SANATATE

Ai obiceiul de a amâna lucrurile? Procrastinarea ar putea fi un semn al unor probleme grave de sănătate, potrivit unui studiu

Foto: Pinterest.com

Studiile au găsit o legătură între obiceiul de a amâna sarcinile și sănătatea precară. Aceasta este asociată cu niveluri mai ridicate de stres, stiluri de viață mai nesănătoase și întârzieri în a consulta un medic în legătură cu problemele de sănătate.

Cu toate acestea, aceste studii – prin natura designului lor – nu ne pot spune direcția relației. Cauzează tergiversarea o sănătate fizică și mentală precară pentru că oamenii, să zicem, amână începerea unui nou regim de exerciții fizice sau consultarea unui medic în legătură cu o problemă de sănătate?

Sau este invers? O stare de sănătate fizică precară, să zicem, îi determină pe oameni să amâne pentru că nu au energia necesară pentru a face o sarcină acum?

Pentru a încerca să rezolvăm această enigmă, a fost realizat un studiu longitudinal – adică un studiu care a urmărit oamenii pentru o perioadă de timp, făcând măsurători în diferite puncte ale studiului. Au fost recrutațí 3.525 de studenți de la opt universități din Stockholm și din împrejurimi și li s-a cerut să completeze chestionare la fiecare trei luni, timp de un an.

CITEȘTE ȘI: Alimentele care te ajută să faci față stresului războiului: Scad nivelul cortizolului, hormonul stresului

Sănătate mentală și fizică precară

Studiul, publicat în JAMA Network Open, a avut ca scop să investigheze dacă studenții care tergiversează au un risc mai mare de sănătate mentală și fizică precară. Dintre cei 3.525 de studenți recrutați, 2.587 au răspuns la chestionarul de urmărire nouă luni mai târziu, unde au fost măsurate mai multe rezultate privind sănătatea.

Pentru a înțelege modul în care procrastinarea se leagă de rezultatele ulterioare în materie de sănătate, studenții cu o tendință mai mare de a procrastina (conform scorului obținut pe o scală de procrastinare) la începutul studiului au fost comparați cu studenții cu o tendință mai mică.

Depresie și anxietate

Rezultatele au arătat că nivelurile mai ridicate de amânare au fost asociate cu simptome ceva mai ridicate de depresie, anxietate și stres nouă luni mai târziu.

Studenții cu niveluri mai ridicate de amânare au fost, de asemenea, mai predispuși să raporteze dureri invalidante la nivelul umerilor sau al brațelor (sau ambele), o calitate mai proastă a somnului, mai multă singurătate și mai multe dificultăți financiare.

Aceste asocieri au rămas chiar și atunci când au fost luați în considerare alți factori care ar putea afecta asocierea, cum ar fi vârsta, sexul, nivelul de educație al părinților și diagnosticele fizice și psihiatrice anterioare.

Deși niciun rezultat specific de sănătate nu a fost puternic asociat cu procrastinarea, rezultatele sugerează că procrastinarea poate fi importantă pentru o gamă largă de rezultate de sănătate, inclusiv probleme de sănătate mintală, dureri invalidante și un stil de viață nesănătos.

După cum s-a menționat mai sus, în studiile anterioare, participanții au fost evaluați doar la un moment dat, ceea ce face dificil de știut care dintre afecțiuni a apărut mai întâi: procrastinarea sau sănătatea precară. Făcându-i pe studenți să răspundă la chestionare în mai multe momente, cercetătorii au putut fi siguri că nivelurile ridicate de amânare erau prezente înainte de a le măsura sănătatea.

Dar este încă posibil ca alți factori care nu au fost luați în considerare în analiză să explice asocierile dintre amânare și rezultatele ulterioare ale sănătății precare. Rezultatele nu sunt o dovadă a legăturii de cauză și efect, dar o sugerează mai puternic decât studiile anterioare „transversale”.

CITEȘTE ȘI: ”Insulina vegetală”: Fructele care reglează glicemia și protejează creierul de stres

Tendința poate fi tratată

Există vești bune pentru procrastinatorii obișnuiți. Studiile clinice (standardul de aur al cercetării medicale) au arătat că terapia cognitiv-comportamentală este eficientă în reducerea procrastinării.

Tratamentul ajută persoana să depășească procrastinarea prin împărțirea obiectivelor pe termen lung în obiective pe termen scurt, prin gestionarea distragerilor (cum ar fi oprirea telefoanelor mobile) și prin menținerea concentrării asupra unei sarcini în ciuda trăirii unor emoții negative.

Acest lucru necesită un anumit efort, deci nu este ceva ce o persoană poate face în timp ce încearcă să respecte un anumit termen limită. Dar chiar și schimbările mici pot avea un efect mare. Puteți încerca și dumneavoastră. De ce să nu începeți astăzi prin a vă lăsa telefonul mobil în altă cameră atunci când trebuie să rămâneți concentrat asupra unei sarcini?

Comentarii: