NUTRITIE

Cozonacul de inspirație estoniană cu umplutură de mac

Foto: Pinterest.com

Specialitate internațională minunată pentru masa de Paște, în formă de colac, un cozonac care se prepară foarte ușor și care te ajută să exersezi până în săptămâna mare.

CITEȘTE ȘI: Pregătiri de Paște: Cum să faci un cozonac delicios cu mai puține calorii

Cozonacul de inspirație estoniană cu umplutură de mac

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 300 g făină
  • 120 ml lapte
  • 15 g drojdie proaspătă
  • 3 linguri de zahăr
  • 1 gălbenuș de ou
  • 40 g unt
  • Un praf de sare

Pentru umplutură:

  • 60 g unt
  • 4 linguri de zahăr
  • 3 linguri de mac
  • ½ linguriță de scorțișoară

Cozonacul de inspirație estoniană cu umplutură de mac

Mod de preparare:

Punem drojdia și zahărul în laptele călduț și le lăsăm până începe să se formeze spumă deasupra.

Între timp, punem într-o crăticioară untul la topit.

Atunci când untul este fluid, luăm crăticioara de pe foc, o lăsăm să se răcească și apoi adăugăm gălbenușul.

Punem făina cernută într-un castron împreună cu sarea, adăugăm apoi treptat amestecul de unt și lapte.

Frământăm bine până va rezulta un aluat de o consistență fermă, apoi punem aluatul la dospit până își dublează volumul.

Într-un vas mai mic punem untul cu o consistență mai moale. Adăugăm zahărul, macul măcinat și scorțișoara. Omogenizăm totul foarte bine.

Așezăm aluatul dospit pe masa de lucru și aplatizăm ușor cu mâinile. Îl întindem într-o foaie dreptunghiulară cu o grosime de circa 1 cm.

Ungem toată suprafața aluatului cu trei sfert din umplutură, rulăm pe lungime, apoi tăiem ruloul în două părți egale.

Răsucim cele două capete și unim marginile astfel încât să obținem o coroniță, iar cu umplutura rămasă ungem deasupra.

CITEȘTE ȘI: Cozonacul însiropat și cremos care încântă toate gusturile

Așezăm coronița în tava tapetată cu o foaie de copt și băgăm în cuptorul preîncălzit la 170° C pentru 30 de minute.

Comentarii: