MOMS SANATATE

ATENȚIE părinți: Boala care a apărut în mai multe școli și grădinițe din București – Care sunt simptomele

scholastic.com

Boala contagioasă care face ravagii în școli și grădinițe. La scurt timp după explozia de cazuri de gripă și viroze, au început să se înmulțească cu repeziciune și cazurile de infecţii bacteriene foarte contagioase.

Mai exact, este vorba despre scarlatină, care în principiu îi afectează pe copii, dar care se poate transmite și la adulți.

Scarlatina este o boală bacteriană care apare la unele persoane care au angină streptococică. Cunoscută și sub numele de scarlatină, scarlatina se caracterizează printr-o erupție cutanată de culoare roșu aprins care acoperă cea mai mare parte a corpului. Scarlatina include aproape întotdeauna o durere în gât și o febră mare.

CITEȘTE ȘI: Atenţie la streptococul betahemolitic A – Cum se răspândeşte şi care sunt infecțiile pe care le provoacă

Scarlatina este cel mai frecventă la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani. Deși scarlatina a fost considerată cândva o boală gravă a copilăriei, tratamentele cu antibiotice au făcut-o mai puțin amenințătoare. Totuși, dacă nu este tratată, scarlatina poate duce la afecțiuni mai grave care afectează inima, rinichii și alte părți ale corpului, scrie MayoClinic.

Care sunt simptomele

Potrivit ObservatorNews, Mihai Craiu, medic pediatru a declarat că: Scarlatina în sine prin severitate nu e cu nimic diferită de faringoamigdalita streptococică, tot febră faci, tot mănâncă greu copilul, tot durere în gât şi deshidratare, numai că are această erupţie caracteristică aspră, aşa ca un şmirghel la palpare şi limbă zmeurie.

Scarlatina este contagioasă şi se transmite foarte uşor

Mihai Craiu, medic pediatru: Bolnavul poate să infecteze, în principiu, unul din zece persoane din jurul lui. Este contagios dacă nu respectăm nişte reguli elementare pentru că el nu se transmite de la mare distanţă prin aer, el se transmite în apropiere prin folosirea împreună a diverselor lucruri de mâncat, de băut sau dacă picături de salivă ajung la distanţă foarte mică de pe un copil pe celalalt.

CITEȘTE ȘI: Cum să scapi de durerea în gât fără medicamente: Remediile naturale care au efect antiinflamator și antimicrobian

Adrian Marinescu, infecţionist: Se transmite cu uşurinţă în familie, în colectivitate şi cei care sunt vulnerabili sau cu alte probleme, persoanele în vârstă pot de asemenea să facă infecţie streptococică şi vă spuneam că nu e vorba doar de scarlatină. Streptococol betahemolitic de grup A poate să dea o grupă largă de afecţiuni şi unele dintre ele pot fi severe şi să le pună viaţa în pericol.

Comentarii: