NUTRITIE SANATATE

Ce să mănânci dacă ai prediabet: Alimentele care reglează nivelul glicemiei

Foto: Pinterest.com

Dacă ai prediabet, poți lua anumite măsuri ca să previi instalarea diabetului, o boală de care suferă milioane de români. Prediabetul este o condiție medicală caracterizată prin niveluri ale glicemiei mai mari decât valorile normale, dar nu destul de ridicate încât să fie criteriu de diagnostic pentru diabet.

În mod normal, nu există alte simptome când ai prediabet. Acestea apar abia când se instalează diabetul, ca urmare a permanentelor valori crescute ale glicemiei ce angrenează și alte complicații, cum ar fi problemele renale, tulburările de vedere sau deteriorarea nervilor.

Dacă ai peste 45 de ani, ești supraponderală, ai un părinte diagnosticat cu diabet, duci o viață sedentară, suferi de sindromul ovarului polichistic sau ai avut diabet gestațional în sarcină, șansele să te confrunți cu diabet sunt mult mai mari,potrivit csid.ro.

CITEȘTE ȘI: Specialiștii de la Harvard avertizează: Cum să NU consumi fructele pentru a nu crește riscul de diabet

Dacă ți s-a spus că ai prediabet, acesta este primul semnal de alarmă că trebuie să iei măsuri pentru a preveni instalarea diabetului. Pentru că, da, diabetul poate fi întors din drum în această etapă.

Ce regim trebuie să urmezi dacă ai prediabet

Deși nu există o dietă standard pentru prediabet, sunt câteva modificări ce te pot ajuta să aduci nivelul glicemiei la valorile normale și să reduci astfel riscul de diabet.

Acestea includ consumul de:

  • fructe și legume proaspete, în special broccoli, sparanghel, spanac, sfeclă roșie, țelină, rubarbă – acestea reglează nivelul glicemiei și al tensiunii arteriale, sprijinind astfel buna circulație a sângelui
  • cereale integrale (orz, ovăz, secară, orez brun, paste integrale etc.)
  • proteine de calitate (piept de pui, pește, fructe de mare, leguminoase, nuci și semințe nesărate)
  • lactate (iaurt, brânză slabă)

În schimb, trebuie limitat sau chiar evitat consumul de carbohidrați rafinați (zahăr, dulciuri, sucuri, cartofi, orez alb, pâine albă, paste), carne roșie, mezeluri procesate, grăsimi saturate (fast-food, prăjeli).

Atenție la porțiile de mâncare

Trebuie acordată mare atenție și porțiilor de mâncare, precum și modului de gătire a alimentelor. Jumătate din farfurie trebuie să fie ocupată de legume, un sfert de proteine, iar celălalt sfert de cereale integrale.

Un astfel de exemplu ușor de ținut minte este următorul: un sfert de farfurie cu orez integral, un sfert de farfurie cu piept de pui la grătar și o jumătate de farfurie ocupată de salată de legume (roșii, castraveți, salată verde etc.).

Este foarte important, dacă ai prediabet, să nu exagerezi cu carbohidrații – pâine, orez, paste, cartofi, biscuiți, prăjituri, sucuri și unele fructe etc.

CITEȘTE ȘI: Experții recomandă: Dulciurile pe care diabeticii le pot consuma în siguranță

Alimente cu indice glicemic scăzut

Poți alege, în schimb, alimente cu indice glicemic scăzut, cum ar fi cerealele integrale, fasolea, lintea sau fructe precum prunele, piersicile, nectarinele, merele, portocalele sau fructele de pădure.

Pe lângă schimbarea regimului alimentar, este foarte important să faci mai multă mișcare, să renunți la fumat (dacă ai acest viciu) și să încerci să obții o greutate ideală în funcție de înălțimea ta.

Adoptând aceste măsuri, șansele să dai din prediabet în diabet sunt din ce în ce mai mici.

Comentarii: