SANATATE

Ați răcit și când a dat soarele? Până să ajungeți la doctor, încercați și leacurile băbești. Unele chiar fac minuni!

Este adevărat că primăvara nu înfloresc doar florile, ci și alergiile și mai ales afecțiunile respiratorii. Este sezonul, din nou, al virozelor, gripelor și răcelilor, de aceea e bine să fim în temă cu tot ceea ce putem face și noi acasă, până să ajungem la doctor.

Să ne înțelegem, când situația e gravă, singura soluție este camera de gardă. Dar ce sens are să alergați la cabinetul medicului de familie și apoi să vă îndopați cu pastile și antibiotice pentru o banală răceală pe care o puteți alunga cu leacurile din cămara bunicii?

Da, să știți că nu îmi dau seama cum, dar multe dintre doftoricelile băbești de care unii încă mai râdeți în barbă și mustăciți, multe dintre acele leacuri din bătrâni au și suport științific, demonstrat de zeci de experimente ale specialiștilor.

Bun, și acum să nu vă mai țin în suspans, să vă spun câteva ponturi. Doamne, dacă ați ști ce simplu ne-ar fi fost dacă nu ne-am fi uitat strâmb și cu neîncredere la vraciul din sat și am fi cercetat ca să aflăm despre farmacia din cămară…

 

Citește și: Ce trebuie șă știi când cumperi salată și ceapă verde

 

Piperul face minuni, mierea e darul lui Dumnezeu

Da, da, chiar dacă te face să strănuți. Iuțeala din piperul cayenne, de exemplu, spun cercetătorii, e cauzată de capsaicină, un compus care curăță canalele nazale, subțiază mucusul și desfundă nasul. Ba chiar au apărut și spray-uri nazale pe bază de capsaicină, care ușurează presiunea din sinusuri.

Despre beneficiile mierii de albine, cea curată, naturală, s-au scris tratate întregi. O să mai repet doar partea cu efectul ei miraculos în tratatarea răcelilor. Se datorează compușilor antioxidanți și antimicrobieni, care ajută la tratarea iritațiilor din gât. Așadar, să vă puneți obligatoriu o lingură mare de miere în ceaiul gata răcit. Sau ce bine ar fi dacă vă preparați un sirop de tuse pe bază de miere.

 

Citește și: ATENŢIE! Când trebuie să te FEREŞTI de lavandă, în ciuda zecilor de beneficii ale plantei

 

Tratamentul din grădină

Chili, piperul cayenne sunt sperietoare adevărate pentru gripe și răceli,  dar și ghimbirul, piperul și cimbrul. Primele două fluidizează mucusul din piept, iar cimbrul are proprietăți anti-microbiene, susțin profesorii de  la Colegiul Canadian de Medicină Naturopată. Dacă puneți câte o linguriță și jumătate din fiecare condiment la opt linguri de miere și adăudați câteva linguri de apă călduță, vă iese un sirop incredibil!

Și la final, dar nu în ultimul rând, nu neglijați ceapa și usturoiul. Sunt adevărate medicamente. De exemplu, puteți să preparați un elixir minune dacă tăiați ceapa, o lăsați să stea peste noapte în miere, acoperită într-un borcan. Mierea va extrage substanțele benefice din ceapă și dacă subțiați cu puțină apă, obțineți o băutură care vă va calma gâtul.

La fel ca și ceapa, usturoiul e plin de alicină, compus care combate simptomele gripei datorită proprietăților antibacteriale și antiinflamatorii. E puțin mai greu dacă vă deranjează mirosul sau gustul, dar puteți să înghițiți câțiva căței întregi. Dar dacă vă place usturoiu, puteți să-l zdrobiți  și să-l faceți infuzie cu apă fiartă.

 

 

Comentarii: