NUTRITIE REVIEW SANATATE

Pericolele din alimentele comune! Unde să găsesc alergenii care ne fac viaţa grea!

Poate că v-aţi dat seama că în ultima vreme mai toată lumea vorbeşte şi se fereşte de alergii. De cele mai multe ori, nici măcar nu au un diagnostic confirmat în urma testelor alergologice.

Dar dincolo de asta, alergiile fac parte din viaţa noastră şi ne-o complică grav, încă de la vârste foarte fragede, aşa că e mai bine să ştim şi să ne păzim.

Portalul „Ce se întâmplă, doctore?” a identificat cu ajutorul specialiştilor şi a aflat care sunt cele mai des întâlnite alimente cu potenţial alergic. Le găsim în “Ghid pentru combaterea alergiilor alimentare destinat celor mari şi mici”, de dr. Claudia Adriana Nicolae, medic primar alergologie şi imunologie clinic, şi publicat pe platforma de informare în situaţii de urgenţă fiipregatit.ro

Citeşte şi: Arsuri la stomac? Iată ce TREBUIE să eviți!

De unde vine pericolul?

Ceea ce citim deja peste tot e că sunt în jur de 170 de alimente, declarate oficial cu potenţial alergogen în Europa. Un pericol real o reprezintă însă doar câteva dintre aceastea.Dintre acestea, doar acestea sunt considerate foarte periculoase!

  • Cerealele care conţin gluten (grâul, secara, orzul, ovăzul, hibridele)
  • Laptele
  • Arahidele
  • Nucile (migdalele, alunele, nucile, caju, nucile pecan, nucile braziliene, nucile de macadamia, nucile de Queensland, fisticul)
  • Dioxidul de sulf şi sulfiţii
  • Muştarul şi ţelina
  • Ouăle
  • Seminţele de susan
  • Soia
  • Lupinul
  • Crustaceele (crabii, homarii, racii, creveţii)
  • Peştele
  • Moluştele (midiile, stridiile, calamarii, caracatiţa)

Sunt însă multe alergene şi printre piersici, citrice, kiwi sau tomate, şi chiar şi printre condimente, chiar dacă nu se află pe „lista neagră”, explică medicul Claudia Adriana Nicolae.

Citeşte şi: Consumul zilnic de nuci previne ACEASTĂ boală necruțătoare!

De ce e dificil să evităm alergenii

O dată ce am aflat la ce alimente suntem alergico, pare simplu. Le evităm, le eliminăm din preajma noastră şi viaţa merge înainte, fără potenţial alergic.

În realitate, totul este mult mai complicat. Cele mai multe dintre alimentele semipreparate, precum şi dintre cele ambalate conţin, cel puţin unul dintre cei 14 „bandiţi” foarte periculoşi. De ce aceea este obligatoriu să se citească eticheta înaite de a cumpăra şi consuma un produs.

Comentarii: