SANATATE

ATENȚIE: Simptomele care arată că ai noduli tiroidieni – Tratamentul potrivit

Foto: Pinterest.com

Nodulul de la nivelul glandei tiroide este, conform definiției, un neoplasm sau o tumoră a tiroidei. Acesta poate fi o tumoră benignă (adenomul tiroidian) sau poate fi un neoplasm malign (cancer tiroidian), cum ar fi: cancerul tiroidian papilar, cancerul tiroidian folicular, cancerul tiroidian medular și cancerul tiroidian anaplastic.

Dintre toți nodulii tiroidieni descoperiți, doar circa 5% sunt canceroși și sub 3% dintre aceștia au drept rezultat decesul. Tocmai de aceea, este important să recunoaștem simptomele nodulilor tiroidieni, înainte de a fi prea târziu.

Ce sunt nodulii tiroidieni

Nodulii tiroidieni sunt creșteri anormale ale țesutului din glanda tiroidă, care sunt cel mai adesea mase benigne – dar pot fi canceroși la unele persoane. Unii pacienți au un nodul tiroidian, pe când alții au mai mulți.

Neoplasmele tiroidiene pot fi țesuturi solide sau umplute cu sânge ori cu alt lichid. Nodulii tiroidieni sunt destul de frecvenți, iar aproape jumătate dintre toți oamenii au cel puțin un nodul până la vârstă de 60 de ani, potrivit doc.ro.

Ce simptome prezintă neoplasmele tiroidiene (nodulii tiroidieni)

Neoplasmele tiroidiene (sau nodulii tiroidieni) cel mai adesea nu provoacă simptome. Cu toate acestea, uneori țesutul dintr-un nodul produce o cantitate prea mare de hormoni tiroidieni (T3 sau triiodotironina și T4 sau tiroxină), iar în cazul acesta, pacientul poate să aibă următoarele simptome de hipertiroidism (ceea ce înseamnă că glanda tiroidă a persoanei este hiperactiva):

  • anxietate;
  • irascibilitate;
  • nervozitate,
  • hiperactivitate;
  • transpirație sau sensibilitate la temperaturile ridicate;
  • ritm cardiac rapid;
  • tremorul mâinilor;
  • căderea părului;
  • mișcări intestinale frecvente sau diaree;
  • scădere în greutate;
  • menstruații nu foarte abundente sau menstruații absente;
  • dificultăți la înghițire sau de respirație, răgușeală și dureri la nivelul gâtului.

Cauzele nodulilor tiroidieni

Fie că este vorba de unul sau de mai mulți noduli tiroidieni, cauza acestora este adesea necunoscută. Nodulii pot apărea la persoanele din aceeași familie, ceea ce înseamnă că pot avea o bază genetică. În plus, nodulii tiroidieni sunt descoperiți și la persoanele cu deficit de iod. În cazuri rare, cancerul este cauza acestui țesut care crește în exces, tocmai de aceea este important să mergi la medic dacă crezi că ai un nodul tiroidian.

CITEȘTE ȘI: Ce să NU mănânci dacă ai probleme cu tiroida: Alimentele care scad sinteza de hormoni

Riscuri noduli tiroidieni

Riscul de apariție al nodulilor tiroidieni este mai mare la femei decât la bărbați, iar incidența crește odată cu vârsta. De asemenea, riscul este mai mare în rândul persoanelor expuse la radiațiile de pe urma tratamentelor medicale sau la cele care au o boala autoimună numita tiroidita Hashimoto, care este cea mai frecventă cauza a hipotiroidismului (când glanda tiroida este subactivă).

Dar dacă este cancer tiroidian?

Un diagnostic de cancer este întotdeauna îngrijorător, dar chiar dacă un nodul se dovedește a fi cancer tiroidian, ai încă o mulțime de motive să fii plin de speranță. Cancerul tiroidian este unul dintre cele mai tratabile tipuri de cancer. Intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea glandei abordează de obicei problema, iar recidivele sau răspândirea celulelor canceroase sunt mai puțin frecvente.

Un instrument pe care medicii îl folosesc pentru a descrie stadiul cancerului este sistemul TNM. Medicii folosesc rezultatele testelor de diagnostic și scanărilor pentru a răspunde la aceste întrebări:

  • Tumora (T): Cât de mare este tumora primară? Unde se află?
  • Nodul (N): S-a răspândit tumora la ganglionii limfatici? Dacă da, unde și câte?
  • Metastază (M): Cancerul s-a răspândit în alte părți ale corpului? Dacă da, unde și cât?

Rezultatele sunt combinate pentru a determina stadiul cancerului pentru fiecare persoană în parte. Pentru cancerul tiroidian, există 5 etape: stadiul 0 (zero) și stadiile I până la IV (1 până la 4).
Etapa oferă o modalitate comună de descriere a cancerului, astfel încât medicii pot lucra împreună pentru a planifica cele mai bune tratamente. În plus față de sistemul TNM, cancerele tiroidiene papilare și foliculare sunt, de asemenea, organizate în funcție de vârsta pacientului.

Stadializarea poate fi clinică sau patologică. Stadializarea clinică se bazează pe rezultatele testelor efectuate înainte de operație, care pot include examinări fizice și teste imagistice. Stadializarea patologică se bazează pe ceea ce se găsește în timpul intervenției chirurgicale, inclusiv pe o biopsie. În general, stadializarea patologică oferă cele mai multe informații pentru a determina prognosticul unui pacient.

Ce investigații sunt necesare ?

  • nivelurile hormonilor T3,T4,TSH
  • Tg și TgAb. Tiroglobulina (Tg) este o proteină produsă în mod natural de tiroidă, precum și de cancerul tiroidian diferențiat. După tratament, ar trebui să existe niveluri foarte scăzute de tiroglobulină în sânge, deoarece scopul tratamentului este îndepărtarea tuturor celulelor tiroidiene. Dacă Tg crește după o intervenție chirurgicală ș /sau iod radioactiv, poate fi un semn al unui cancer avansat. Un test de marker tumoral poate fi făcut pentru a măsura nivelul Tg al corpului înainte, în timpul și / sau după tratament. Există, de asemenea, un test pentru anticorpii tiroglobulinici (TgAb), care sunt proteine ​​produse de organism pentru a ataca tiroglobulina care apar la unii pacienți. Dacă se găsește TgAb, se știe că interferează cu rezultatele testului de nivel Tg.
  • Teste medulare specifice – în cazul cancerului medular tiroidian- testele de marker tumoral sunt recomandate pentru a verifica nivelurile ridicate de calcitonină și antigen carcinoembrionar (CEA). De asemenea, medicul trebuie să recomande un test de sânge pentru a verifica prezența proto-oncogenelor RET , în special dacă există antecedente familiale de MTC.
  • Ecografie – medicul va evalua dimensiunea glandei tiroide și informațiile specifice despre orice noduli, inclusiv dacă un nodul este solid sau un sac plin cu lichid numit chist.
  • Biopsie prin aspirația cu ac fin – obținerea unei cantități mici de țesut pentru examinare la microscop, care poate arăta dacă un nodul este canceros sau benign În timpul acestei proceduri, medicul îndepărtează celulele din nodul care sunt apoi examinate de un citopatolog. Un citopatolog este un medic specializat în analiza celulelor și a țesuturilor pentru diagnosticarea bolii. Acest test se face adesea cu ajutorul unui ac fin de aspirație, cu anestezie locală, sub ghidaj ecografic.
  • Biopsie chirurgicală. Dacă biopsia de aspirație a acului nu este clară, medicul poate sugera o biopsie în care nodulul și eventual lobul afectat al tiroidei vor fi îndepărtați prin intervenție chirurgicală. Îndepărtarea nodulului singur nu este de obicei recomandată din cauza potențialului de a elimina incomplet tumoarea potențial canceroasă fără suficiente margini, care este o zonă de țesut din jurul nodulului. Această procedură se face de obicei sub anestezie generală. Poate necesita și o zi de spitalizare.

CITEȘTE ȘI: Tiroida, ‘bateria’ întregului corp: Cum să o ‘resetezi’, pentru a-ţi activa metabolismul

Tratamentul nodulilor tiroidieni

Majoritatea nodulilor tiroidieni nu sunt canceroși, iar medicul doar va monitoriza pacientul, cu ajutorul ultrasunetelor și examinandu-l cel puțin o dată pe an. Dacă nodulul continuă să crească și/sau provoacă dificultăți la înghițire sau în ceea ce privește respirația sau dezvoltă trăsături canceroase în timp, medicul poate recomanda îndepărtarea lui pe cale chirurgicală. Dacă nodulul are celule canceroase, un chirurg îl va îndepărtă.

Comentarii: