REVIEW

Ce FEL DE VIN așezi pe masa de Crăciun lângă sarmale și cozonac

Foto: vineveragiveaway.com

Euripide spune că „Acolo unde nu există vin, nu există dragoste”. În prag de sărbători fiind, românii ar spune, mai degrabă, că nu există masă de Crăciun, pe care să fie aşezate sarmale, cârnaţi, friptură de porc, cozonaci şi alte bunătăţi tradiţionale, dacă nu tronează la loc de cinste şi o sticlă cu vin. Roşu, alb sau roze, vinul este un element important al fiecărei mese, mai cu seamă dacă vorbim despre Crăciun. Specialiştii susţin, însă, că trebuie să urmărim o armonizare cât mai bună a gustului mâncărurilor cu cel al vinurilor şi alegerea vinului se face întotdeauna cu atenţie, în funcţie de ceea ce avem în farfurie.

CITEȘTE ȘI: Istoria SARMALELOR. Ce conținea rețeta lor acum 120 de ani și cum se fac azi

Toba, caltaboșul, cârnații sau șoriciul, sărmăluțele, friptura de porc sau cozonacii pufoși sunt doar câteva dintre bucatele tradiţionale de Crăciun, nelipsite din casele românilor. Acestea sunt stropite din belşug cu vin şi nelipsita ţuică, însă trebuie să avem mare grijă la ceea ce turnăm în pahar pentru că riscăm un fiasco gastronomic. Băutura aleasă în mod greşit poate ruina o masă, în aceeaşi măsură în care ceea ce se află în farfurie poate denatura gustul unui vin. Aşadar, impresiile gustative create la masă nu trebuie să intre în conflict, ci să meargă în acelaşi sens şi să se pună reciproc în valoare.

„Aşteptăm tot anul piftia, sarmalele, caltaboşii, slănina, pomana porcului, șoriciul sau cârnaţii, însă toate aceste bucate delicioase specifice Crăciunului la români au la bază carnea de porc, o carne grasă şi săţioasă alături de care trebuie să aşezăm un vin care nu doar să completeze aromele, ci şi să ajute la procesarea şi absorbţia grăsimilor”, afirmă Livia Gîrboiu, degustător autorizat de vinuri.

CITEȘTE ȘI: Miturile despre ȘORICIUL de porc! Care este adevărul de fapt

La preparate uşoare, gătite la aburi şi eventual raw-vegane, vinul potrivit trebuie să fie unul uşor, fructat, cu aciditate scăzută

„Spre exemplu, dacă pe masă se servesc preparate uşoare, gătite la aburi şi eventual raw-vegane, vinul potrivit trebuie să fie unul uşor, fructat, cu aciditate scăzută. În schimb, pe măsură ce procesul de preparare al mâncării se complică – coacere, frigere, fierbere, etc., vinul care trebuie pus în pahare trebuie să fie unul greu, bogat în taninuri, vinuri corpolente, cu aciditate medie sau ridicată, aromate, condimentate şi maturate”, susţine specialistul.

Pe măsură ce procesul de preparare al mâncării se complică, vinul care trebuie pus în pahare trebuie să fie unul greu, bogat în taninuri

„La români se obişnuieşte ca înainte de masă să se bea ca aperitiv țuica, însă aceasta este agresivă atât pentru bolta palatină, cât şi cu organele implicate în metabolizarea alcoolului. Recomand, mai degrabă ca, în așteptarea mesei, să se servească un vin spumant sec, care să deschidă pofta de mâncare”, mai spune Livia Gîrboiu.

Parteneriatele perfecte între vin și preparatele culinare

Vinurile uşoare, vinurile albe, seci, şampania sau vinurile albe demiseci şi cele roze se servesc întotdeauna la aperitiv, la servirea antreurilor sau înaintea mesei.

CITEȘTE ȘI: DE CE un pahar de ȘAMPANIE este la fel de sănătos ca o plimbare bună

Vinul roșu, sec merge perfect cu friptura de porc, sarmalele și cârnații

Dacă pe masă avem pește trebuie să alegem întotdeauna vinuri albe, seci. Dacă peștele este unul gras, punem în pahare un vin alb, acid.

Vinuri roşii, uşoare, buchetoase completează perfect preparatele pe bază de carne albă.

CITEȘTE ȘI: Câte zile poţi păstra VINUL după ce l-ai DESFĂCUT

Pentru vânat alegem întotdeauna vinuri roșii, seci, vechi, iar preparatele care au la bază carnea roșie (vită, porc, miel) merg de minune cu vinurile roșii, pline, puternice, generoase.

Desertul tradițional pentru masa de Crăciun îl reprezintă cozonacii, care se armonizează foarte bine cu vinuri albe sau roze, dulci.

Temperatura optimă pentru vin

Un aspect important de care trebuie să ţinem cont la masă este temperatura vinului pe care îl servim, altfel licoarea îşi pierde din arome. Aşadar, trebuie să ştim că:

CITEȘTE ȘI: Cum RECUNOȘTI o portocală că este coaptă și dulce

– vinurile albe se servesc la o temperatură cuprinsă între 10 – 12°C

– vinurile roze şi roşii mai uşoare se servesc la o temperatură de 12 – 14° C

– vinurile roşii se consumă la temperatura camere, adică 16 – 18° C

– vinurile spumante se servesc la o temperatură de 6 – 8° C

Comentarii: