NUTRITIE

Clasificarea făinurilor disponibile pe teritoriul țării noastre

Un secret al gustului diferitelor aluaturi este alegerea conținutului corespunzător de gluten pe care făina o deține, deoarece acesta va conferi aluatului elasticitate și extensibilitate.

Glutenul este format din gliadină și glutenină, cele mai importante proteine ale făinii de grâu.

CITEȘTE ȘI: Cozonaci și prăjituri de Crăciun? Cum alegi cea mai bună făină, în funcție de numărul de pe pungă

Clasificarea făinurilor disponibile pe teritoriul țării noastre

În România, clasificarea făinurilor se face după cum urmează:

a). Făina albă- este făina care are un conținut de cenușă de maximum 0,65 % și se fabrică în următoarele sortimente:

  • făina albă 480 este făina cu un conținut de cenușă de maximum 0, 48 %;
  • făina albă superioară trei nule (000) este făina cu un conținut de cenușă de maximum 0, 48% și cu un conținut de gluten umed egal sau mai mare de 28%;
  • făina albă 550 este făina cu un conținut de cenușă de maximum 0, 55% și cu granulația cerută de necesitățile tehnologice;
  • făina albă 650 este făina cu un conținut de cenușă de maximum 0, 65%.

Clasificarea făinurilor disponibile pe teritoriul țării noastre

b). Făina semi-albă este făina care are un conținut de cenușă între 0, 66% și 0, 90%.

c). Făina neagră este făina care are un conținut de cenușă între 0, 91% și 1, 40%.

CITEȘTE ȘI: Lucrurile pe care NU le știai despre FĂINA ALBĂ

d). Făina dietetică este făina care are un conținut de cenușă între 1, 41% și 2, 2%.

e). Făina integrală de grâu este un măciniș cu granule fine care conține toate componentele bobului de grâu. Amestecată în proporție de 50-50% cu făina albă superioară sau făina albă pentru pâine, se poate folosi pentru prepararea pastelor, a prăjiturilor sau a pâinii.

Comentarii: