NUTRITIE SANATATE

Cimbrul – planta vindecătoare: Cum să îl consumi pentru a obţine beneficii extraordinare pentru sănătate

Foto: Pinterest.com

Folosesti cimbrul in bucatarie, mai ales la preparatele traditionale, insa ai privit vreodata aceasta planta ca pe un medicament? Ar trebui sa faci asta intrucat cimbrul are o serie de efecte benefice pentru sanatate!

Cimbrul este o planta medicinala cu proprietati antibiotice, care poate fi folosita in tratarea si prevenirea multor afectiuni. Cu toate ca este originar din zona mediterana si din unele zone ale Africii, cimbrul a fost folosit la inceput de catre egipteni. In zilele noastre, cimbrul este folosit in bucatarie pentru asezonarea multor preparate. Potrivit doc.ro, frunzele de cimbru sunt folosite fie proaspete, fie deshidratate ori chiar sub forma de pulbere macinata.

Beneficii cimbru

Proprietati antifungice

Timolul este cea mai activa substanta din cimbru. Acesta substanta are capacitatea de a preveni infectiile fungice, ba chiar si de a lupta impotriva acestora.

CITEȘTE ȘI: Secretele ierburilor aromatice: Cum să le folosești în funcție de mâncarea pe care o gătești

Reducerea tensiunii arteriale

Studiile recente au dovedit ca extractul de cimbru reduce semnificativ tensiunea arteriala asa ca poti inlocui sarea cu cimbru pentru a-ti asezona mancarea.

Proprietati antioxidante

Cimbrul este una dintre plantele cu cea mai mare concentratie de antioxidanti. Antioxidantii fenolici din cimbru, printre care si luteina si zeaxantina, lupta impotriva radicalilor liberi combatand efectele pe care acestia le au asupra organismului. Asadar, cimbrul previne stresul oxidativ si efectele daunatoare pe care acesta le are.

Stimularea circulatiei sanguine

Concentratia mare de fier si alte minerale importante stimuleaza productia de celule rosii, imbunatatind circulatia sanguina, precum si oxigenarea mai buna a organelor si a extremitatilor.

Antibiotic natural pentru tratarea disbiozei intestinale

Disbioza este o afectiune ce apare in urma unui dezechilibru bacterian aparut din cauza unor medicamente agresive ori a unor “invadatori” din exterior. Printre simptomele acestei afectiuni se afla diareea, sindromul de colon iritabil, migrenele, depresia si acneea. Cimbrul ajuta flora intestinala sa se refaca si accelereaza vindecarea.

Fortificarea sistemului imunitar

Fiind bogat in continutul de vitamina C, cimbrul are efecte benefice asupra sistemului imunitar. Vitamina C actioneaza, de asemenea, si asupra productiei de colagen, substanta esentiala pentru repararea si regenerarea celulelor, tesuturilor, muschilor si vaselor de sange.

CITEȘTE ȘI: Delicios și sănătos: Supa-minune de usturoi care te scapă de răceală

Reduce stresul

Vitamina B6, care se regaseste din belsug in cimbru, are un puternic efect asupra neurotransmitatorilor din creier care declanseaza eliberarea de hormoni ai stresului. Introducerea cimbrului in alimentatie poate avea efectul de reducere a stresului.

Trateaza problemele respiratorii

Cimbrul este folosit de sute de ani pentru tratarea afectiunilor respiratorii incepand de la congestia nazala si pana la sinuzita, bronsita sau astm bronsic. Actionand precum un expectorant, acesta poate fi folosit pentru tratarea tusei productive. Pentru a-i potenta efectele benefice asupra aparatului respirator, consuma cimbrul sub forma de ceai.

Benefic pentru igiena orala

Timolul, substanta activa din cimbru, se regaseste in apa de gura. Asta pentru ca asigura protectie impotriva bacteriilor. Asadar, poti folosi ceaiul de cimbru pentru prevenirea placii bacteriene, a gingivitelor si a respiratiri urat mirositoare.

CITEȘTE ȘI: Cum se prepară ”antibioticul săracului” / TRATAMENTE NATURISTE

Cum sa introduci cimbrul in dieta ta

Poti consuma cimbru proaspat sau deshidratat la prepararea mancarurilor traditionale. De asemenea, poti face sos pesto pe baza de cimbru, poti adauga cimbru proaspat in omleta preparata la micul dejun ori poti face paine de casa cu cimbru.

Si ceaiul de cimbru este o varianta demna de luat in seama daca vrei sa profiti de beneficiile acestei plante curative.

Comentarii: