NUTRITIE

Cât de sănătoși sunt cartofii încolțiți – Detaliile la care trebuie să fii atent

libertateapentrufemei.ro

Pentru că toţi cartofii conţin toxine naturale numite glicoalcaloizi, în special, solanină şi chaconină. Nivelul de aceste substanţe toxice creşte pe măsură ce cartoful încolţeşte. Ca urmare, consumul de cartofi încolţiţi te poate determina să consumi şi o cantitate excesivă de aceste substanţe chimice.

De asemenea, s-ar putea să observi că devin verzi. Asta pentru că lumina poate creşte şi clorofila cartofului, compusul care dă culoarea verde. În cazul în care cartofii tăi sunt verzi, clorofila nu este periculoasă, dar este un semn că nivelul de toxine a crescut.

CITEȘTE ȘI: Trucuri în bucătărie: De ce să pui sare și oțet în apa în care fierb cartofii

Care sunt simptomele intoxicaţiei?

Simptomele pot apărea de la câteva ore, până la o zi, după consumul de cartofi încolţiţi. Reţine că este nevoie de o cantitate mare de cartofi pentru a simţi efectul acestor toxine. În caz de intoxicaţie, te poţi confrunta cu: vărsături, diaree şi dureri abdominale. Simptomele sunt de obicei uşoare, dar pot fi şi mai severe, în cazul unor persoane. Simptomele severe pot fi: tensiune arterială scăzută, febră, dureri de cap şi / sau dezorientare.

Spălatul cartofilor, îndepărtea mugurilor şi decojirea lor cu atenţie pot reduce riscul de a ingera toxine. Cel mai bine este să ţii cartofii departe de lumina directă a soarelui, deoarece cartofii pot fi mai susceptibili atunci când sunt plasaţi în lumină.

CITEȘTE ȘI: Trucuri în bucătărie: Cum să faci un piure cremos și gustos – Contează cartofii pe care îi alegi

De asemenea, este indicat să îi păstrezi departe de ceapă, deoarece această legumă poate accelera procesul de încolţire, arată Reader’s Diegest.

Comentarii: