NUTRITIE

Când salata te îngrașă: Ingredientul care adaugă kilograme în plus siluetei tale, potrivit nutriționistului Mihaela Bilic

tasteofhome.com

Medicul nutriționist Mihaela Bilic, susține într-o postare că grăsimele de ordin vegetal îngrașă mai mult decât cele de ordin animal: „Aportul caloric este identic, însă efectele asupra siluetei sunt diferite!”

“Grăsimea vegetală îngrașă mai tare decât grăsimea animală.

Știți întrebarea capcană “ce cântărește mai greu, 1 kg de plumb sau 1 kg de fulgi/pene”? La prima vedere suntem tentați să spunem că plumbul e mai greu, deși ele sunt egale. Ca să fac o paralelă cu nutriția, putem spune că un gram de grăsime are tot 9 calorii, indiferent dacă provine din ulei de floarea-soarelui, ulei de măsline, grăsime de pește, unt sau untură. Aportul caloric este identic, însă efectele asupra siluetei sunt diferite!

CITEȘTE ȘI: Specialiștii recomandă: Nu arunca uleiul din conservele de ton! Are vitamine pe care nu le găsești în mod normal – Cum poate fi refolosit

Kilogramele în plus sunt rezultatul multiplicării celulelor grase (adipocite) pe fondul unui consum excesiv de calorii care provin în special din grăsime și/sau zahăr. Cercetările recente arată că acizii grași din alimente au efecte diferite în stimularea adipogenezei (producția de adipocite).

‼️ARA (acidul arahidonic), grăsime din seria Omega 6 prezent în uleiul de floarea-soarelui, este de trei ori mai adipogenic decât grăsimile din seria Omega 3 (uleiul de pește). Când vine vorba de stimularea îngrășării, ARA se dovedește mai puternic decât acizii grași saturați (din unt și slănină) sau mononesaturați (din uleiul de măsline).

CITEȘTE ȘI: Specialiștii recomandă: Cum te protejează untura de cancer, spre deosebire de uleiul de floarea soarelui

Alimente cu efect anti-adipogenic

La polul opus DHA, un acid gras din seria Omega 3, prezent în gălbenușul de ou și peștele gras, are efect anti-adipogenic.
Dacă până acum se considera că o calorie este tot o calorie, indiferent dacă provine din salată verde sau cașcaval, acum știm ca unele calorii îngrașă mai tare. “Nicio masă fără pește!”…dacă aveați nevoie de vreo încurajare”, a scris medicul nutriționist Mihaela Bilic pe Instagram.

Comentarii: