SANATATE

ATENŢIE la medicamentele pentru tensiune! Cele mai frecvente reacţii adverse

Foto: Pinterest.com

Orice medicament pe care il iei poate provoca efecte adverse, si cele pe care le iei pentru a controla hipertensiunea arteriala nu fac exceptie. Desigur, unii pacienti nu au deloc reactii in urma acestora, pe cand altii au doar efecte adverse usoare.

Este important sa fii informat si sa citesti despre ce tip de medicamente iei, cat si despre efectele adverse posibile ale acestor medicamente. Totodata, este esential sa discuti cu medicul tau si sa colaborezi cu acesta, pentru a tine sub control acele efecte adverse care pot sa apara. Nu trebuie sa suferi in tacere, asa ca spune-i medicului despre orice fel de efecte adverse apar in urma tratamentului pentru hipertensiune, recomanda doc.ro.

Exista numeroase clase de medicamente folosite in tratamentul hipertensiunii arteriale iar acestea, la fel ca si alte substante care trateaza alte afectiuni, pot cauza reactii adverse severe sau nu.

CITEȘTE SI: Probleme cu tensiunea arterială? Băuturile care te ajută la reducerea hipertensiunii

Ce reactii adverse pot avea medicamentele pentru controlul tensiunii arteriale

Toate medicamentele pot avea efecte adverse, iar cele mai multe dintre aceste efecte sunt usoare si dispar in timp. Unele dintre cele mai frecvente reactii adverse pe care le au medicamentele pentru hipertensiunea arteriala sunt:

  • tusea
  • diareea sau constipatia
  • ameteala sau vertijul
  • probleme in ceea ce priveste mentinerea erectiei
  • starile de nervozitate
  • starile de oboseala, de slabiciune, de somnolenta sau de lipsa de energie
  • dureri de cap
  • greata si varsaturi
  • eruptii cutanate
  • scaderea in greutate sau cresterea in greutate fara ca pacientul sa fi incercat acest lucru.

Este important ca, in ciuda acestor efecte adverse, pacientul sa nu intrerupa tratamentul si sa nu modifice doza fara sa discute inainte cu medicul curant care a prescris medicamentele.

Aceste medicamente sunt vitale, pentru ca ajuta la prevenirea multor complicatii pe care le poate provoca tensiunea arteriala mare.

Iata ce efecte adverse au medicamentele pentru controlul tensiunii arteriale, in functie de clasa din care fac parte:

Diureticele pot avea posibile reactii adverse (severe sau nu): slabiciunea, ameteala, sensibilitatea sporita la lumina soarelui, eruptii pe piele, crampe musculare, varsaturi, diaree, constipatie, hipotensiune arteriala, dezechilibre electrolitice. Pacientii pot avea si libidou scazut.

Betablocantele au si ele efecte adverse, precum: starea de oboseala, slabiciunea sau ameteala, mainile si picioarele reci, uscaciunea gurii, ochi uscati si pielea uscata.

Mai rar, efectele adverse pot fi: ritm cardiac lent, dificultate in respiratie, mainile si picioarele umflate, mancarimile pielii sau eruptii pe piele, insomnie, depresie, hipotensiune.

Tusea seaca este cel mai frecvent efect advers al inhibitorilor enzimei de conversie a angiotensinei (IECA). Mai rar, efectele adverse ale acestei clase de medicamente (numite si inhibitori ACE) sunt: pierderea simtului gustului, un gust metalic in gura, pierderea poftei de mancare, stomacul deranjat, diaree, constipatie, dureri de cap, oboseala, ameteala, piele sensibila la lumina soarelui, hipotensiune arteriala.

Blocantele receptorilor de angiotensina II pot avea numeroase efecte neplacute. Durerile de cap si ameteala sunt cele mai comune efecte adverse ale acestei clase. Mai rar, efectele pot fi: stomacul deranjat, dureri articulare, durere in gat, tuse, diaeree, febra, oboseala, nervozitate, durere de spate.

CITESTE SI: Vrei să nu mai ai probleme cu tensiunea arterială: Consumă fructul minune

Blocantele canalelor de calciu au pe lista de efecte adverse frecvente: oboseala, inrosirea fetei, mainile si picioarele umflate. Mai rar, pot aparea: palpitatiile, greata, ameteala, dificultate in respiratie, stomac deranjat, constipatie, mancarimi sau eruptii pe piele. Unii pacienti care au doze de peste 60 mg pe zi din aceste medicamente pot avea valori foarte mici ale glicemiei.

Persoanele care iau alfablocante pot avea anumite reactii adverse in urma tratamentului: ritm cardiac crescut, scaderea tensiunii arteriale cand se ridica in picioare, ameteala, dureri de cap, greata, stari de oboseala, de slabiciune, de letargie, tulburari ale somnului, mancarimi sau eruptii cutanate, pierderea controlului asupra vezicii (la femei), disfunctie erectila (la barbati).

Pe langa aceste clase enumerate mai sus, exista si alte medicamente care pot fi prescrise in tratamentul hipertensiunii arteriale. In functie de acestea, efectele adverse pot varia de la un pacient la altul, insa cercetarile noi din domeniul farmacogeneticii arata ca exista teste care pot sa arate eficienta unui tratament medicamentos si daca modul in care medicamentele functioneaza in cazul anumitor pacienti este influentat de genele din ADN-ul lor.

In plus, aceste teste farmacogenomice pot anticipa modul in care pacientii vor raspunde la tratamentul medicamentos prescris de medic, in functie de profilul lor genetic. In acest mod, medicul poate lua decizia unui tratament eficient, care sa aiba cat mai putine efecte adverse in cazul pacientilor.

Comentarii: