NUTRITIE

Secretele ierburilor aromatice: Cum să le folosești în funcție de mâncarea pe care o gătești

Dau un gust deosebit mâncării și pot transforma un preparat banal într-unul delicios. Esențiale în bucătărie, ierburile aromatice nu trebuie să îți lipsească din casă. Când ai ocazia, încearcă să le folosești în varianta proaspătă, pentru că oferă o savoare intensă.

Busuiocul

Condimentează perfect carnea albă sau carnea de vită. Se completează cu roșiile, cimbru și oregano. Este ideal în prepararea sosurilor, precum sosul pesto, sosuri de tomate sau în salate.

Cimbrul

Se potrivește foarte bine în preparatele cu ouă, carne de miel, carne de porc și pește la grătar. Se completează bine cu rozmarinul, foile de dafin și coriandru. Este perfect în rețetele cu fasole sau vegetariene, oferind un plus de gust.

CITEȘTE ȘI: Ce NU știai despre cartofi: Efect extraordinar pentru sănătate

Cum să alegi uleiul potrivit în funcție de ce gătești. Cele patru criterii esențiale

Mărarul

Oferă un gust deosebit somonului, mâncărurilor cu morcovi sau sosurilor cu castravete și iaurt. Potrivit clickpoftabuna.ro, poate fi combinat cu muștar, piper, ceapă verde sau foi de dafin. Este ideal în tocănițe, supe reci, în special cele de castraveți, salate și murături.

Menta

Asezonează foarte bine carnea de porc, mazărea, preparatele cu cartofi, dar și deserturile cu fructe sau ciocolată. Se completează bine cu ardeiul iute, ghimbirul și chimionul. Poate fi folosită și în plăcinte, prăjituri și jeleuri.

Oregano

Oferă un gust delicios fripturii de vită sau de pui, peștelui prăjit sau cărnii de curcan. Poate fi folosit în combinație cu feniculul și busuiocul, cimbrul și foile de dafin. Este ideal în sosurile de roșii, în special cele pentru pizza.

Pătrunjelul

Perfect pentru condimentarea peștelul, fripturii de pui sau mâncărurilor cu cartofi și legume. Se completează cu busuiocul, ceapa verde și tarhonul. Dă un gust foarte bun și pastelor sau supelor.

CITEȘTE ȘI: Busuiocul, o adevărată MINUNE pentru sănătate: Vindecă cele mai dificile afecţiuni

Cum să ai busuioc PROASPĂT tot timpul anului

Rozmarinul

Oferă o aromă deosebită fripturii din carne de porc și vită, preparatelor cu ciuperci, spanac și roșii. Poate fi folosit alături de oregano, cimbru și usturoi. Se remarcă în asezonarea fripturilor și a sosurilor.

Cum le speli

Cel mai bine este să lași ierburile aromatice la înmuiat câteva minute în apă rece, apoi să le usuci pe un prosop de bucătărie.

Cum le depozitezi

Rozmarinul, cimbrul și ceapa verde pot fi înfășurate într-un prosop de hârtie, puse într-o pungă resigilabilă și păstrate la frigider, pentru a rămâne proaspete și a-și menține aroma. Menta, pătrunjelul, mărarul și coriandrul se păstrează mai bine dacă le tai o porțiune mică din rădăcină, îndepărtezi frunzele uscate, apoi le așezi într-un pahar în care ai pus puțină apă rece. Le acoperi cu o folie, securizezi ca să nu intre aer și le dai la rece. În acest fel, poți păstra ierburile aromatice proaspete până la 3 săptămâni.

Cum le îngheți ușor

Speli bine ierburile și le toci. Le așezi într-o tavă de cuburi de gheață, apoi adaugi în fiecare formă un vârf de lingură de ulei de măsline. Dai la congelator peste noapte. Pui cubulețele obținute într-o pungă resigilabilă și le păstrezi în congelator, avându-le la îndemână atunci când gătești.

Comentarii: