SANATATE

ATENȚIE: Medicamentele care pot da dureri de cap

Foto: Pinterest.com

Durerile de cap și migrenele apar, de multe ori, în mod inexplicabil. Dacă pentru o parte dintre acestea, cauzele pot fi identificate în funcție de un istoric anterior, există și dureri de cap ale căror factori declanșatori rămân o enigmă.

Dacă ai dureri de cap frecvente și vrei să identifici motivul, o idee bună este să te uiți cu atenție la obiceiurile implementate relativ recent în rutina ta. De exemplu, dacă ai început un nou tratament medicamentos, este posibil ca anumite substanțe din aceste medicamente să fie vinovate pentru durerile de cap.

Este important de reținut că toate medicamentele pot da reacții adverse, iar durerile de cap se numără printre cele mai frecvente efecte secundare.

Foarte multe medicamente de pe piață, inclusiv pastilele anticoncepționale, medicamentele pentru inimă, antiinflamatoarele și analgezicele, în mod paradoxal, pot da dureri de cap. Cu toate acestea, dacă descoperi o legătură între apariția durerilor de cap și consumul de anumite medicamente, atât timp cât acestea fac parte dintr-un tratament prescris de medic, este indicat să nu întrerupi tratamentul din proprie inițiativă, ci să te consulți, mai întâi, cu medicul curant, reocmandă doc.ro. Acesta îți poate recomanda o altă schemă de tratament sau îți poate ajusta doza, în așa fel încât durerile de cap să nu mai apară. De obicei, înlocuirea unei substanțe active cu alta este cea mai eficientă soluție pentru eliminarea reacțiilor adverse la medicamentul inițial.

CITEȘTE ȘI: Doctor Oz recomandă: Remedii naturale care combat orice durere

Medicamentele pentru dureri de cap

Deși nu este ceea ce ți-ai dori să auzi, adevărul este că anumite medicamente utilizate în calmarea durerilor de cap pot provoca, la rândul lor, asemenea dureri.

Acest fenomen poartă numele de durere de cap de tip rebound și se produce atunci când consumi medicamente analgezice de mai multe ori pe săptămână. Pe măsură ce efectul medicamentului dispare, durerea de cap revine, ceea ce te poate determina să crești doza de medicament. În cele din urmă, te vei găsi în situația în care durerile de cap devin din ce în ce mai frecvente și, adesea, durerea resimțită este mai puternică.

De obicei, asemenea simptome pot apărea atât în cazul medicamentelor ce se eliberează pe bază de prescripție medicală, cât și medicamente care pot fi cumpărate la liber din farmacii. Printre medicamentele utilizate în tratamentul durerilor de cap care pot da simptome de rebound se numără:

  • Aspirina
  • Medicamentele pe bază de acetaminofen
  • Somniferele
  • Medicamentele pe bază de ibuprofen
  • Medicamentele pe bază de naproxen
  • Medicamentele pe bază de codeină
  • Medicamentele ce conțin cofeină
  • Medicamentele pentru migrenă pe bază de triptani

Cea mai bună metodă de a trata durerile de cap de tip rebound nu stă în consumul de medicamente. Este indicat să discuți cu medicul curant despre opțiunile terapeutice potrivite pentru tine, cât și despre cum poți elimina, treptat, consumul de analgezice și alte medicamente pentru dureri de cap. Este posibil ca întreruperea să se poată face brusc, în unele cazuri, în funcție de substanța activă a medicamentului.

Reține, însă, că atunci când oprești administrarea acestor tipuri de medicament, poți manifesta simptome de sevraj, precum stare de greață, probleme de somn, diaree sau dureri de cap severe. Vestea bună este că, odată ce ai întrerupt consumul de medicamente, durerile de tip rebound vor dispărea.

Pastilele anticoncepționale

Pastilele anticoncepționale au un istoric bine cunoscut atunci când vine vorba de dureri de cap. În timp ce unele femei care fac frecvent migrene se bucură de o atenuare a simptomelor în urma tratamentului cu anticoncepționale, altele pot, din contră, avea simptome agravate de migrenă din cauza acestora.

Dacă suferi de migrene și urmezi un tratament cu pastile anticoncepționale, simptomele apar, de regulă, din cauza faptului că tratamentul cauzează o scădere a nivelului de estrogen în zilele în care iei pastile inactive. Iată ce poți face în acest sens:

  • Folosește un tratament cu anticoncepționale ce conțin mai puține pastile inactive
  • Folosește un tratament cu anticoncepționale care conține un nivel mai scăzut de estrogen
  • Optează pentru o metodă alternativă de contracepție, precum un sterilet sau o diafragmă
  • În zilele cu pastile inactive, ia un tratament preventiv pentru durerile de cap, cum ar fi antiinflamatoarele sau analgezicele din farmacie, ce se eliberează fără rețetă
  • Alege un tratament cu anticoncepționale care conține numai progestină în loc de combinația de estrogen și progestină
  • Ia o doză mai redusă de pastile cu estrogen sau folosește un plasture cu estrogen în zilele cu pastile inactive

Medicamente care conțin nitrați

Nitrații sunt adesea utilizați în medicamentele pentru tratarea durerilor în piept care apar la pacienții cu boli de inimă. Substanța activă, cunoscută și sub denumirea de nitroglicerină, acționează asupra vaselor de sânge, dilatându-le, așa încât sângele să poată circula mai ușor către inimă.

Durerile de cap și migrenele sunt un efect advers des întâlnit al medicamentelor pe bază de nitrați. Poți resimți dureri de cap ușoare sau moderate imediat după ce ai luat medicamentul sau poți avea o migrenă intensă la aproximativ trei-șase ore de la administrare. Printre alte simptome posibile se numără starea de greață și vărsăturile, precum și sensibilitatea la lumină. Durerile de cap pot dispărea odată ce corpul se obișnuiește cu tratamentul.

Dacă urmezi un tratament pe bază de nitrați și remarci apariția durerilor de cap, nu întrerupe tratamentul fără a te consulta cu medicul curant în prealabil. Totodată, nu încerca să te tratezi singură. Anumite medicamente pentru migrene, precum cele pe bază de triptani, nu sunt recomandate persoanelor care suferă de boli de inimă.

CITEȘTE ȘI: Tot ce TREBUIE să ştii despre medicamentele care calmează durerea: Cum se iau şi care sunt efectele lor secundare

Terapia de înlocuire hormonală

Terapia de înlocuire hormonală tratează simptomele de menopauză, precum bufeurile de căldură și transpirația pe timpul nopții. De asemenea, poate da dureri de cap.

Dacă începi să ai dureri de cap în urma terapiei de înlocuire hormonală, este important să discuți simptomele cu medicul curant. Există mai multe opțiuni de tratament care pot reduce simptomele. De exemplu, medicul îți poate ajusta doza de hormoni sau îți poate recomanda alt tip de terapie hormonală, mai potrivită nevoilor tale. Plasturii cu estrogen eliberează o cantitate mai scăzută de hormon și pot fi, în asemenea cazuri, mai eficienți, pentru că nu dau dureri de cap.

Comentarii: