NUTRITIE SANATATE

ATENȚIE: Tipul de carne care crește riscul de a face cancer la gură

Foto: Pinterest.com

ATENȚIE: Tipul de carne care crește riscul de a face cancer la gură. Legătura dintre consumul relativ ridicat de carne și anumite tipuri de cancer este bine stabilită. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) clasifică carnea procesată – cum ar fi slănina, cârnații și alte mezeluri – împreună cu fumatul ca fiind substanțe cancerigene din „grupa 1”.

ATENȚIE: Tipul de carne care crește riscul de a face cancer la gură

Majoritatea organizațiilor de prevenire a cancerului sunt de acord că oamenii ar trebui să limiteze carnea procesată, deoarece a fost legată de cancerul de colon și de stomac , precum și de alte tipuri.

Acum, noi cercetări dezvăluie că chiar și unele proteine animale mai proaspete pot duce la un risc crescut de un alt tip de cancer. Noul studiu a fost realizat de cercetători în domeniul chimiei și al cancerului de la Universitatea de Medicină din Silezia din Katowice, cea mai mare facultate de medicină din Polonia, și a fost publicat în revista Nutrients pe 7 aprilie 2024, The Healthy.

Echipa de cercetători a declarat: „Nu există nici un fel de probleme de nutriție: „Cancerul oral este una dintre prioritățile de cercetare la nivel mondial datorită incidenței sale în continuă creștere ,” subliniind această tendință la adulții mai tineri.

CITEȘTE ȘI: ATENȚIE: Tipul de carne care crește riscul de a face cancer la gură. Legătura dintre consumul relativ ridicat de carne și anumite tipuri de cancer

Ei au teoretizat că această creștere poate fi legată de creșterea consumului de carne roșie. Cercetările anterioare au arătat că atunci când carnea roșie este încălzită (ceea ce, desigur, se face pentru a ucide agenții patogeni și pentru a o face mai sigură și mai gustoasă), se formează compuși chimici care pot duce la modificări canceroase în tractul digestiv. tractul digestiv.

Temperatura ridicată și timpul mai lung de gătire

Temperatura ridicată și timpul mai lung de gătire pot crește acești compuși. Studiul a implicat două grupuri de cetățeni polonezi care au completat chestionare despre obiceiurile lor alimentare.

Primul grup a fost diagnosticat cu cancer oral între 2022 și 2023, cu o vârstă medie de 67 de ani. Între timp, grupul de control a fost format din persoane fără un diagnostic de cancer sau altă boală cronică, cu o vârstă medie de 53 de ani.

Atunci când aceste două grupuri au fost comparate, cercetătorii au descoperit că, în timp ce fumatul, consumul de alcool și infecția cu virusul papiloma uman (HPV) au fost asociate cu cel mai mare risc de cancer oral, consumul de carne roșie a crescut, de asemenea, riscul. Cu cât consumul total de carne era mai mare, cu atât riscul de cancer oral era mai mare.

În special, nivelurile mai ridicate de carne roșie cresc riscul atunci când carnea este procesată. Carnea afumată este asociată cu cel mai mare risc de cancer oral în comparație cu carnea prăjită, coaptă și fiartă.

În mod surprinzător, carnea la grătar nu a prezentat o asociere atât de mare, dar cercetătorii au emis teoria că acest lucru s-ar putea datora faptului că populația poloneză obișnuiește să facă carne la grătar doar la anumite ocazii. Va trebui să se facă mai multe studii în afara populației testate pentru a vedea dacă acest lucru se referă la alte zone ale lumii unde grătarul este mai popular, deoarece se știe că acesta dezvoltă compuși cancerigeni.

De exemplu, în Brazilia, consumul de carne la grătar de patru sau mai multe ori pe săptămână a fost asociat cu rate crescute de cancer oral, au notat ei. Studiul are o veste bună: consumul de legume pare să aibă un efect protector împotriva cancerului oral. În general, cercetătorii au concluzionat că ” limitarea consumului de produse din carne și schimbarea metodelor de preparare a preparatelor din carne pot reduce riscul de a dezvolta cancer oral „.

CITEȘTE ȘI: Care parte a puiului este mai sănătoasă: Carnea mai albă sau carnea mai închisă la culoare

Acest lucru este în concordanță cu mesajul general al Institutului American pentru Cercetarea Cancerului, care sfătuiește oamenii să consume cât mai puțină carne procesată.

Comentarii: