SANATATE

Bolile CONTAGIOASE care circulă cu transportul în comun

Mulți dintre noi suntem obligați să folosim mijloacele de transport în comun și să stăm mult timp în spații închise. Un lucru destul de riscant din punct de vedere epidemiologic, deoarece aerul este un mediu rapid de difuzare a infecțiilor.

Principalele boli la care ne expunem pe cale aeriană sunt cele eruptive (rubeola, varicela, rujeola), dar și cele precum gripa, guturaiul, tusea, pneumonia. Este suficientă o singură persoană infectată pentru a da virusul mai departe în mulțime.

Rubeolă, rujeolă, varicelă, gripă, TBC

Principalele boli contagioase care pot fi transmise pe calea aerului sunt: rubeola, varicela, rujeola, scarlatina, gripa, guturaiul, tusea convulsivă, oreionul, pneumonia, tuberculoza, encefalita, meningita. Virusurile sau bacteriile care produc aceste boli iau contact cu organismul prin nas, faringe și aparatul respirator, informează Revista „Doctorul Meu”.

Simptomele bolilor contagioase pot fi depistate din timp, acestea având manifestări tipice:

Rubeola – febră ușoară, tuse, faringită, durere de cap, stare de indispoziție, erupție cutanată sub forma unor pete roz.
Varicela – febră, oboseală, apetit diminuat, dureri de cap, inflamația gâtului, erupție pruriginoasă.
Rujeola – febră, tuse, prezența unor pete mici albe pe mucoasa obrajilor, erupție cutanată de culoarea roșie.
Scarlatina – febră, frisoane, accelerarea ritmului cardiac, dificultăți la deglutiție, creșterea în volum a ganglionilor, inflamația faringelui și a amigdalelor, erupții cutanate.
Gripa – febră, transpirație, oboseală, tuse seacă, strănut, dureri musculare, epuizare.
Oreion – afectarea glandelor salivare, în special parotida (în spatele mandibulei).
Tuberculoza – transpirații, oboseală, tuse iritativă apoi productivă, o stare subfebrilă prelungită.
Meningita – durere la nivelul cefei, durere de cap, vărsături, fotofobie.

Imobiliarele, din nou atractive: semnele din piața imobiliară

Avertisment pentru fumători: Ţigările care provoacă mult mai rapid apariţia cancerului

Pericol pentru consumatori: O îngheţată extrem de cunoscută, SCOASĂ de pe piaţă

Măsurile preventive pe care le putem lua

Prevenirea bolilor aerogene se face prin evitarea aglomerațiilor, respectarea recomandărilor de vaccinare, utilizarea batistelor de unică folosință, evitarea contactului cu bolnavii și evitarea spațiilor închise. Totodată, trebuie aerisite în mod repetat încăperile locuite, indiferent de anotimp, pentru ca aerul curat să ia locul celui încărcat cu microbi. Pe lângă aceste măsuri, creșterea rezistenței organismului față de agenții patogeni se face prin igienă riguroasă, activitate fizică, evitarea stresului, ore suficiente de somn și prin rezolvarea la timp a unor focare de infecție din organism, cum ar fi: carii dentare, amigdalite cronice, infecții cronice ale rinichilor etc.

Foto: ratb.ro

Aerul, calea de transmitere a infecțiilor

Din dorința de a evita pe cât posibil mersul pe jos sau frigul, ploaia, vântul, oamenii aleg spațiile închise și mijloacele aglomerate de transport în comun, care pot fi sursa de apariție a unor epidemii. Tusea, strănutul sau actul vorbirii în public a unei persoane deja infectate sunt cele mai frecvente cauze de transmitere a microbilor.

CE analize TREBUIE să facă o femeie la 20, 30, 40 și 50 de ani

Care sunt alimentele cu carbohidrați ce conțin CELE MAI PUȚINE calorii

Care măsline sunt MAI BOGATE ÎN GRĂSIMI, în funcție de culoarea lor

Infecțiile se realizează prin transmiterea microorganismelor patogene de la sursă la omul sănătos. Dintre mediile de circulație a microbilor, aerul este unul preferat, pentru că particulele de praf sau saliva au posibilitatea de a contamina persoane dintr-o rază de apropiere de 1,2-2 metri, cu o rezistență de până la 30-40 de minute. Astfel, pericolul de îmbolnăvire devine direct proporțional cu distanța la care ne aflăm de bolnav și durata contactului.

Comentarii: