REVIEW

Cum să ai busuioc PROASPĂT tot timpul anului

Busuiocul este una dintre cele mai apreciate plante aromatice. Fie că e adăugat la salate, în rețete de preparate gătite și chiar și în cocktailuri, consumatorii preferă în special varianta proaspătă celei uscate. Din fericire, busuiocul poate fi o plantă perenă, cât timp este îngrijit corespunzător, iar în anotimpurile neprielnice este ținut într-un mediu protejat.

Busuiocul proaspăt tot timpul anului poate fi obținut de oricine, indiferent că locuiește la curte și are o mică grădină sau la bloc. În ambele cazuri, pentru a ne bucura tot anul de aroma puternică, busuiocul trebuie plantat într-un ghiveci. Cei care locuiesc la curte și au posibilitatea de a-l crește în grădină trebuie să știe că tufele de busuioc nu supraviețuiesc iernii, așa că ghiveciul rămâne și în acest caz soluția pentru a avea o plantă perenă.

Busuiocul are nevoie de soare și apă

Îngrijirea busuiocului la ghiveci nu este foarte complicată, acesta are nevoie de soare și apă.

Dacă avem ghivece de busuioc și locuim la apartament trebuie să avem grijă ca planta să fie situată la o fereastră luminată în permanență de razele soarelui. Dacă busuiocul nu beneficiază de razele soarelui o perioadă de timp mai îndelungată, planta nu o duce foarte bine, începe să se alungească, distanța dintre două noduri unde se leagă frunzele pe tulpină se mărește, planta capătă o culoarea verde-gălbuie și nu mai are aceeași vigoare. În mod normal, busuiocul îngrijit corespunzător are o culoare verde-închis.

Foto: Pinterest.com

Trebuie udat 1-2 ori pe zi

Norma de udare a busuiocului depinde foarte mult de cât de dezvoltată este planta și cât de mare este ghiveciul în care este ținută planta.

Busuiocul trebuie udat în fiecare zi dacă este ținut la soare. În funcție de mărimea ghiveciului, busuiocul poate necesita și două udări pe zi.

Foarte important este faptul că apa nu trebuie să băltească în ghiveci, pentru că prea mult apă poate duce la putrezirea rădăcinilor și moartea plantei.

Cum să-ți păstrezi calmul, indiferent de provocări

Scapă de tânțari cu ajutorul PLANTELOR

De ce sunt deprimante zilele de LUNI

Ghiveciul se schimbă când planta ajunge la 60-70 cm

La începutul perioadei de vegetație este bine să ținem busuiocul în ghivece mai micuțe, dar pe măsură ce planta crește se impune schimbarea ghiveciului cu unul mai mare care să susțină dezvoltarea busuiocului.

Foto: Pinterest.com

Odată ce planta crește, ajungând până la 60-70 cm înălțime se recomandă schimbarea ghiveciului. La acest nivel de dezvoltare trebuie să alegem un ghiveci de 20-25 cm înălțime, suficient de adânc încât să permită buna dezvoltare a rădăcinilor dar și suficient de larg astfel încât plantele de busuioc să nu stea înghesuite.

Mituri despre celulită și cum poți de scăpa de ea

Cum evităm îmbătrânirea: Greşelile pe care NU trebuie să le facem

Cum a slăbit Andreea Esca 9 kilograme? Ce alimente a evitat

Ai nevoie de pământ de flori obișnuit

Busuiocul nu este o plantă pretențioasă așa că atunci când e schimbat dintr-un ghiveci mai mic în unul mai mare, nu e nevoie de pământ special, ci doar pământ de flori obișnuit.

Nu are nevoie de îngrășăminte speciale

Busuiocul nu are nevoie de îngrășăminte speciale, pentru că o să găsească în pământ tot ce are nevoie pentru a se dezvolta armonios.

Dacă totuși vreți să dețineți o cultură mai mare de busuioc, atunci puteți administra îngrășăminte foliare, care se aplică prin stropire, direct pe frunze, cu un dispozitiv special care poate fi găsit în orice supermarket. Recomandăm cumpărarea de îngrășăminte foliare naturale, pentru că, de la busuioc consumăm funzele și nu vrem să mâncăm chimicale. Se aplică doze foarte mici și este bine ca stropirile să se facă odată la două săptămâni, pentru a avea o plantă viguroasă. În principiu dacă îi dai busuiocului apă și soare suficient nu are nevoie de îngrășăminte”, recomandă specialiștii.

Nu trebuie să tai mai mult de o treime din frunze

Pentru a fi cât mai des și pentru a avea frunze cât mai verzi și pline de arome, busuiocul se tunde regulat, dar trebuie să avem grijă să-i oferim și un răgaz pentru a-și reface foliajul.

NU mai porni aerul condiţionat IMEDIAT după ce urci în maşină! Iată de ce

Specialiștii fac marele anunț: Adevărul despre roșiile românești

Cum să-ți schimbi alimentaţia, pentru a-ți ține sub control hipertensiunea

În plus, cu cât tăiem mai mult din el, cu atât busuiocul se regenerează mai repede, apar noi lăstari și acesta devine mai des, are o formă mult mai frumoasă.

Nu este însă indicat să se taie mai mult de o treime din foliajul busuiocului.

Pentru frunze proaspete trebuie tăiate inflorescențele

Pentru a obține frunze proaspete de busuioc tot timpul anului trebuie tăiate inflorescențele imediat ce apar. În plus, tăierea asigură menținerea pe toată perioada a aromei puternice a frunzelor.

Foto: Pinterest.com

 

Comentarii: