SANATATE

Cele TREI mese pe zi. Obicei social sau necesitate?

Prinsi cu problemele si termenele scadente de la serviciu, nu de putine ori, uitam pur si simplu sau amanam luarea mesei pe parcursul intregii zile, iar doar pe seara, cand ajungem acasa, ne amintim ca nu am mancat nimic in respectiva zi. Cu toate acestea, nutritionistii ne recomanda, in mos special daca dorim sa slabim sau doar sa ne mentinem, dar si daca vrem sa avem o stare de sanatate excelenta, sa luam trei mese pe zi, preferabil la aceleasi ore, si cel putin doua gustari intre ele. Sunt insa persoane care, dimpotriva, sustin necesitatea postului, motivand ca organismul are nevoie de un repaos, inclusiv alimentar.

Asadar, exista vreun motiv biologic pentru care obisnuim sa consumam trei portii de hrana zilnic sau este vorba de un obicei social din cultura noastra?

Daca te gandesti cat de dificil este sa iti schimbi obiceiurile alimentare precum sa consumi inghetata la micul dejun sau cereale la cina, este posibil ca deprinderea de a consuma trei mese de hrana pe zi sa apartina mai multor culturii sociale si nu nevoilor noastre biologice.

Paul Freedman, profesor de istorie la Universitatea Yale din S.U.A., ne confirma acest lucru. Nu exista un motiv biologic pentru care avem trei mese planificate in fiecare zi. Numarul acestora este un model cultural pe care oamenii si l-au insusit deoarece ne simtim confortabil cand exista un plan si o rutina de urmat.

Dieta Anei Aslan, femeia care a învins bătrânețea

Sfatul nutriţionistului: Nu mânca niciodată aceste fructe dacă eşti la dietă

Exerciții fizice simple care îți vor îmbunătăți considerabil viața sexuală

Iar acest concept a functionat timp de multe decenii. Modelul celor trei mese pe zi il intalnim frecvent in serialele si filmele pe care le vizionam cand putem observa familiile care iau micul dejun inainte ca cei mici sa plece la scoala sau ca adultii sa plece la serviciu. Acest model insa nu mai functioneaza la fel de bine daca luam in calcul programul nostru supraincarcat sau stilul de viata activ pe care o mare parte dintre noi il au. Oamenii nu isi mai incep serviciul la aceleasi ore, iar timpul liber de obicei si-l ocupa cu sporturi sau alte activitati de relaxare, ceea ce le permite sa aloce mai putin timp modelului format din trei mese zilnice. Din aceste motive, industria gustarilor s-a dezvoltat foarte mult, atingand in 2015 vanzari la nivel global de 330 miliarde de dolari.

Cand am inceput sa mancam de trei ori pe zi?

In anii 1920-1930, micul dejun era promovat ca cea mai importanta masa din zi, iar multe persoane care lucrau in industria de productie aveau nevoie de o masa consistenta pentru a-si putea face treaba. Sondajele recente arata insa o schimbare in obiceiurile oamenilor, care isi aloca din ce in ce mai putin timp micului dejun, alegand sa consume portiile de hrana cele mai consistente la pranz sau in jurul orei 18.00.

Ce alegem sa mancam este esential pentru sanatatea noastra

Ce alegi sa consumi atunci cand mananci este cea mai buna metoda de a scadea riscul bolilor cardiace si a supraponderabilitatii. Evitarea infometarii ramane cea mai buna optiune pentru o nutritie sanatoasa. Iar numarul de calorii cu siguranta va fi responsabil pentru greutatea ta, recomandarea noastra fiind ca acesta sa fie raspandit pe parcursul mai multor mese in timpul zilei.

Oboseala inexplicabilă. Cauze posibile

GALERIE FOTO / Cannes 2017 : Pamela Anderson, de NERECUNOSCUT!

Primul turneu internațional al Melaniei Trump ca primă doamnă. Ce ținute a purtat / FOTO

Trebuie tinut cont si de faptul ca mai multe mese intr-o zi reprezinta o sansa mai buna de a oferi corpului o varietate de nutrienti benefici pentru sanatatea noastra. Daca alegi sa mananci micul dejun, pranzul si cina, probabil vei consuma alimente diferite care vor acoperi o parte mai mare din nevoile tale alimentare. Gustarile sunt o optiune buna deoarece ne ajuta sa consumam extra portii de fructe, legume, cereale si alte tipuri de proteine sanatoase pentru nutritia noastra.

Comentarii: