NUTRITIE SANATATE

Cercetătorii răspund: Dăunează laptele de vacă sănătății?

huffingtonpost.com

Este inima afectată de consumul de lapte și produse lactate? Iată ce spune cector univ. dr. Elena Pogurschi, consultant nutriționist despre acest aspect, potrivit ultimilor studii pe acest subiect.

„Mult timp, laptele de vacă a fost considerat o sursă importantă de macro și micronutrienti și a fost recomandat, în special, copiilor și bătrânilor. În ultima vreme, laptele de vacă și produsele lactate sunt blamate pentru conținutul în lipide rele, respectiv în acizi grași saturați, al căror consum este corelat cu o creștere a incidenței bolilor cardiovasculare, obezității, aterosclerozei precum și a diabetului, potrivit declarațiilor dr. Elena Pogurschi făcute pentru spectacola.ro.

CITEȘTE ȘI: Mit sau adevăr – Chiar poate un pahar de lapte cald să te ajute să adormi mai ușor? Ce spun cercetătorii

Epoca grăsimilor saturate

Cel mai faimos și de durată studiu care a analizat și nepoții primilor subiecți participanți (Studiul Framingham- studiu început în 1948) cât și cercetările ulterioare care au susținut ipoteza acestuia, a raportat o puternică legătură între consumul de acizi grași saturați și mortalitatile datorate bolilor cardiovasculare.

Dovezile științifice dezechilibrează ipoteza relației directe dintre acizi grași saturați și bolile cardiovasculare

Rezultate mai multor trialuri randomizate controlate încep să dezechilibreze ipoteza potrivit căreia acizii grași saturați conduc la apariția bolilor cardiovasculare. Diverse componente ale dietei cum ar fi carbohidrații rafinați sau zahărul având un rol mult mai mare în declanșarea bolilor vasculare comparativ cu acizii grași saturați.

Marea întrebare: toți acizii grași saturați favorizează apariția bolilor cardiovasculare?

Studiile recente au confirmat faptul că doar câțiva acizi grași sunt responsabili de consecințele negative asupra sănătății umane. Acizi grași trans precum și alți 3 acizi grași saturați (acid lauric, miristic și palmitic) sunt considerați responsabili pentru creșterea nivelului concentrației de colesterol în sânge și implicit apariția bolilor cardiovasculare. Un impact clar asupra creșterii incidenței bolilor cardiovasculare îl are însă doar acidul palmitic. Profilul acizilor grași și formule matematice speciale au condus la conceptul de indice de aterogenitate alimentară.

Indicele de aterogenitate alimentară reprezintă o cuantificare a capacității alimentelor de a promova creșterea plăcilor de aterom din vasele de sânge.

Surprinzător, indicele de aterogenitate al laptelui de vacă depășește cu puțin pragul de o unitate, nivel considerat optim pentru sănătatea umană.

CITEȘTE ȘI: În ce moment din zi să NU mănânci lapte: Are de a face cu digestia

Lapte convențional și lapte organic

Piața din România, oferă în principal două tipuri de lapte de consum, lapte convențional și lapte organic sau ecologic. Studii recente au demonstrat că laptele ecologic obținut de la vaci care pasc pe pășuni alpine are un nivel al indicelui de aterogenitate mai scăzut comparativ cu laptele convențional, diferențele neavand un impact semnificativ asupra sănătății umane. Dacă sunteți, totuși, persoane cu risc crescut pentru boli cardiovasculare atunci variantele parțial degresate de lapte și produse lactate sunt recomandate pentru a fi incluse în dieta zilnică”.

Comentarii: