SANATATE

Atenție la combinația de medicamente care îți poate distruge rinichii – Ibuprofenul e vizat direct

Foto: Pinterest.com

Oricine ia un diuretic și un inhibitor al sistemului renină-angiotensină (RSA) pentru hipertensiune arterială ar trebui să fie precaut dacă ia și ibuprofen, potrivit unor noi cercetări.

Diureticele și inhibitorii RSA sunt prescrise în mod obișnuit împreună pentru persoanele cu hipertensiune arterială și sunt disponibile sub diferite mărci farmaceutice. Analgezicele, cum ar fi ibuprofenul, sunt disponibile fără prescripție medicală în majoritatea farmaciilor, sub mărci populare.

Leziuni renale acute

Cercetătorii de la Universitatea din Waterloo au folosit simulări computerizate ale studiilor de medicamente pentru a modela interacțiunile dintre cele trei medicamente și impactul asupra rinichiului. Aceștia au descoperit că la persoanele cu anumite profiluri medicale, combinația poate provoca leziuni renale acute, care în unele cazuri pot fi permanente.

CITEȘTE ȘI: Aspirină sau ibuprofen? Care este diferenţa şi când trebuie luate

„Nu este vorba că toți cei care se întâmplă să ia această combinație de medicamente vor avea probleme”, a declarat Anita Layton, profesor de matematică aplicată la Waterloo și titular al catedrei de cercetare Canada 150 în domeniul biologiei și medicinei matematice. „Dar cercetările arată că este o problemă suficient de gravă pentru a fi precauți.”

Studiile de medicamente simulate pe calculator pot produce rapid rezultate care ar dura mult mai mult timp în cadrul studiilor clinice umane. Layton și echipa sa folosesc matematica și informatica pentru a le oferi practicienilor din domeniul medical un avantaj în probleme precum complicațiile medicamentelor.

Deshidratarea, un factor major în leziunile renale acute

Cercetarea, în acest caz, poate vorbi, de asemenea, în mod direct numeroșilor oameni care iau medicamente pentru hipertensiune arterială și care pot ajunge la un analgezic cu ibuprofen fără să se gândească prea mult la asta.

„Diureticele sunt o familie de medicamente care fac ca organismul să rețină mai puțină apă”, a spus Layton. „A fi deshidratat este un factor major în leziunile renale acute, iar apoi inhibitorul RAS și ibuprofenul lovesc rinichiul cu această triplă lovitură. Dacă se întâmplă să luați aceste medicamente pentru hipertensiune și aveți nevoie de un analgezic, luați în considerare paracetamolul în schimb.”

CITEȘTE ȘI: Mare grijă la IBUPROFEN! Are efecte secundare serioase, mai ales la bărbaţi

Noua lucrare de cercetare a lui Layton, împreună cu coautorii Jessica Leete, Carolyn Wang și Francisco J. López-Hernández, „Determinarea factorilor de risc pentru leziuni renale acute triple whammy”, apare în revista Mathematical Biosciences.

Comentarii: