SANATATE

ATENȚIE la aceste semne: Indică prezența unui cheag de sânge. Trebuie să mergi de urgență la medic

Capacitatea de a forma cheaguri de sange este esentiala pentru organismul nostru, pentru a se impiedica hemoragiile excesive. Cu toate acestea, in unele cazuri, cheagurile de sange se pot dezvolta in mod necorespunzator si pot fi mortale, spun medicii.

Cand ne taiem la deget sau avem o rana deschisa, sangele trebuie sa se coaguleze pentru a se opri sangerarea. Acesta este un lucru bun, pe care sangele ar trebui sa il faca in mod natural, din pacate, problemele apar atunci cand incepe sa se coaguleze in locuri in care nu ar trebui sa se intample acest lucru: in principal, cand sangele este inca in interiorul venelor noastre.

Iata mai jos cateva semne ori semnale de alarma ale cheagurilor de sange, pe care nu ar trebui sa le ignoram: Umflarea unui membru
Cand unul dintre membrele inferioare incepe sa se umfle, acesta ar putea fi un semn al unei tromboze venoase profunde. Acest tip de cheag (tromb) provoaca probleme, iar oxigenul nu mai ajunge la organe, ceea ce inseamna ca pacientul poate sa aiba o circulatie deficitara a sangelui, care cauzeaza umflarea mainilor sau picioarelor, scrie doc.ro.

CITEȘTE ȘI: Exerciţiul simplu care ajută circulaţia sângelui şi te scapă de varice

Durere sau sensibilitate in unul dintre membre

Pe langa umflarea zonelor, tromboza venoasa profunda vine la pachet si cu o sensibilitate la nivelul picioarelor sau la nivelul altor membre afectate. Daca nu exista o alta explicatie pentru durere, cum ar fi un traumatism, sensibilitatea la durere de la nivelul mainilor sau picioarelor poate fi foarte bine un semnal de alarma ce indica tromboza venoasa profunda. Membrul respectiv poate fi sensibil la atingere si poate sa doara.

Dungi rosii de-a lungul venelor

Cheagurile de sange pot sa provoace dungi rosii de-a lungul pielii de pe picior, care sunt calde la atingere. Aceste dungi sau benzi ar putea sa apara de-a lungul venelor si pot fi foarte usor de observat. Cand le atingi, acestea se vor simti mai calde decat restul pielii din jur. Daca aceste „dungi” sunt mai calde si apar pe zona venelor, este important sa mergi la medic cat mai repede.

Durere in piept si respiratie ingreunata

Cheagurile de sange care se formeaza in plamani pot fi fatale, asa ca daca simti durere in piept, insotita de dificultate la respiratie, ar trebui sa mergi la medic si sa primesti ingrijiri medicale.

Durerea in piept nu trebuie niciodata ignorata, insa cand este insotita de o respiratie ingreunata, medicul trebuie sa te vada cat mai curand posibil. Cea mai frecventa complicatie a trombozei venoase profunde este embolismul pulmonar, care apare atunci cand un cheag sau o parte a unui tromb se desprinde si se blocheaza in plamani.

Tuse inexplicabila

Tusea adesea insoteste o raceala sau o gripa. Dar cand niciuna dintre aceste afectiuni nu este identificata, tusea inexplicabila poate fi un semnal precoce al unui cheag de sange. Cel mai probabil vei avea si alte simptome, pe langa tuse, cum ar fi dificultati de respiratie, batai rapide ale inimii, ameteala.

Varsaturi sau diaree

Desi aceste doua simptome pot fi si un semn al gripei, vei descoperi ca ele sunt adeseori mai grave si apar din senin cand vine vorba de un cheag de sange.

Daca aceste simptome nu se amelioreaza dupa cateva zile, este bine sa primesti ingrijiri medicale. Este posibil sa ai un cheag de sange format in abdomen, care ar putea fi periculos daca este lasat netratat.

Dureri de cap cronice

Multe persoane se confrunta cu dureri cronice de cap, dar acestea care apar in cazul unui cheag de sange vor fi cel mai probabil foarte severe. De fapt, durerile de cap pot fi atat de puternice, incat persoanei ii va fi greu sa se concentreze, nu va putea face anumite lucruri simple.

Este posibil sa descoperi ca medicamentele nu iti vor usura durerile de cap. Daca acest lucru ti se intampla, este bine sa primesti ingrijiri medicale, deoarece aceste dureri pot indica un cheag de sange format la cap.

Important:

Un tromb este un cheag sangvin care se formeaza intr-un vas de sange si care ramane acolo. Un embolism este acel cheag sangvin care circula de la locul in care s-a format catre un alt loc din corp. Trombul sau embolusul poate sa ramana intr-un vas sangvin si poate bloca circulatia sangelui in acea zona, iar tesuturile respective sunt private de fluxul normal de sange si de oxigen. Drept rezultat, are loc distructia (infarctul) sau chiar moartea unor tesuturi (necroza) in acea zona.

CITEȘTE ȘI: Ai o circulaţie proastă a sângelui? Iată cele mai bune remedii de vindecare

Tipuri de cheaguri sangvine

Un cheag de sange este, de regula, un raspuns fizic normal la o leziune sau un traumatism. El formeaza rapid un „dop” care poate reduce sau care poate chiar sa previna sangerarea.

Un fragment din cheagul de sange care se desprinde de la locul acelui tromb (adica un cheag de sange format in vene ori in artere) si care circula prin fluxul sanguin este numit de experti embolus.

Un astfel de embolus este o complicatie periculoasa si potential fatala a trombozei, mai ales daca acest embolus sau material ajunge la inima, la plamani sau la creier. Cand se intampla, insa, acest lucru, se spune ca pacientul a suferit o embolie.

Un cheag sangvin sau un tromb reprezinta o problema care nu trebuie ignorata, deoarece el impiedica functia pe care o are vasul de sange. Efectele pe care un cheag de sange le are in organism depind, insa, de localizarea acestuia. Cand se formeaza un tromb (cheag de sange) intr-o artera, cum ar fi una de la inima sau de la creier, se numeste tromboza arteriala. Cand un cheag de sange ori tromb se formeaza in venele profunde de la picior, afectiunea se numeste tromboza venoasa profunda.

Comentarii: