NUTRITIE SANATATE

Astenia de primăvară, un moft? Tratați-o cu seriozitate și cu remedii… din grădină

Vine, vine primăvara. Cu raze de soare, căldură, flori multe și colorate, dar la pachet cu aceste minunății vine și…astenia. Știți voi ce vreau să spun: nu aveți chef de nimic, sunteți mai mereu în toane, mai mereu obosiți.

Ei bine, ca să ne înțelegem, astenia nu e un moft, ci e acea stare de slăbiciune generalizată care are drept cauză schimbările de temperatură şi de lumina. Organismul este epuizat, lipsit de vitalitate şi forţă din cauza carenţelor alimentare, pentru că iese dintr-o iarnă în care i s-au oferit multe alimente conservate, care au un aport redus de vitamine şi săruri minerale.

 

Citește și: Avertisment pentru părinţi: Plante INTERZISE în casă dacă ai copil mic

 

 

Sfaturile medicilor

Dacă vă lovește astenia de primăvară, specialiștii spun că cel mai bine este să ieșiți afară. Nu stați în casă, nu vă cocoțați în vârful patului. Nu ajută cu nimic. De stres, de oboseala în exces, scăpați doar dacă stați la aer curat și de ce nu, faceți și un pic de sport.

Medicii ne asigură că este o metodă ideală de a activa serotonina (această substanţă este corelată cu starea sufletească, diferite medicamente care ajută la prelungirea efectelor ei sunt folosite drept antidepresive). Serotonina este total opusă melatoninei, hormon produs de glanda pineală la întuneric, responsabil pentru febra emoţiilor din timpul primăverii.

De asemenea, alimentația este extrem de importantă. Totul trebuie să fie echilibrat. Adică să consumați alimente bogate în vitamine, să evitați dulciurile concentrate, zahărul și chiar cafeaua. În plus, nu neglijați somnul: ar trebui să fie odihnitor şi suficient.

 

Citește și: CAFEAUA se păstrează sau nu în frigider?

 

Combateți astenia cu urzici, lobodă și miere

Nu trebuie să dați fuga farmacie imediat și să vă îndopați cu diverse pastile sau pilule minune. Nu, este suficient să fiți cu băgare de seamă la ce puneți pe farfurie.

Și haideți să detaliem puțin partea cu mâncarea. Din meniul nimănui nu ar trebui să lipsească verdeţurile de sezon, care au împânzit deja tarabele din pieţe. Ceapă verde, usturoi și bineînțeles urzicile. Medicii susțin vitamina B12 conţinută de urzici are un efect antianemic, iar sărurile minerale diverse cu care sunt înzestrate aceste plante ajută organismul uman să se întărească în confruntarea cu astenia de primavară.

Salata verde, loboda albă şi roşie conţin și ele vitamine din complexul B şi sărurile minerale necesare sistemului nervos pentru refacerea organismului. Loboda are în plus o acţiune diuretică şi depurativă.

Sfatul specialiștilor e că, pentru dieta din această perioadă, sunt foarte importante mierea şi preparatele din miere şi polen. Fructele uscate de asemenea sunt o sursă incredibilă, și nici nu e nevoie decât să le adăugați, de exemplu, în orez fiert cu lapte şi răcit. Ce trebuie să rețineți e însă că nu trebuie să fie prelucrate termic, pentru a-şi păstra intact conţinutul de vitamine.

Comentarii: