NUTRITIE

Cozonaci și prăjituri de Crăciun? Cum alegi cea mai bună făină, în funcție de numărul de pe pungă

radiocluj.ro

Cei mai buni cozonaci sunt cei făcuți cu mâna ta, acasă. Nimic nu se compară cu mirosul cozonacilor copți, abia scoși din cuptor. Gospodinele tinere se întreabă care este cea mai bună făină pentru cozonaci? Iată câteva ponturi!

Sunt atât de multe mărci de făină pe rafturi, încât este greu să alegi. Un cozonac pufos depinde de ingrediente și de frământat, spun maeștrii bucătari.

CITEȘTE ȘI: Lucrurile pe care NU le știai despre FĂINA ALBĂ

Care este cea mai bună făină pentru cozonaci

Care este diferența între făina 00 și 000? Este foarte important să alegi făina potrivită pentru cozonaci sau, dacă găsești rețete pe Internet, să știi să faci conversia tipurilor de făină din alte țări, cu cele de pe piața noastră, românească.

În primul rând trebuie să ne uităm după cifre și numere: 000, 480, 550, 650. Aceste cifre indică gradul de rafinare al făinii, potrivit click.ro. Făina 000 este mai fină, mai albă și mai ușoară, ideală pentru cozonaci. Cei mai buni bucătari recomandă făina superioară 000 pentru cozonaci reușiți.

CITEȘTE ȘI: Ce FEL DE VIN așezi pe masa de Crăciun lângă sarmale și cozonac

Ce înseamnă cifrele de pe punga de făină

Făina 650 este mai puțin fină, mai închisă la culoare și are mai mult gluten.
Făina 000 – excelentă pentru aluaturi pufoase și ușoare de patiserie.
Făina 480 (sau 450) – făină fină, folosită tot în patiserie.
Făina 550 – făină mai dură, bună pentru aproape orice aluat: de la cele de prăjituri, biscuiți, brioșe, până la cele de pâine și chiar și în produse de patiserie cum sunt aluaturile de tarte, foi de placintă, croissante.
Făina 650 – pentru că are un conținut mai mare de gluten este ideală pentru aluaturi elastice care au nevoie de dospire: pâine, pizza, focaccia.

Comentarii: