SANATATE

Alertă declanşată de medici: Cauzele apariţiei răguşelii

Alertă declanşată de medici. Din ce cauză apare răguşeala? Vă spunem noi. Nu doar o dată ți s-a întâmplat să te trezești dimineață și să observi că ai rămas fără voce.

 

Numită în termeni medicali disfonie, răgușeala poate fi unul din primele simptome ale multor afecțiuni.

 

Răgușeala este definită ca o schimbare anormală a vocii care apare în urma iritării coardelor vocale. Acest fenomen afectează atât copiii cât și adulții, iar factorul cauzator poate fi divers de la mediu până la vicii, precum fumatul.

Desigur că acest fenomen de obstrucționare vocală poate fi mai frecvent la persoanele care își folosesc foarte mult vocea.

Când trebuie să mergi la medic?

Orice simptom care persistă mai mult de 2 zile ar trebui să te convingă să mergi la medicul specialist. În cazul răgușelii, dacă observi că aceasta persistă mai mult de o săptămână, atunci este necesară vizita la medic pentru a depista cauza exactă și a o trata corespunzător.

Cele mai frecvente cauze

Este cunoscut faptul că tutunul, implicit fumatul activ, poate afecta coardele vocale, laringele, însă există și alte cauze posibile de a te confrunta cu o răgușeală.

Celelalte cauze pot fi puse pe seama prezenței infecțiilor virale sau bacteriene, a unor diverse afecțiuni neurologice sau ale glandei tiroide. Nici traumatismele la nivelul laringelui nu sunt scoase din calcul, nici eventuala prezență a anumitor tumori.

Astfel, te poți confrunta cu simptome precum gâtul uscat, îngroșarea vocii, un timbru vocal scăzut sau chiar imposibilitatea de a comunica.

Răgușeala, o consecință a laringitei

Mai ales în sezonul rece poți fi predispus la afecțiuni ale gâtului, din cauza prezenței aerului rece.

Laringita presupune o inflamare a laringelui, care se poate manifesta de cele mai multe ori prin prezența răgușelii sau dificultate la înghițire.

O infecție virală sau o răceală puternică pot pune în dificultate acțiunea firească a laringelui, favorizând astfel inflamarea sa.

De asemenea, plânsul poate favoriza iritarea laringelui sau obstrucționarea cu un corp străin a esofagului sau a traheei.

Dar și tumorile la nivelul gâtului pot fi depistate în urma prezenței răgușelii, conform RTV. În cazul cancerului de laringe, cu cât este depistat într-o fază mai incipientă, cu atât recuperarea va fi mai ușoară, această tumoră fiind extirpată chirurgical.

Comentarii: