarea excesivă a extremitățilorinferioare ar putea fi un semn al sindromului picioarelor neliniștite (SPN). Momentan, nu se cunoaște cauza apariției sale. Cu toate acestea, unii medici susțin că este o tulburare neurologică și că 3% din populația lumii suferă de o formă severă a acesteia.

O altă problemă a sindromului picioarelor neliniștite este că simptomele sale sunt variate și greu de observat. În unele cazuri, se manifestă doar prin dorința de a mișca picioarele. Cu toate acestea, afecțiunea poate avea și alte manifestări deranjante.

Unii pacienți se plâng disconfort și senzații neplăcute la nivelul picioarelor. Uneori, acest disconfort se poate transforma în crampe și furnicături. Deoarece multe dintre aceste simptome se manifestă noaptea, ele fac dificil somnul.

CITEȘTE ȘI: Viitoarea Regină a Angliei: Cum face față criticilor aduse

Iată o listă a simptomelor și semnelor date de sindromul picioarelor neliniștite, după care te poți ghida:

  • Dorința să-ți miști picioarele în timp ce te odihnești. Această problemă nu trebuie confundată cu un reflex sau cu o hiperactivitate. De fapt, aceste mișcări apar de obicei în timpul repausului.
  • Simptomele se manifestă noaptea. Majoritatea pacienților diagnosticați nu simt nevoia să-și miște picioarele în timpul zilei.
  • Crampe nocturne la picioare. Acestea apar în timpul somnului și reprezintă o altă afecțiune asociată sindromului picioarelor neliniștite.
  • Mișcarea duce la ameliorarea senzației neplăcute resimțite la nivelul membrelor inferioare. Mutarea picioarelor poate ușura senzația de furnicături, chiar dacă te confrunți și cu mâncărimi, disconfort sau durere.

Comentarii: