NUTRITIE

Clătitele fără lapte şi ou, un răsfăţ culinar de post/ REŢETĂ

retetepractice.ro

Există un mit care spune că mâncărurile de post n-ar fi la fel de gustoase ca cele „de dulce”. Că dacă renunţi la ouă sau la lapte clătitele nu mai sunt la fel de bune. Ei bine, sunt, mai ales dacă ştii ce să pui în locul ingredientelor clasice.

Clătitele de post de prepară aproape la fel ca cele obișnuite, doar că trebuie să înlocuiţi nişte ingrediente. Aşadar, renunţăm la ouă şi lapte şi folosim apă minerală, recomandă adevarul.ro. Dacă n-ar fi post, am putea să înlocuim apa minerală cu bere. Sigur, în această perioadă, apa minerală mai poate fi înlocuită cu lapte de soia.

CITEȘTE ȘI: Desertul preferat al multor români este de fapt o ‘bombă’ cu E-uri

Pentru această reţetă aveţi nevoie de următoarele ingrediente:

  • o cană de apă minerală carbogazoasă
  • o cană de făină
  • o lingurăţă de zahăr, dar nu-i obligatoriu
  • 50 de ml de ulei
  • o lingură de zahăr vanilat
  • un praf de sare.
  • o linguriţă de praf de copt – dacă vreți ca aluatul să iasă pufos

Toate ingredientele se amestecă într-un bol. Uleiul este necesar pentru face aluatul mai fraged şi are grijă ca clătitele să nu se prindă de tigaie. Dacă compoziţia este prea groasă, puteţi să mai puneţi apă minerală. Dacă-i prea subţire, se rezolvă cu făină. Dacă vreţi mai multă aromă, puteţi să puneţi puţină esenţă de migdale, portocale sau lămâie, după preferinţe.

Esenţele sunt ca un fel de cod Morse, care-i cheamă pe cei dragi la masă, pentru că mirosul se simte de la distanţă.

CITEȘTE ȘI: Gogoşi de post: Reţeta unor delicatese pufoase

Atenţie, că mai este un hop de trecut. Tigaia trebuie încinsă în prealabil. Dacă n-aţi pus ulei în compoziţie, puteţi să puneţi un strop în tigaie. Apoi, umplutura ţine doar de imaginaţia şi preferinţele consumatorului.

Puteţi să le umpleţi cu magiun, dulceaţă, miere de albine, zahăr pudră, miere şi banane, ciocolată de post.

Comentarii: