NUTRITIE

Cum să alegi uleiul potrivit în funcție de ce gătești. Cele patru criterii esențiale

Foto: Pinterest.com

Există numeroase varietăți de uleiuri comestibile vegetale care se găsesc în natură. Acestea sunt folosite în scopuri alimentare și în procesarea alimentelor și sunt benefice sănătății din multe puncte de vedere.

Uleiurile de gătit se obțin din diverse surse: plante, animale și grăsimi sintetice. Ele sunt utilizate pe scară largă în localurile de tip fast food și alte industrii pentru prăjit și înrudite. Pe lângă utilizările culinare, aceste uleiuri au și numeroase proprietăți medicinale.

Diversele tipuri de uleiuri se diferențiază între ele în funcție de compoziția de grăsimi și de punctul de ardere, aspect relevant pentru gătit și alte beneficii de sănătate.

Uleiul de floarea soarelui

Grăsimi saturate – 9%
Grăsimi mononesaturate – 82%
Grăsimi polinesaturate – 9%
Punctul de ardere – 160 °C

Se obține din semințele de floarea soarelui. Potrivit clickpoftabuna.ro, compoziția sa nutritivă îl face unul dintre cele mai sănătoase uleiuri de consum, precum și ca aplicare pe piele și păr. Este folosit ca emolient în industriile cosmetice. Este utilizat pentru gătit, la salate și ca înlocuitor al margarinei.

CITEȘTE ȘI: Cum să faci față gerului: Mâncăruri care te încălzesc rapid

Uleiul de măsline (extravirgin)

Grăsimi saturate – 14%
Grăsimi mononesaturate -73%
Grăsimi polinesaturate -11%
Punctul de ardere – 190 °C

Se extrage din măsline. Diverse tipuri de astfel de ulei sunt categorizate după gradele lor, și anume: virgin, extravirgin și rafinat. Sunt bine-cunoscute pentru efectele lor asupra sănătății și recomandate în știința alimentară, folosite la gătit și sugerate de dieteticieni în recomandările lor pentru sănătate. Se utilizează la gătit, în cosmetică, în industria farmaceutică, la săpunuri și drept combustibil pentru tradiționalele lămpi cu ulei.

Uleiul de porumb

Grăsimi saturate -13%
Grăsimi mononesaturate – 25%
Grăsimi polinesaturate – 62%
Punctul de ardere – 236 °C

Se obține din germeni sau boabe de porumb. Este apreciat ca cel mai bun sub aspectul funcționalității aromei excepționale, caracterului economic și beneficiilor pentru sănătate. Din punct de vedere comercial, este unul dintre cele mai preferate în industria localurilor tip fast food și restaurantelor.

Uleiul de palmier

Grăsimi saturate – 52%
Grăsimi mononesaturate – 38%
Grăsimi polinesaturate – 10%
Punctul de ardere – 230 °C

Se obține din pulpa fructelor de palmier. Uleiul roșu este benefic pe piele și alte aplicări cosmetice. Acesta nu conține colesterol și de aceea poate fi consumat și în dieta normală și de persoanele cu colesterolul mare. În plus, are proprietăți antioxidante și de aceea poate lupta contra radicalilor liberi din sânge, împiedicând unele boli de inimă.

CITEȘTE ȘI: Oprah și-a dezvăluit meniul: Cum a slăbit 41 de kg în 11 luni

Uleiul de semințe de struguri

Grăsimi saturate – 12%
Grăsimi mononesaturate – 17%
Grăsimi polinesaturate – 71%
Punctul de ardere – 204 °C

Se extrage din semințele de struguri obținute după producerea vinului. Este unul dintre uleiurile esențiale ce se aplică în aromaterapie. Are rolul de bază în infuziile de usturoi, rozmarin, sau alte ierburi ori condimente. La nivel industrial, este utilizat în produsele cosmetice, deoarece poate controla umiditatea conținutului pielii. E folosit și ca lubrifiant pentru bărbierit.

Uleiul de muștar

Grăsimi saturate – 13%
Grăsimi mononesaturate – 60%
Grăsimi polinesaturate – 21%
Punctul de ardere – 254 °C

Extras din boabele de muștar, este tipic ca miros iute și culoare închisă. Dar sub formă rafinată este mult mai bun și de aceea este folosit pentru diversele sale beneficii la gătit. În plus, a fost utilizat în medicina Ayurvedică pentru proprietățile sale vindecătoare și medicinale. Se consideră a fi benefic pentru păr, piele și corp.

Uleiul de soia

Grăsimi saturate – 15%
Grăsimi mononesaturate – 24%
Grăsimi polinesaturate – 61%
Punctul de ardere – 241 °C

Uleiul obținut din boabe de soia este foarte cerut pe piețele lumii. Acesta are un miros imperceptibil care sporește aromele naturale ale mâncărurilor preparate.

CITEȘTE ȘI: Prăjiturile copilăriei: lapte de pasăre

Alte uleiuri mai sunt: de migdale, de coji de orez, de susan, de avocado, de nuci, de semințe de dovleac, de in, de cânepă, etc.

Uleiul din coji de orez conține o cantitate remarcabilă de nutrienți bogați în vitamine și antioxidanți.

Uleiul de susan este bine-cunoscut pentru funcțiile sale antivirale. Se utilizează cu predilecție în industria cosmetică grație proprietăților sale anti-fungice și anti-bacteriene.

Uleiul de avocado este bine-cunoscut pentru utilizarea sa cosmetică pentru că ușor absorbit în piele.

Pe lângă aceste uleiuri, pentru gătit sunt întrebuințate de asemenea untul, margarina și untura.

Citeste mai mult
Comentarii: