REVIEW

Care este CEL MAI BUN MOMENT al zilei pentru o cafea?

Foto: Pinterest.com

V-ati intrebat vreodata daca exista un moment al zilei in care este cel mai bine sa iti bei cafeaua? Probabil stiti ca nu este o idee buna sa beti cafeaua dupa-amiaza, mai ales daca aveti probleme cu somnul. Dar, cu siguranta, ati avut senzatia ca ati baut cafea si nu exista nici un efect.

Explicatia pentru acest lucru este legata de un concept extrem de interesant, dar foarte rar discutat: cronofarmacologie.

Cronofarmacologia poate fi definita ca studiul interactiunii ritmurilor biologice cu actiunea medicamentelor. Unul dintre cele mai importante ritmuri biologice este cel circadian. Acesta poate modifica mai multe proprietati ale medicamentelor legate de siguranta, eficacitate si toleranta.

Nucleul suprachiasmatic sau SCN controleaza ceasul biologic uman si are o varietate de functii. SCN controleaza ciclul somn-veghe, alimentare si consum de energie si productia de cortizol (adesea mentionat ca hormonul “stresului”).

La ce VÂRSTĂ ar trebui să te căsătorești în funcție de zodie

Te ajută apa cu gheață să slăbești? ADEVĂR sau MIT

De ce sticlele de BERE au culori DIFERITE

Prin urmare, daca bem cafeaua într-un moment in care concentratia de cortizol din sange este la apogeu, probabil nu ar trebui sa o mai facem. Acest lucru se datoreaza faptului ca productia de cortizol este strâns legata de nivelul de vigilenta.

Foto: Pinterest.com

La fel cum nu ar trebui sa consumi analgezice puternice pe baza de prescriptie medicala recomandate la o interventie chirurgicala, atunci cand ai o durere de cap usoara, ar trebui sa eviti si cafeaua atunci când organismul este în mod natural mai alert.

Când este momentul optim pentru a obtine efectul scontat de la o cafea? Undeva intre 9:30 – 11:30.

Efectele NEGATIVE ale călătoritul cu AVIONUL asupra organismului / VIDEO

Cum poţi afla bolile apropiaţilor: Studiul care te ajută să scapi de probleme

Care este avantajul bărbaților mai scunzi?

Daca iti planifici cu atentie momentul in care bei cafeaua, acest fapt te va impiedica sa dobandesti o toleranta la ea, în acelasi mod in care folosirea analgezicelor sau antibioticelor doar atunci când este nevoie de ele previne aparitia rezistentei la efectele acestor medicamente. Cu exceptia faptului ca atunci cand bei cofeina nu doresti sa schimbi perceptia durerii pe care o resimte corpul, te joci cu vigilenta sa.

Foto: Pinterest.com

Unul dintre principiile-cheie ale farmacologiei este sa utilizati un medicament atunci când este necesar. Altfel, putem dezvolta toleranta la un medicament administrat în aceeasi doza.

Ce trebuie să mănânci ca să arăți precum Kim Kardashian?

Lucrurile pe care bărbații NU le spun femeilor

De ce poartă Regina Elisabeta geanta pe partea stângă. Cine a dezvăluit SECRETUL

Daca bei cafeaua intre 8 si 9 dimineata, cand corpul este in alerta maxima in mod natural, nu are efecte. Nivelurile de cortizol ating un vârf între 8 si 9 dimineata, apoi cortizolul are un nivel mediu la prânz pâna la 13, si între 17:30 – 18:30.

Comentarii: