REVIEW

Cum tratăm ACASĂ arsurile pielii? Recomandările specialiștilor

Unele dintre cele mai dureroase accidente casnice sunt reprezentate de arsur,i mai mult sau mai putin grave. Este important sa stim ce trebuie dar, mai ales, ce NU trebuie facut in asfel de cazuri.

Arsurile pot fi produse de obiecte sau lichide fierbinti, aburi, foc, soare, radiatii, electricitate si substante chimice.

Cum recunoastem tipurile de arsuri?

In functie de gravitate, arsurile pot avea 3 grade:

  • arsuri de gradul 1 sunt limitate la stratul superficial al pielii (epidermul); leziunile sunt rosii si dureroase, usor umflate, iar pielea se poate coji dupa 1-2 zile.
  • arsurile de gradul 2 sunt mai profunde, afecteaza si al doilea strat al pielii (dermul), sunt foarte dureroase si se formeaza basici; pielea este foarte rosie, cu un aspect patat, iar edemul poate fi semnificativ.
  • arsurile de gradul 3 afecteaza toate straturile pielii, care capata un aspect negricios; sunt putin sau deloc dureroase, pentru ca nervii sunt distrusi.
Foto: Pinterest.com

O arsura de gradul 1 de mici dimensiuni poate fi tratata cu usurinta acasa. Dintre arsurile de gradul 2, necesita vizita la medic cele cu un diametru mai mare de 5 cm, cele localizate pe fata, maini, picioare, zona genitala, fese sau articulatii mari. Orice arsura de gradul 3 necesita ingrijire medicala de urgenta.

Reţeta miraculoasă care te scapă de grăsimi şi toxine

15 GREȘELI tipice pe care le facem când spălăm haine

Ce ne transmit PICIOARELE despre sănătatea noastră?

Cum tratam o arsura minora acasa?

În primul rând, zona afectata se va tine sub apa rece de la robinet timp de 10-15 minute. Daca aceasta nu este disponibila, zona se va acoperi cu comprese umede reci. Apa rece va calma durerea, va inlatura senzatia de fierbinteala si va preveni extinderea arsurii. NU se va aplica gheata direct pe rana! Aceasta poate produce degeraturi si poate agrava arsura.

Foto: Pinterest.com

ATENȚIE!!! NU se va aplica unt sau uleiuri la nivelul ranii! Acestea vor retine toata caldura in interiorul tesuturilor, crescand astfel posibilitatea de extindere a arsurii si de dezvoltare a unei infectii.

Dupa racorirea regiunii afectate se poate aplica o lotiune calmanta care va preveni uscarea pielii.

Urmatorul pas este acoperirea zonei cu un bandaj steril. Acesta nu trebuie sa fie foarte strans, pentru a evita presiunea la nivelul leziunii.

Cum să fii mai ÎNDRĂZNEAȚĂ în dormitor. Pune-ți în practică fanteziile erotice

SECRETELE oamenilor care arată mai TINERI decât sunt în realitate

Care sunt zodiile care trec UȘOR peste o despărţire

In cazul aparitiei a basicilor, acestea NU se vor sparge! Ele se vor vindeca spontan. In caz ca se sparg singure, zona respectiva se va spala cu blandete cu apa si sapun, apoi se va aplica un unguent antibiotic (Baneocin, Dermazin, Fucidin) si un bandaj care sa protejeze leziunea.

Pielea moarta care a format basicutele sparte poate fi indepartata.

Pentru durere se poate folosi paracetamol, aspirina sau algocalmin.

Cum tratam o arsura majora?

In cazul arsurilor majore consultul medical este obligatoriu!

ATENȚIE!!! Hainele lipite de arsura NU vor fi indepartate!

Pe cat posibil, pana la cosnultaul de specialitate, rana va fi acoperita cu o compresa sterila sau un cearceaf curat. Nu se vor folosi paturi sau prosoape care au tendinta sa se lipeasca de rani. NU se vor aplica unguente si NU se vor sparge basicile!

Foto: Pinterest.com

In cazul arsurilor superficiale trebuie acordata o atentie speciala semnelor de infectie: intensificarea durerii, inrosirea accentuata a pielii, umflarea zonei respective sau aparitia puroiului. In cazul aparitiei oricaruia din aceste semne se impune vizita imediata la medic.

De ce sticlele de BERE au culori DIFERITE

Știi ce este A DOUA adolescență și LA CE VÂRSTĂ se manifestă

Care este PRIMUL SEMN de Alzheimer la o persoană tânără / STUDIU

Pe parcursul vindecarii pielea poate manca, insa nu trebuie scarpinata si nici nu trebuie incercata indepartarea straturilor superficiale.

Trebuie retinut de asemenea faptul ca zona respectiva va fi mai sensibila la razele soarelui timp de un an de zile, deci trebuie protejata.

Comentarii: