RELATII

‘Elefantul din sufragerie’: Problema care îți distruge căsnicia și cum să o depășești

Foto: Pinterest.com

Este posibil să fi trecut destul de mult timp de când ai terminat școala. Cu toate acestea, nevoia de a învăța rămâne valabilă. Fie că e vorba de carieră, de pasiuni sau de a fi un părinte bun – viața e plină de oportunități noi de a ne dezvolta și de a ne însuși cunoștințe noi. Din păcate, există un subiect la care cei mai mulți adulți încetează să-și mai mărească cunoștințele: partenerul de viață.

În timpul relației de premaritale, cele mai multe cupluri nu pot respira decât aerul celeilalte persoane. Conversațiile se termină prea curând, nu te saturi să petreci timp cu persoana iubită. Fiecare se simte ascultat și validat, rezultatul fiind acea apropiere, acel sentiment de a cunoaște și de a fi cunoscut.

Citește și: De ce CLEMENTINELE se vând cu tot cu frunze. Iată secretul comercianţilor!

Când un cuplu se căsătorește și intră în rutina vieții de zi cu zi, responsabilitățile ce țin de serviciu, îngrijirea casei, a copiilor și toate celelalte angajamente fac ca acele conversații atât de sățioase să ajungă pe ultimul loc. Nu mai e timp. Soții și soțiile sunt consumați de rutina vieții de zi cu zi, discuțiile lor devenind unele practice: „Nu mai avem lapte. Cine merge la cumpărături?” Iar discuțiile în contradictoriu escaladează ușor, transformându-se în certuri în toată regula.

Din aceste cauze și nu numai, mersul natural al relației duce spre a te opri din a mai afla, din a mai descoperi lucruri despre cealaltă persoană, fără să mai știi cum se simte și ce gândește partenerul de viață.

După câțiva ani sau zeci de ani petrecuți în acest fel, soțul sau soția poate să aibă parte de o trezire bruscă și neplăcută.

• În timpul unei nopți când ea nu poate dormi de sforăitul lui, ea ajunge să-și dea seama că nu mai cunoaște persoana de lângă ea, nu știe cine este și nici măcar nu crede că vrea să mai afle.
• Soția, despre care el credea că au același valori, convingeri și visuri, îl anunță că vrea să se mute.
• Și ultimul dintre copii se mută la casa lui, părinții realizând că nu au nimic altceva despre ce vorbi.
• Nevoia de a avea acel tip de conversații, prin care îți deschizi sufetul și nu mai au loc acasă, ajunge să fie împlinită de către altcineva.

Citește și: De ce CLEMENTINELE se vând cu tot cu frunze. Iată secretul comercianţilor!

Acei oameni care și-au luat în serios jurămintele făcute la nuntă și care au fost dedicați familiei dau de probleme în momentul în care nu mai cresc împreună cu partenerul pe parcursul relației lor de căsnicie. Avem nevoie să ne actualizăm cunoștințele despre partener în mod constant, notează focusonthefamily.com.

Acest proces e pe termen lung și necesită timp, comunicare, perseverență, imaginație, răbdare și… am mai zis timp? Dacă nu faci loc în program pentru a avea acest gen de conversații, acestea nu se vor întâmpla de la sine.

Săptămânal, pune de o parte o oră pentru a te conecta cu partenerul sau partenera ta. Și asta nu pentru a stabili ce aveți de făcut, ci pentru a afla cum vă simțiți și la ce vă gândiți. Pentru ca aceste conversații să fie productive, păstrează aceste lucruri în minte: Momentul ales pentru a vă conecta e foarte important. Nu poți să împărtășești ceea ce e în inima ta dacă te grăbești sau ești epuizat.

Citește și: Ce TREBUIE să ştii NEAPĂRAT atunci când cumperi fructe

Minimalizează posibilitatea de a fi distras de ceva. Închide televizorul, pune telefonul de o parte, închide computerul, iar copiilor dă-le ceva de făcut sau pune-i la culcare.

A asculta pe celălalt e esențial. Ai grijă la gesturi și la expresia feței pentru a nu transmite: „Ceea ce tu spui e stupid” sau „Nu ar trebui să te simți așa.”

Folosește întrebări care să fluidizeze conversația, cum ar fi: „Ce părere ai despre…”, „Care sunt lucrurile care te preocupă cel mai mult?”

Bărbați, nu presupuneți că trebuie să veniți cu o soluție la problema cu care se confruntă soțiile voastre, decât dacă ea vă cere asta.

Soțiilor, este în regulă să le spuneți soților voștri dacă aveți nevoie de o soluție sau doar să fiți ascultate și îmbrățișate.

Citește și: Rețete INEDITE de preparare a fructului de AVOCADO

Nu vă lăsați descurajați când acest lucru nu vă iese. Cele mai bune eforturi pot fi întrerupte de plânsul unui copil, pot deschide răni sau pot duce la o ceartă. Nimic nu funcționează perfect de fiecare dată. Așa că încearcă încă o dată mai târziu.

Beneficiile unor astfel de discuții nu pot fi niciodată supraevaluate. Din contră, ele te vor împiedica să fii surprins de ceea ce este preocupat soțul sau soția ta. În plus, vei avea oportunitatea de a îți ajuta soțul sau soția să pună în cuvinte lucrurile prin care trece. Trecând împreună prin acest proces ajungeți să aveți încredere unul în altul și vă va apropia mai mult. Când un cuplu face din acest gen de discuții un obicei, legătura dintre ei este strânsă iar mariajul incredibil de satisfăcător.

Comentarii: