SANATATE

Consumă zilnic ACEST CEAI şi nu vei face niciodată CANCER, ne sfătuiește un renumit cercetător român

Foto: Pinterest.com

Utilizarea ceaiului este atestata documentar de aproape 5000 de ani, atunci fiind consumat ca o delicatesa de catre aristocratia din China antica. Astazi, este cea mai populara bautura dupa apa, devenind parte din dieta zilnica a aproape doua treimi din populatia planetei.

„Asa cum probabil stiti deja, multe dintre beneficiile aduse sanatatii de catre ceaiului verde au facut ca aceasta bautura sa devina tot mai populara in lumea occidentala a ultimelor decenii. Antioxidantii ceaiului verde si in mod specific EGCg (Epigalocatequin-3gallate-ul) sunt recunoscuti pentru proprietatile lor atat in prevenirea aparitiei celulelor canceroase cat si incetinirea sau oprirea diviziunii lor. Ba chiar, in unele situatii EGCg-ul poate produce si un efect prooxidativ care aduce distrugerea acestora.

Peste 90% dintre cancere sunt cauzate de mediul de viata, iar cel mai important dintre factorii ambientali implicati in geneza si dezvoltarea cancerului – prin prisma expunerii totale a populatiei – este dieta.

Alimentele și condimentele care ne fac FERICIȚI

2 Condimente pentru SCĂDEREA glicemiei

Orele cele mai PERICULOASE pentru DIETA

Insa, pe de cealalta parte, tot dieta ne pune la dispozitie si o multitudine de molecule care au efect anticarcinogenetice dintre care face parte si aceasta EGCg, o minune a naturii. De aceea recomand consumul zilnic de ceai verde de tip matcha”, explica cercetătorul dr. Horatiu Albu, master in biologia moleculara, citat de realitatea.net.

Foto: Pinterest.com

Ceaiul verde: un bun si polivalent antioxidant

Frunzele de ceai verde contin asa-numitii compusi bioactivi, inclusiv antioxidantii, care actioneaza asupra organismului nostru in mai multe moduri benefice. Polifenolii de ceai verde, cunoscuti drept catechine, sunt considerati responsabili pentru cele mai multe dintre beneficiile aduse sanatatii de catre ceaiul verde.

Alimentele care interacționează cu medicamentele

Știi ce să NU COMANZI la restaurant? Lista produselor pe care însăși CHELNERII nu le-ar comanda

Epigallocatechin-3-galatul (EGCg) este cea mai abundenta catechina din ceaiul verde reprezentand pana la 75% din continutul sau catechinic. EGCg este, de asemenea si cel mai eficient antioxidant din ceaiul verde din punct de vedere al beneficiilor sale pentru sanatatea umana. Este tot mai testat in ultimele decade pentru a-i fi mai bine intelese abilitatile sale de combatere a imbatranirii celulare si de combatere a cancerului.

Rezultatele multor studii arata in mod clar ca EGCg si alti antioxidanti ai ceaiului verde sunt toxici pentru celulele canceroase in experimentele de laborator si indica motivele pentru care expertii in domeniul sanatatii sunt optimisti in privinta utilizarii lor in terapiile impotriva cancerului.

Cele mai sănătoase părți ale legumelor și fructelor pe care le ARUNCI

„Vă rup frunzele?” auziți când cumpărați ridichi. VEZI de ce ar trebui să spui NU

Cele mai frecvente GREȘELI pe care le faci când gătești cu ulei de măsline

Concentratia de EGCg din ceaiului verde proaspat recoltat variaza in functie de modalitatea de cultivare si de la o zona de cultura la alta. Ceaiurile mai bogate in EGCg sunt in ordine crescatoare cele din China, Coreea si mai ales in Japonia (zona Kyoto).

EGCg opreste cresterea celulelor canceroase

Cancerul se formeaza atunci cand unele celulele ale corpului nu isi mai mentin ciclul normal de diviziune, crestere si moarte si incep sa se divida si sa creasca necontrolat uitand sa mai moara fapt ce duce la aparitia tumorilor si metastazelor si conduce in final la invadarea si omorarea gazdei.

Foto: Pinterest.com

Avem tot mai multe dovezi care sugereaza proprietatile chimiopreventive ale pulberilor de ceai verde sau extractelor catechinice din ceai. Cea mai mare parte a tuturor acestor proprietati chimiopreventive par a fi mediate de EGCg, acesta inducand apoptoza si promovand oprirea cresterii multor tipuri de celule tumorale.

EGCg ucide celulele canceroase

In urma unor cercetari ample s-a demonstrat ca EGCg ucide mai multe tipuri diferite de celule canceroase si prin declansarea activitatii asa-numitelor proteine „pro-mortale”. Studiile preclinice au aratat ca EGCg ar putea inhiba proliferarea si induce apoptoza celulelor canceroase din zona capului si gatului, pulmonare, de prostata, de san, ale sarcomului osteogen, carcinomului epidermoid, carcinomului laringian scuamos, carcinomului nasofaringian, carcinomului renal, tumorilor intestinale si colo-rectale, pancreatice si gastrice.

Tort de ÎNGHEȚATĂ de ciocolată albă și fructe de pădure

Cea mai sănătoasă rețetă: Negresă de ciocolată cu ZUCCHINI. Fără lactate, fără ulei/ LOW-CARB

TETRAZZINI, tradiționalul tort italienesc de paste / REȚETE SIMPLE

Prin EGCg am putea avea o molecula naturala, netoxica ce s-ar putea face utila fie folosita singura, fie in combinatie cu agentii terapeutici conventionali, in scopul prevenirii progresiei si/sau tratamentul tumorilor maligne umane.

Foto: Pinterest.com

DistribuieShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest