SANATATE

Ce înseamnă când ți se zbate ochiul: Vitamina care îți lipsește din organism

medicalnewstoday.com

Când auzim pe cineva spunând „mi se zbate ochiul”, de obicei asociem acest lucru cu un eveniment bun sau rău care urmează să se întâmple – ochiul drept este aducător de fapte bune, pe când cel stâng nu tocmai. Acestea sunt doar superstiții, însă. Ce înseamnă, de fapt, o zbatere a ochiului?

Dacă te-ai întrebat ce înseamnă când mi se zbate ochiul, e bine să știi că, de cele mai multe ori, spasmele oculare (denumite și miokimii sau blefarospasm) apar din cauza stresului sau a oboselii. Acestea se manifestă printr-un spasm repetitiv, involuntar al mușchilor pleoapei. O criză apare de obicei în pleoapa superioară, dar poate apărea și în cea inferioară.

Ce înseamnă când mi se zbate ochiul?

Zvâcnirile pleoapelor sunt destul de frecvent întâlnite, fiecare persoană confruntându-se cu acest lucru cel puțin de câteva ori în viață. Mușchii din jurul ochilor se contractă spontan, involuntar, însă mișcările sunt ușoare și durează câteva secunde sau minute. Sunt cazuri în care spasmele sau contracțiile involuntare ale pleoapei apar intermitent, timp de câteva zile; de obicei, nu semnifică o problemă reală de sănătate, iar tresărirea apare fie la un ochi, fie la ambii în același timp, potrivit doc.ro.

CITEȘTE ȘI: Ce dezvăluie ochii despre sănătatea ta: Semnele de care trebuie să ții cont

Cauzele spasmelor oculare

Lipsa de calciu și magneziu

Cele mai incriminate cauze sunt lipsa de magneziu și de calciu din dietă, lucru care poate afecta toată musculatura, nu numai pe cea din jurul sprâncenelor și ochilor (așa apar și cârceii de la picioare). Recomandarea este de creștere a aportului de alimente bogate în acești nutrienți: cereale integrale, semințe de floarea-soarelui, de dovleac, de susan, de legume cu frunze verzi.

Consumul excesiv de stimulante

Tot pe primul loc în cauzele apariției spasmelor oculare se află și consumul excesiv de ciocolată neagră, cafea, alcool, ceai și alte băuturi energizante, astfel încât este bine să se limiteze consumul acestor alimente.

Anumite boli

Există și boli care pot duce la formarea de spasme ale pleoapelor: răceală, gripă, sinuzită, anemie, însă aceste cazuri sunt rare. Ochii conțin și o mulțime de nervi, așa că atunci când corpul nu are destulă vitamina B12, se pot instala și spasme sau furnicături musculare. Acesta este unul dintre simptomele inițiale ale deficienței de nutrienți și poate apărea chiar și atunci când nivelurile de vitamina B12 sunt doar puțin mai scăzute decât în mod normal.

Lipsa odihnei și stresul

Lipsa odihnei sau stresul au și acestea un rol în apariția de reacții ale musculaturii pleoapelor. Și stresul legat de vederea slabă le poate declanșa, cum ar fi la persoanele de peste 40 de ani la care se instalează presbiopia si nu poartă ochelari, sau la persoanele cu miopie sau astigmatism, care necesită o schimbare a rețetei sau dacă lucrează constant în fața unui computer.

Din ce alte cauze mi se mai zbate ochiul?

Zvâcnirile pot fi cauzate și de iritații oculare, alergii, corpi străini oculari sau sindromul de ochi uscat. Dacă ochii sunt uscați în mod persistent, s-ar putea să apară mai multe simptome, inclusiv contracții oculare. Starea de ochi uscați se poate înrăutăți în special în timpul iernii, când încălzirea interioară are un efect de uscare asupra ochilor, dar și la instalarea menopauzei sau sindromul Sjogren.

Mai ales când ochii sunt frecați, se eliberează histamina în țesuturile pleoapelor și în lacrimi. Acest lucru este semnificativ deoarece unele dovezi indică faptul că histamina poate provoca „zbaterea” pleoapelor. Mulți oftalmologi recomandă picături de ochi sau tablete antihistaminice pentru a ajuta cu mișcările involuntare ale pleoapelor.

Un simptom uneori trecut cu vederea al bolii oculare diabetice este afectarea nervilor (neuropatia) care afectează mușchii oculari care controlează mișcările oculare. Simptomele pot include mișcarea involuntară a ochilor, numită nistagmus și vederea dublă.

Și scleroza multiplă poate provoca leziuni progresive ale mielinei, teaca ce acoperă neuronii. Această boală afectează modul în care funcționează neuronii, provocând simptome precum durere, furnicături și mișcări involuntare, inclusiv spasme ale pleoapelor sau ale mușchilor feței.

Este rar întâlnit însă ca un spasm să fie primul simptom de scleroza multiplă pe care o persoană îl observă si de regulă acestea apar în timp. Spasmele ar mai putea fi declanșate de o afecțiune neurologică, inclusiv sindromul Tourette sau boala Parkinson. Și unele medicamente prntru epilepsie sau boala Parkinson sunt asociate cu spasmele ochilor.

CITEȘTE ȘI: De ce ochii umflați și anemia ar putea anunța că ai probleme cu rinichii

Este zbaterea ochiului o urgență oftalmologică?

În cazuri extrem de rare, aceste zvâcniri ale pleoapelor pot indica un simptom asociat tulburărilor neurologice (ca de exemplu blefarospasmul, manifestat prin clipit anormal și imposibilitatea de a deschide pleoapele). Contracția este atât de puternică, încât închiderea completă a pleoapei poate da mici eroziuni și iritații pe cornee (țesutul anterior, transparent, al globului ocular).

Dacă aceste tresăriri ale pleoapelor nu dispar de la sine într-o săptămână sau dacă apar și alte simptome – fotofobie, durere oculară, vedere încețoșată și neclară -, ar trebui mers la un consult oftalmologic.

Comentarii: