SANATATE

Ce simți cu 24 de ore înainte de a face un atac de cord: E diferit pentru femei față de bărbați

ticataca.ro

Ce simți cu 24 de ore înainte de a face un atac de cord: E diferit pentru femei față de bărbați. Noile cercetări sugerează că simptomele revelatoare pot apărea înainte de stopul cardiac, iar a ști cum să le recunoști poate salva vieți.

Statisticile arată că, din păcate, nouă din zece persoane care suferă de un stop cardiac brusc în afara unui spital mor, adesea în câteva minute.

Iar unul dintre motivele pentru care stopul cardiac este fatal este acela că există convingerea că apare brusc, fără avertisment.

CITEȘTE ȘI: Semne neobișnuite ale problemelor cu inima, pe care să nu le ignori

Ce simți cu 24 de ore înainte de a face un atac de cord

Totuși, noi cercetări sugerează că simptomele revelatoare pot apărea înainte de stopul cardiac, iar recunoașterea lor le poate oferi oamenilor mai mult decât o șansă de luptă.

Pentru bărbați, principalul simptom înainte de stopul cardiac este debutul neașteptat al durerii în piept, iar pentru femei, este debutul neașteptat al dificultății respiratorii.
Aceste semne pot apărea cu 24 de ore înainte de stop cardiac brusc. conform unui nou studiu din Lancet Digital Health.

„50% dintre bărbați și 50% dintre femei raportează aceste simptome de avertizare înainte de stop cardiac”, spune autorul studiului Sumeet Chugh, MD, și totodată director medical al Centrului de ritm cardiac din Departamentul de Cardiologie și director al Diviziei de Inteligență Artificială în Medicină din Departamentul de Medicină de la Institutul Inimii Smidt din Cedars Sinai în Los Angeles.

Stopul cardiac apare atunci când inima încetează în mod neașteptat să pompeze sânge și este cauzat de anumite tipuri de aritmii sau anomalii ale ritmului cardiac care împiedică inima să pompeze sânge.

Semnele de avertizare îți pot salva viața

Primul semn de stop cardiac este adesea o pierdere a conștienței și, de acolo, viața persoanei respective este contra-cronometru. Există o șansă de moarte de 10% pentru fiecare minut care trece și, în 10 minute, majoritatea oamenilor vor fi morți, spun specialiștii.

Cu toate acestea, recunoașterea semnelor de avertizare timpurie ar putea îmbunătăți dramatic șansele de supraviețuire ale unei persoane.

Dr. Cough și colegii săi au căutat simptome individuale și seturi de simptome înainte de stop cardiac brusc și au comparat aceste constatări cu cele ale persoanelor care au solicitat, de asemenea, asistență medicală de urgență, dar nu au avut un stop cardiac.

Ei au efectuat studii similare în comitatul Ventura, California, și în Portland, Oregon. Aproape 50% dintre cei 823 de persoane care au avut un stop cardiac brusc la care a fost martor un trecător sau un profesionist în medicină de urgență din California au experimentat cel puțin un simptom revelator cu 24 de ore în urmă, iar studiul din Oregon a arătat rezultate similare.

CITEȘTE ȘI: Ceaiul, bogat în antioxidanți, care reduce riscul bolilor de inimă, protejează creierul și te ajută să slăbești

Majoritatea oamenilor nu iau pur și simplu în considerare aceste simptome, dar apelarea la numărul de urgență poate fi o salvare.

„Doar 20% dintre persoanele care se confruntă cu aceste simptome înainte de stop cardiac sună la 911 (112, în cazul României, n.red.), dar au avut o supraviețuire de șase ori mai mare decât cei 80% care nu le suferă”, spune el.

Comentarii: