NUTRITIE SANATATE

Cele 4 CONDIMENTE pentru o INIMĂ sănătoasă

Foto: Pinterest.com

Foto: Pinterest.com

Știm cu toții că mișcarea, un somn adecvat, fructele și legumele, fibrele în general, toate ajută în a avea o inimă sănătoasă. Nu strică însă ca, la această combinație câștigătoare, să adăugăm și niște… condimente.

Cercetările desfășurate au arătat că există câteva condimente, ale căror proprietăți au un impact deosebit asupra sănătății inimii. În mod special, 4 ingrediente au atras atenția echipei de cercetători, care au căutat dovezi științifice pentru a proba indicațiile terapeutice transmise din bătrâni în legătură cu proprietățile acestor plante. Ce au aflat ei despre cardamom, coriandru, ghimbir și turmenic? Este adevărat că aceste 4 condimente sunt benefice pentru inimă?

După studii aprofundate, raportul dat publicității concluziona: ”cercetările arată că aceste 4 condimente pot fi utilizate, în mod eficient, pentru prevenirea și controlul bolilor cardiovasculare”. Iată și motivele :

CARDAMOM

Cardamomul (Amomum subulatum Roxb) sau nucșoară neagră, cum i se mai spune, este recunoscut pentru capacitatea sa de a calma afecțiuni gastro-intestinale, cum ar fi greață, vărsături, arsuri la stomac și diaree. Cu toate acestea, în materie de inimă, cercetările au scos la iveală unele trăsături notabile.

De exemplu, persoanelor diagnosticate cu boală cardiacă ischemică le-au fost administrate fie câte 3 grame de nucșoară pe zi, fie un placebo pe zi, timp de 12 săptămâni. Cei care au ingerat condimentul au prezentat o ameliorare a valorilor colesterolului și trigliceridelor, precum și o creștere semnificativă a nivelului de antioxidanți și a activității fibrinolitice (cu impact asupra formării cheagurilor de sânge).

Unele dintre cele mai bune modalități de a utiliza cardamomul sunt fie în preparate indiene (de exemplu, curry ), fie cu fructe sau în glazuri. Cardamom este popular în bucătăria indiană, fiind adesea amestecat cu coriandru, ghimbir și turmeric. În mod surprinzător, toate aceste condimente au un impact esențial în sănătatea inimii!

CORIANDRU

Coriandrul este planta ale cărei părți se folosesc în același timp, dar pentru calitățile distincte pe care le au. Astfel, frunzele proapete ale plantei se folosesc în multe rețete pentru aroma specifică, iar din semințele uscate(Coriandrum sativum L.) se prepară un condiment.

Studiile efectuate au demonstrat că semințele plantei au calitatea de a reduce nivelul colesterolului rău (LDL), trigliceridelor, precum și a colesterolului total.

Cu toate că vă puteți bucura de coriandru proaspat în salsa, salate și multe alte feluri de mâncare, coriandru uscat este, de asemenea, popular în pansamente, preparate indiene, marinate, supe și alte rețete.

CURCUMA

Turmericul (Curcuma longa L.) este adesea sinonim cu principalul ingredient activ, curcumina, un condiment utilizat frecvent în bucătăria indienă. Beneficiile turmenicului, respectiv a curcuminei, se extind dincolo de capacitatea lor digestivă , curcumina stimulează eliberarea bilei, creşte capacitatea ficatului de a elimina toxinele, au acţiune antimutagenică, anticancerigenă, inhibă dezvoltarea tumorilor canceroase şi a metastazelor (cancer de sân, de stomac, de colon, de plămâni, de piele), acţiune antiinflamatorie, hepato-protectoare, antioxidantă, are proprietăţi antibiotice, antibacteriene, antivirale sau antinflamatoare, crescând mobilitatea articulaţiilor, a tendoanelor, reducând tumefacţia, febrifug, calmează tusea, durerea în gât, înmoaie secreţiile bronşice, acţiune hemostatică, cicatrizantă.

Astfel, în urma cercetărilor, s-a demonstrat că acest condiment conține componente anti-inflamatorii si antioxidante, îmbunătăţind circulaţia, este antiaterosclerotic, antiagregant plachetar,previne formarea trombilor vasculari, previne infarctul, purifică sângele, reduce nivelul colesterolului, previne boala Alzheimer şi efectele ei prin dizolvarea microplăcilor care se formează între neuronii din creier.

De asemenea, studiile efectuate pe pacienții cu boală arterială coronariană au relevat faptul că curcumina scade nivelul colesterolului rău (LDL) și al trigliceridelor.

GHIMBIR

Ghimbir (Zingiber officinale Roscoe) este considerat drept „cel mai utilizat condiment dietetic”, fiind folosit pe scară largă în ziua de astăzi. Ghimbirul aparține aceleiași familii de plante cu efecte benefice asupra inimii precum cardamomul și turmericul, iar puterile sale de vindecare au fost cunoscute de mai mult de 4.700 de ani.

Componenta sa esențială poatră numele de gingerol, care are acțiune anti-inflamatorie și antioxidantă. O combinație de ghimbir, ceapă și usturoi este deosebit de utilă în combaterea formării cheagurilor de sânge, ceea ceasigură protecția împotriva atacului de cord și a accidentului vascular cerebral.

Cu toate acestea, chiar și singur, ghimbirul este bun pentru inima dumneavoastră. Încercați să adăugați o felie de ghimbir, proaspăt tăiată, în smoothie-ul de dimineață, bucurați-vă de o ceașcă de ceai de ghimbir sau adăugați pudră de ghimbir în rețetele preferate.

Condimentarea dietei poate benefică pentru inima dumneavoastră. Includeți în mod regulat aceste condimente (certificate organic, dacă se poate!) în meniul dumneavoastră.

Comentarii: