NUTRITIE SANATATE

Cel mai bun suc pentru creier: Băutura care îl protejează cel mai bine

hotelunirea.ro

Cel mai bun suc pentru creier: Băutura care îl protejează cel mai bine. Oamenii de știință americani au descoperit că consumul de suc de rodie de către femeile însărcinate poate proteja fătul de leziuni cerebrale în timpul dezvoltării intrauterine, relatează publicația rusă Lenta.

Cel mai bun suc pentru creier: Sucul de rodie – beneficii

Restrângerea creșterii intrauterine (RCIU) este o boală frecventă care apare din cauza lipsei de nutrienți și de oxigen în organismul nou-născutului, din cauza unor defecte ale placentei.

Aproximativ unul din zece bebeluși este diagnosticat cu RCIU, ceea ce crește riscul de deces și de tulburări neurologice. La studiu au participat 99 de femei însărcinate. Acestea au fost împărțite în mai multe grupuri, în funcție de nivelul de consum de suc de rodie.

CITEȘTE ȘI: Cum NU ai grijă de creierul tău: Obiceiurile zilnice care îl atrofiază și distrug

Rezultatele RMN arată că un consum zilnic al unei băuturi bogate în polifenoli reduce riscul de leziuni cerebrale la bebelușii cu RCIU, în special în al treilea trimestru, când sistemul nervos central al copilului poate fi deosebit de vulnerabil.

Polifenolii se referă la antioxidanții care se găsesc în anumite alimente și băuturi, inclusiv migdale, fructe de pădure, vin roșu și ceai. Aceste substanțe traversează bariera hemato-encefalică și s-a demonstrat că protejează împotriva bolilor neurodegenerative în cadrul testelor pe animale.

Polifenolii prezintă de mult timp interes pentru oamenii de știință, deoarece au un efect antioxidant. Acest lucru înseamnă că neutralizează radicalii liberi, molecule instabile care se formează în organism atunci când sunt expuse la lumina soarelui sau când alimentele sunt transformate în energie.

Radicalii liberi sunt molecule care conțin oxigen și au un electron liber. Din cauza electronului neperecheat, astfel de molecule sunt instabile și reacționează rapid cu alte molecule. De exemplu, cu cele care construiesc pereții celulelor.

Prin urmare, dacă sunt produși prea mulți radicali liberi, aceștia deteriorează celulele și provoacă inflamația care însoțește multe boli cronice. De exemplu, cancerul, diabetul, bolile cardiovasculare și boala Alzheimer.

Întărirea sistemului imunitar și prevenirea inflamațiilor

Datorită antioxidantului punicalagin, rodia întărește sistemul imunitar și previne inflamațiile. Sucul ajută în cazul hipertensiunii, iar uleiul din semințe ajută în cazul diabetului de tip 2. Substanțele conținute de rodie neutralizează agenții patogeni ai infecțiilor bacteriene și fungice.

CITEȘTE ȘI: Condimentul vital pentru sănătatea creierului: Îți crește nivelul de inteligență

În plus, consumul zilnic de suc de rodie îmbunătățește memoria și crește rezistența fizică. S-a demonstrat că punicalagina, care se găsește în sucul și coaja de rodie, are o activitate antioxidantă mai mare decât cea a ceaiului verde și a vinului roșu.

Acidul purinic este utilizat în prepararea uleiului de rodie, care este adesea folosit în scopuri cosmetice. Ambele componente au un efect benefic asupra organismului, reduc riscul diferitelor boli și favorizează regenerarea celulară, potrivit actualno.com.

Comentarii: